Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація допоміжних процесів: ремонтне господарство, енергопостачання, водовідлив, рекультивація. Взаємозв’язки між основними та допоміжними процесами



Класифікація й принципи організації допоміжних процесів

Забезпечення нормального функціонування основних виробничих процесів на кар'єрах здійснюється за допомогою допоміжного виробництва. Допоміжні процеси на кар'єрах досить різноманітні й включають велику кількість різних за значенням і виробничо-господарської спрямованості робіт.

Допоміжні роботи за їх призначенням й впливом на основні процеси підрозділяються на:

пов'язані з відновленням, обслуговуванням і утриманням основних виробничих засобів;

пов'язані з технологією основного виробничого процесу;

по усуненню впливу несприятливих природних умов;

по забезпеченню безпечних і комфортних умов праці.

До першої групи відносяться роботи з поточного утримання й ремонтам устаткування й комунікацій, постачанню робочих місць і устаткування енергією, матеріалами, запасними частинами й паливом. Вони займають значну питому вагу в загальному обсязі допоміжних робіт на кар'єрі й від якості й своєчасності їх виконання багато в чому залежать кінцеві результати роботи підприємства.

У комплекс допоміжних робіт, безпосередньо пов'язаних з технологією основного виробництва, входять допоміжні гірничі роботи (трасування шляхів і доріг, облаштування ковзних з'їздів, оборка бортів уступів, планування площадок тощо), переміщення устаткування, транспортних і енергетичних комунікацій, а також напівстаціонарних дробильних пунктів, диспетчерських тощо.

Третя група допоміжних робіт містить у собі організацію водовідливу й дренажу, заходи щодо запобігання зсувів і штучному зміцненню ослаблених масивів гірських порід, роботи з боротьби із загоряннями корисної копалини, намерзанням і налипанням гірничої маси на робочі органі устаткування.

Допоміжні роботи із забезпечення безпечних і комфортних умов праці складаються із облаштування, переносу й утримання в нормальному стані різних споруджень, що забезпечують безпеку праці (сходів, огороджень, знаків, що попереджають пішохідні переходи), проведення заходів щодо боротьби із запиленістю й загазованістю уступів і вибоїв, забезпеченню освітлення робочих місць і пішохідних переходів, доставці працюючих на робочі місця.

Основний принцип організації допоміжних робіт - забезпечення максимально можливого сполучення їх у часі з основними роботами. У випадку відсутності такої можливості необхідно розробляти оптимальні схеми послідовності основних і допоміжних робіт на конкретних дільницях кар'єру з обов'язковим використанням для виконання допоміжних робіт усіх змушених перерв у роботі основного встаткування.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 820 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...