Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дитині, яка не контактувала з тваринами, лікар поставив діагноз “бруцельоз”. Як дитина могла інфіку-ватися збудником цього захворювання?



А. Споживаючи сире молоко.

В. Під час ін’єкції.

С. Через брудні руки.

D. Споживаючи інфіковані овочі та фрукти.

Е. Споживаючи інфіковану воду.

У селищі епідеміолог зареєстрував випадки масової загибелі гризунів. До лабораторії ОНІ (особливо небезпечних інфекцій) для підтвердження загибелі тварин від чуми доставили загнилі трупи тварин. Який метод дослідження застосує бактеріолог для з’ясування причини загибелі тварин?

А. Бактеріологічний.

В. Бактеріоскопічний.

С. Експрес-метод (реакцію імунофлуоресценції).

D. Серологічний (реакцію преципітації).

Е. Біологічний.

*480. Територію старого скотомогильника, яка не використовувалася більше 50 років, планується відвести під будівництво житла. Однак під час дослідження ґрунту бактеріолог виявив життєздатні спори збудника особливо небезпечної інфекції. Спори якого мікроорганізму найбільш імовірно могли зберігатися у ґрунті протягом такого тривалого часу?

А. Yersinia pestis.

В. Mycobacterium bovis.

С. Brucella abortus.

D. Bacillus anthracis.

Е. Francisella tularensis.

В одному з гірських селищ епідеміолог зареєстрував масову загибель гризунів та підвищену захворюваність мешканців селища. Захворювання, яке було виявлене у хворих, характеризувалося швидким підвищенням температури тіла до 40 °С, вираженою інтоксикацію, збільшенням пахвинних лiмфовузлiв. У мікропрепаратах з трупного матеріалу бактеріолог виявив грамнегативні палички овоїдної форми з характерним біполярним забарвленням. Назвіть збудника інфекційного захворю-вання?

А. Стафілокок.

В. Збудник сибірки.

С. Клостридії.

D. Збудник туляремії.

Е. Збудник чуми.

Досліджуючи матеріал від хворого з попереднім діагнозом “сибірка”, для швидкого підтвердження діагнозу бактеріолог використав прямий варіант реакції імунофлуоресценції. Який компонент необхідний для постановки цієї реакції?

А. Люмінесцентна сироватка.

В. Імунна антибактеріальна сироватка.

С. Імунна антитоксична сироватка.

D. Анатоксин.

Е. Протективний антиген.

У деяких господарствах селища епідеміолог зареєстрував масову загибель щурів (епізоотію). Виникло припущення, що причиною загибелі тварин міг бути збудник чуми. Яку серологічну реакцію застосує бактеріолог для швидкого визначення виду збудника епізоотії?

А. Реакцію преципітації.

В. Реакцію аглютинації.

С. Реакцію пасивної гемаглютинації.

D. Реакцію зв’язування комплементу.

Е. Реакцію нейтралізації.

З інформації розвідувальної служби стало відомо, що в арсеналі країни Z. є бактеріологічна зброя (збудник чуми). Який препарат необхідно ввести солдатам сусідньої держави N., які будуть вести бойові дії на території країни Z.?

А. Вакцину EV76.

В. Вакцину СТІ [26].

С. Вакцину BCG.

D. Вакцину АКДП.

Е. Протичумну сироватку.

В інфекційну лікарню доставили чоловіка, який, за його словами, отримав поштою листівку з підозрілим порош-ком. Чоловіка госпіталізували до ізолятора, а порошок з конверта епідеміолог направив у лабораторію для з’ясування наявності у порошку спор збудника сибірки. Яке дослідження дасть можливість бактеріологу якнайшвидше виявити збудника?

А. Реакція імунофлуоресценції.

В. Реакція зв’язування комплементу.

С. Реакція преципітації в гелі.

D. Виділення чистої культури.

Е. Біопроба на мишах.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 467 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...