Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 9. Організація внутрішньогосподарського контролю. Контрольні обов'язки головного бухгалтера передбачають організацію документообороту підприємства



Контрольні обов'язки головного бухгалтера передбачають організацію документообороту підприємства, контроль за збереженням майна підприємства, нагляд за діяльністю облікового персоналу, контроль достовірності облікових даних.

Із зарубіжного досвіду

У Польщі до контрольних функцій головного бухгалтера також належать:

<=> здійснення контролю за господарською діяльністю підприємства на основі опрацювання результатів аналізу фінансового стану та результатів діяльності підприємства;

й> вжиття запобіжних заходів щодо виникнення і усунення негативних наслідків господарських операцій;

<=> здіснення нагляду за роботою аудиторів, які перевіряють підприємство.

Для всіх працівників підприємства обов'язковими є вимоги головного бухгалтера щодо своєчасного і правильного документального оформлення господарських операцій і подання до бухгалтерської служби необхідних документів та відомостей. Грошові та розрахункові документи, а також документи, які засвідчують фінансові й кредитні зобов'язання без підпису головного бухгалтера недійсні та не можуть прийматися до виконання.

Таким чином, здійснення бухгалтерського контролю забезпечує реалізацію цілей власника суб'єкта господарювання; попередження зривів у роботі; виявлення невикористаних ресурсів; попередження нераціональних витрат і безгосподарності; попередження незаконних дій; застосування заходів щодо попередження відхилень і недоліків у майбутньому; визначення відповідності господарської діяльності прийнятим управлінським рішенням; оцінку ступеня виконання управлінських рішень та ін.

Значна увага при проведенні бухгалтерського контролю приділяється перевірці дотримання облікової політики. При цьому встановлюється наявність і склад розпорядчих документів, які визначають облікову політику.

Взаємозв'язок облікової політики та контролю має багатовекторний характер: облікова політика, по-перше, є елементом системи внутрішньогосподарського контролю; по-друге, потребує контролю за її дотриманням. Одним з напрямів посилення контрольних функцій облікової політики може бути передбачення юридичної відповідальності за її не встановлення та недотримання.

При цьому лише за умови відповідності обраних способів і прийомів чинному законодавству та належним чином їх затвердження, Положення про

п***






Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...