Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 15. Організація складання і надання бухгалтерської звітності



подібні дії сприяють виявленню помилок, допущених у ході ведення бухгалтерського обліку або перенесення даних до звітності.

Досвід практика

Неузгодженість положень чинного законодавства (П(С)ВО та податкового), а також спроби визначення єдиного фінансового результату між бухгалтерським і податковим обліком призвели до того, що у формі № 2 "Звіт про фінансові результати" у рядку "Податок на прибуток" відображається величина податку на прибуток скоригована на суми відстрочених податкових активів і зобов'язань.

Крім того, величина "чистого прибутку" (підсумковий показник ф. № 2) не відповідає сумі нерозподіленого прибутку, що наводиться у ф. № 1 "Баланс" (Звіт про фінансові результати відображає суму прибутку за звітний період, а в Балансі наводиться розмір прибутку або збитку з урахуванням попередніх періодів).

Бухгалтер-початківець, знаючи про описані неузгодженості при складанні річно) фінансової звітності за 2004 рік, зможе виявити свою помилку - не нараховано податок на прибуток за правилами ведення обліку відповідно до П(С)БО - лише сформувавши ф. № 4 'Звіт про власний капітал".

Складаючи ф. № 3 "Звіт про рух грошових коштів" і ф. № 4 "Звіт про власний капітал", а також ф. № 5 "Примітки до річної фінансової звітності" потрібно пам'ятати про їх поєну відповідність ф. № 1 "Баланс" і ф. № 2 "Звіт про фінансові результати", а також один одному. Крім того, для складання цих форм слід постійно використовувати дані бухгалтерського обліку на рівні субрахунків, а іноді й на рівні аналітичних розрізів.

Після взаємоперевірки показників звітності та виправлення виявлених помилок слід оформлювати форми звітності у чистому варіанті.

Відповідно до законодавства підготовлені форми фінансової звітності повинні підписати керівник і головний бухгалтер. На підприємствах, де бухгалтерський облік ведеться централізованою бухгалтерією, аудиторською фірмою або бухгалтером-приватним підприємцем, звітність підписується керівником централізованої бухгалтерії, аудиторської фірми або бухгалтером-приватним підприємцем, який веде бухгалтерський облік.


Організація складання Приміток до річної фінансової звітності'

Національними Положеннями (стандартами)

бухгалтерського обліку України задекларовано необхідність складання Приміток до фінансової звітності. Вони є поясненням до узагальнених показників звітності та повинні складатися в текстовій формі. За характером вони подібні до Пояснювальної записки, яка раніше була невід'ємним елементом квартальної і річної звітності промислових підприємств. Враховуючи це, під Примітками в текртовій формі слід розуміти Пояснювальну записку. її роль полягає у тому/ щоб надати коротку узагальнюючу характеристику підприємству з відображенням основних тенденцій його розвитку.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 201 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...