Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розподіл варіантів контрольної роботи



Порядковий номер студента в списку групи № 1-го теоретичного питання № 2-го теоретичного питання № ситуаційного завдання № практичного завдання
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         

І. Теоретичне завдання.

1. Історичні аспекти розвитку і становлення аудиту.

2. Передумови виникнення та розвиток аудиту в Україні.

3. Основні завдання, предмет та метод аудиту. Об’єкти та суб’єкти аудиту.

4. Класифікація аудиту. Сутність внутрішнього аудиту, його об’єкти і суб’єкти.

5. Мета та методологічні принципи аудиту, нормативи аудиту.

6. Вимоги до створення аудиторської фірми. Сертифікація аудиторів.

7. Організація управління аудитом в Україні.

8. Процедури та прийоми одержання аудиторських доказів.

9. Аудиторський ризик і його складові.

10. Методи визначення розміру аудиторського ризику. Помилки і обман в аудиті.

11. Стадії аудиторської перевірки.

12. Планування аудиту.

13. Аудиторські докази, їх сутність та класифікація.

14. Документальне оформлення аудиту. Аудиторський висновок та його основні елементи.

15. Види аудиторських висновків та їх зміст.

16. Аудит касових операцій.

17. Аудит банківських операцій.

18. Аудит операцій з основними засобами та іншими необоротними активами.

19. Аудит виробничих запасів.

20. Аудит розрахунків з постачальниками і підрядниками.

21. Аудит розрахунків з оплати праці.

22. Аудит доходів підприємства.

23. Аудит витрат підприємства і калькулювання собівартості продукції (послуг).

24. Аудит фінансової звітності.

25. Послуги, супутні аудиту, та порядок їх надання.

ІІ. Ситуаційне завдання

1. При проведенні аудиту, старший аудитор дав доручення рядовому аудитору перевірити правильність розрахунку податків організацією. Після закінчення перевірки рядовий аудитор повідомив, що помилок не встановлено. Через тиждень після цього звітність була підготовлена.

Через два місяця податкова інспекція провела перевірку за звітний рік і встановила помилки в податкових розрахунках організації. Тепер клієнт аудиторської фірми повинен доплатити податки та заплатити штраф. Клієнт закономірно питає, чому встановлені помилки не були виявлені в ході аудиту? Що послужило причиною виникнення вказаної ситуації?

2. У ході аудита підприємства «ДО» виявлені порушення по сплаті податків. Директор підприємства підніс кожному аудитору путівки для відпочинку и попросив дати позитивний аудиторський висновок.

Пояснити дії аудиторів у даній ситуації.

3. Засновник ЗАТ звертається в аудиторську фірму з проханням провести ініціативний аудит за підсумками діяльності за останні 2 роки з метою підготовки комплексного обґрунтування для відсторонення від займаної посади головного бухгалтера. Вартість послуги пропонується встановити на договірних засадах у залежності від ступеня досягнення поставленої задачі.

Обґрунтуйте дію аудитора.

4. У ході обов’язкової аудиторської перевірки, провівши всі необхідні процедури, аудитор не знайшов істотних порушень у бухгалтерській (фінансовій) звітності клієнта. Завершуючи перевірку, у приватній бесіді з одним з робітників компанії, аудитор одержав конфіденційну інформацію про випадки розкрадань з цеху обробки дорогоцінних металів.

Проаналізуйте ситуацію та обґрунтуйте дії аудитора.

5. У процесі обов’язкової аудиторської перевірки компанії по виробництву соків аудитор прийшов до висновку про необхідність залучення до перевірки інспектора-технолога, фахівця з технології автоматизованих ліній розливу.

Обґрунтуйте дії аудитора згідно виниклої ситуації.

6. У процесі приватизації верстатобудівного заводу усі працівники одержали акції. Після закінчення деякого часу фінансовий директор пішов з роботи, але не продав належні йому акції. Одержав ліцензію на право ведення аудиторської діяльності й очолив ТОВ «Фінаудит». У звітному періоді керівництво ЗАТ «Будівельник» запросило аудиторську фірму ТОВ «Фінаудит» провести обов’язкову аудиторську перевірку фінансово-господарської діяльності.

Обґрунтуйте дії керівництва аудиторської фірми. Чи існують нормативно-законодавчі обмеження для виконання роботи?

7. Оцініть аудиторський ризик на підставі наведеної ситуації.

Бухгалтерський облік ведеться в СП за участю іноземних вкладень на головному підприємстві та його філіях, головний бухгалтер фірми Потапенко П.О. має значний досвід практичної роботи на державних підприємствах; в спільних підприємствах та інших комерційних структурах не працювала. Інші бухгалтера не мають достатніх знань міжнародних принципів та відповідних систем обліку. Працівники бухгалтерії отримують досить високу заробітну плату. Виникають труднощі щодо прийняття правильних рішень в обліку господарських операцій; має місце несвоєчасне надходження бухгалтерських документів до бухгалтерії (у минулому звітному періоді) і, відповідно - відображення цих даних в обліку. Багато зведених сум в облікових записах важко перевірити.

При попередньому вибірковому перегляді облікових регістрів з реалізації продукції, аудитором встановлено, що не всі суми підтверджуються первинними документами. Протягом року підприємство 6 разів отримувало кредит від банку на суму 300 тис. грн., при цьому не здійснювало капітальних вкладень.

8. Оцініть властивий ризик підприємства як складову частину аудиторської перевірки на підставі наведеної ситуації.

Оцінюючи рівень ризику на спільному підприємстві «Юність», аудитор встановив, що: менеджер Вересень В.М. має незначний досвід практичної роботи; є випадки затвердження ризикованих проектів, не забезпечених власними джерелами коштів; Вересень В.Н. займає свою посаду з часу створення підприємства, виконує значну частину робіт в оперативному управлінні підприємством.

9. Оцініть властивий ризик підприємства як складову частину аудиторської перевірки на підставі наведеної ситуації.

АТ «Еліт» здійснює експериментальний пошив одягу і його реалізацію, з притаманними виробництву частими технологічними змінами. Має місце значний вплив зовнішніх факторів. Претензії і звинувачення з боку держави, клієнтів, банків, інвесторів і постачальників відсутні. На підприємстві передбачається випуск акцій та їх вільний продаж. Є ймовірність збільшення числа філій підприємства з двох до п'яти.

10. Павлов Г.М. - аудитор із середнім стажем роботи за фахом. Його практична діяльність пов'язана з аудиторськими перевірками, іноді з податковими консультаціями. У вільний від роботи час Павлов Г.М. пише матеріали з фінансів і обліку в різні економічні газети і журнали, ґрунтуючись на комерційних матеріалах підприємств, що є його клієнтами. Іноді Павлов посилається на окремі імена людей зайнятих в бізнесі. Окремі сторонні підприємства зацікавлені в інформації, яку публікує Павлов.

Чи можливий конфлікт інтересів між основною діяльністю Павлова і його письменницькою діяльністю? Якщо так, то як можуть бути вирішені ці труднощі?

11. Один із співробітників аудиторської фірми здійснював перевірку річної звітності акціонерного товариства. Цей аудитор є власником однієї акції даного акціонерного товариства.

Проаналізувати ситуацію, визначити наявні невідповідності нормативним актам і сформулювати суть невідповідностей.

12. Під час перевірки річної звітності аудитор дізнався, що замовник збирається купити підприємство-конкурент. Якщо даний факт стане відомим, підніметься курс акцій підприємства – конкурента. Аудитор не відмовляється від можливості через посередника купити акції цього підприємства і таким чином забезпечити себе високий прибуток.

Порушує він при цьому свої професійні обов’язки? Дати повне пояснення.

13. Розгляньте наведену ситуацію і вкажіть, чи дотримуються принципи професійної етики.

Аудитор погодився не враховувати деякі недоліки роботи підприємства при складанні загального висновку у разі підвищення його гонорару.

14. Визначте, чи дотримується аудитор у своїй діяльності відповідних етичних норм.

У ході проведення аудиторської перевірки аудитором була установлена ​​недостача 1 м3 дощок на складі № 3. Завідувач складом - Тищенко Т. О. Про виявлену недостачу аудитор нікому не повідомив через родинні відносини з Тищенко Т. О.

15. Розгляньте наведену ситуацію і вкажіть, чи дотримуються принципи професійної етики.

Аудитор погодився за додаткову плату допомогти виправити помилки бухгалтера до того, як складе загальний висновок.

16. Розгляньте наведену ситуацію і вкажіть, чи дотримуються принципи професійної етики.

Аудитор працює за сумісництвом прибиральником.

17. Розгляньте наведену ситуацію і вкажіть, чи дотримуються принципи професійної етики.

За згодою зборів акціонерів аудитор зробив надбанням гласності частину інформації щодо роботи клієнта - АТ "Шлях", згоди керівництва при цьому він не отримав.

18. На підставі наведених даних визначте, чи дотримується аудитор у своїй діяльності відповідних етичних норм.

Аудитором було проведено перевірку АТ "Ніколь", за результатами якої було видано позитивний висновок. Директор АТ, Кравченко К. О., в знак щирої вдячності подарував аудитору незначну кількість привілейованих акцій на пред'явника АТ "Ніколь".

19. На підставі наведених даних визначте, чи дотримується аудитор у своїй діяльності відповідних етичних норм.

У ході аудиторської перевірки фірми "Онікс" аудитором було виявлено, що на підприємстві випускається і реалізується за готівку не врахована готова продукція. Крім цього, вона не проходить відділ технічного контролю. Для того, щоб фірма не завдала шкоди покупцям, аудитор передав виявлену інформацію в редакцію місцевої газети "Місто".

20. На підставі наведених даних визначте, чи дотримується аудитор у своїй діяльності відповідних етичних норм.

У ході проведення аудиторської перевірки, у зв'язку із встановленими недоліками в системі бухгалтерського обліку, аудитор змушений був домовитися з керівником клієнта про збільшення терміну перевірки та оплати за виконання робіт. Пропозиції аудитора письмово оформлені не були.

21. На підставі наведених даних визначте, чи дотримується аудитор у своїй діяльності відповідних етичних норм.

З метою залучення клієнтів суб'єкт підприємницької діяльності (СПД) - аудитор Іваненко І.О. провів роз'яснювальну роботу серед фірм, які обслуговувалися аудиторської фірмою "Імпульс", пояснивши їм, що перевірки фірма проводить неякісно, використовуючи роботу асистентів, а розцінки у них в 2 рази перевищують розцінки, за якими працює він.

22. На підставі наведених даних визначте, чи дотримується аудитор у своїй діяльності відповідних етичних норм.

Фірма "Олена" уклала договір з аудиторською фірмою "Комплекс" про надання послуг з перевірки складеної фінансової звітності. У ході перевірки при ознайомленні із звітністю аудитор виявив незаповнені фінансові документи. За власною ініціативою аудитор вирішив заповнити документи, не вимагаючи при цьому додаткової оплати своїх послуг.

23. На підставі наведених даних визначте, чи дотримується аудитор у своїй діяльності відповідних етичних норм.

ТОВ "Центр" уклало договір з аудиторською фірмою "Кантон" про надання послуг з перевірки фінансової документації. У ході перевірки було виявлено, що окремі із перевірених операцій (підтверджених документами), були протизаконними. З цієї причини аудиторська фірма відмовилася від співробітництва з ТОВ "Центр".

24. На підставі наведених даних визначте, чи дотримується аудитор у своїй діяльності відповідних етичних норм.

Аудиторська фірма "Кристал" отримала повідомлення з обласної прокуратури про необхідність проведення аудиторської перевірки ПП "Катерина". В результаті перевірки були виявлені неоформлені документально фінансові надходження з-за кордону. Про результати перевірки аудиторська фірма повідомила прокуратуру, правоохоронні органи області і надала інформацію для оголошення по місцевому радіо.

25. Визначте, чи дотримується аудитор у своїй діяльності відповідних етичних норм.

У ході проведення аудиторської перевірки аудитором була установлена ​​недостача 1 м3 дощок на складі № 3. Завідувач складом - Тищенко Т. О.

Про виявлену недостачу аудитор повідомив бухгалтеру підприємства і порадив списати недостачу дощок за рахунок заробітної плати Тищенко Т. О.

ІІІ. Практичне завдання

1. Книги, придбані в серпні 2013 року для технічній бібліотеці заводу, враховані на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» на суму 5318,0 грн. Аналітичний облік книг технічною бібліотекою не ведеться.

2. На підприємстві під час капітального ремонту, який проводиться господарським і підрядним способами, матеріали, деталі і конструкції, отримані при розбиранні споруд та інших об'єктів основних засобів, не враховуються і в обліку не відображаються. Ці матеріали використовуються для подальших ремонтів з метою спрощення обліку.

3. Працівник підприємства направлений у відрядження до м. Київ. За посвідченням про відрядження працівник вибув у Київ 01.12, а 03.12 повернувся з відрядження. Підтверджуючі документи на проїзд та проживання не надані. Бухгалтерія підприємства розрахувала витрати на відрядження виходячи із сум добових за 2 доби.

4. Працівник відряджений до Харкова на 23 дня наказом керівника від 05.01.2013. Залізничний вокзал розташований в іншому населеному пункті. Час відправлення Харківського поїзда - в 3 ч. ранку. Для того, щоб дістатися до вокзалу, працівник виїхав автобусом в 22 ч. 21.01.2013, а 22.01.2013 в 3 ч. ранку - поїздом до Харкова. У розрахунку добових днем вибуття було визначено 22.01.2013, термін відрядження 25 днів.

5. На балансі підприємства транспортні засоби не значаться, але щомісяця на витрати виробництва списуються паливо і запасні частини. Представлені такі підтверджуючі первинні документи на відображення цих витрат в обліку: маршрутні листи, акти на списання матеріальних цінностей, договір з автотранспортним підприємством на оперативну оренду автомобіля.

6. Працівник підприємства був відряджений до Києва з 15.03 по 20.03, підтверджуючі документи на проїзд та проживання представлені в бухгалтерії не були.

Бухгалтерія підприємства розрахувала витрати на відрядження:

- Добові за 5 днів,

- Вартість проїзду Одеса-Київ, Київ-Одеса.

7. На підприємстві протягом 2013 року вартість ремонту основних засобів відносилася на збільшення їх балансової вартості.

8. Підприємством 20.05 по чеку № 043849 було отримано 2400,0 грн. на виплату зарплати, 200,0 грн. - на господарські потреби, 300,0 грн. - на відрядження. На підставі розрахункових відомостей на виплату зарплати списано:

20.05 - 1300,0 грн.,

21.05 - 400,0 грн.,

23.05 - 600,0 грн.

За даними видаткових касових ордерів 20.05 було видано на відрядження 400,0 грн., 21.05 на господарські потреби - 200,0 грн.

9. На підприємстві працівникам, які були відсутні в дні видачі заробітної плати, належні їм суми виплачені особам, яким доручено одержати ці суми на підставі бухгалтерських довідок, виписаних головним бухгалтером.

10. На підприємстві в грудні 2013 року була проведена інвентаризація каси та встановлено недостачу готівки. Недостача була списана на касира, але касир відмовився погасити її, аргументуючи це тим, що він не є матеріально-відповідальною особою.

11. Касир підприємства складає і подає звіт до бухгалтерії щодня. До звіту касира за 16.01.2012 додані такі видаткові касові ордери: № 5 від 14.01.2012, № 6 від 14.01.2012, № 7 від 15.01.2012, № 8 від 16.01.2012. Загальна видаткова сума за цими документами відображена у звіті за 16.01.2012.

12. Директор підприємства отримав з каси на господарські потреби грошові кошти сумою 780,0 грн. На цю суму в бухгалтерію були надані авансові звіти від 5-ти працівників підприємства.

13. На підприємстві станом на 01.01.2013 на балансі рахувалася дебіторська заборгованість на суму 1580,0 грн., яка виникла 04.03.2010. У січні 2013 року на суму дебіторської заборгованості здійснено запис у бухгалтерському обліку:

Д-т 38 – К-т 361 – 1580 грн., а в податковому обліку ця сума віднесена на валові витрати.

14. У березні 2013 року підприємство придбало згідно з рахунком № 1813 від 26.03 такі ТМЦ:

- амортизатор – 2 шт. на суму 50 грн.

- відра – 10 шт. на суму 43 грн.

- балон – 1 шт. на суму 50 грн.

- набір різьбовий – 2 шт. на суму 25 грн.

- набір свердлильний – 2 шт. на суму 23,6 грн.

- відра – 8 шт. на суму 34,4 грн.

Загальна собівартість товарів становила 226 грн., у т.ч. ПДВ – 37,67 грн.

Товарно-матеріальні цінності оприбутковані так:

Найменування ТМЦ Ціна оприбуткування, грн.
амортизатор  
відра 4,3
балон  
набір різьбовий 12,5
набір свердлильний 11,8

15. У ході проведення інвентаризації у січні 2013 року на підприємстві були виявлені надлишки та недостачі ТМЦ різних найменувань у різних матеріально відповідальних осіб. На підставі цих даних бухгалтерія провела взаємний залік надлишків і недостач у тотожній сумі. Загальна сума недостач становила 357 грн., надлишків - 557 грн. Результати інвентаризації були відображені записом: Дт 20 – К-т 719 – оприбуткування надлишків на суму 200 грн.

16. Підприємство у квітні 2012 року надала в оперативну оренду основні засоби. У травні 2012 року орендодавець виконав ремонт зданих в оренду основних фондів, витрати на які були віднесені на валові витрати орендодавця.

17. У бухгалтерському обліку підприємства до складу валових витрат було віднесено суму спожитої електроенергії на підставі рапорту про споживання електроенергії від райелектростанції, у якому наведені лише кількісні показники.

18. Торговельне підприємство у грудні 2012 року придбало основні фонди та МШП на загальну суму 53451,5 грн. (без ПДВ). До складу основних фондів увійшло чотири ксерокси, а до МШП – 10 калькуляторів. Один ксерокс і два калькулятори підприємство придбало для власних потреб. Загальна сума 53451,5 грн. була відображена у бухгалтерському обліку записом: Д-т 22 – К-т 371.

19. ВАТ "Ласуня" залишок по касі станом на 17.09.12 був 20 грн.

- 17.02.12 одержано з поточного рахунку в касу (ПКО № 97 від 17.09.12) 5010 грн. для виплати авансу по заробітній платі.

- 17.09.12 за ВКО№ 118 видано в підзвіт експедитору Вітрову В.І. - 1000 грн.;

- 19.09.12 за ПКО № 98 оприбутковано в касу не використані підзвітні суми від експедитора Вітрова В.І. - 980 грн.;

- 19.09.12 за ВКО № 188 списано виданий за розрахунково-платіжною відомістю аванс в сумі 5010 грн.

20. Підприємство відрядило 19.06.2013 двох працівників: одного до Києва, іншого – до Харкова. Зважаючи на те, що відрядження до Києва відбуваються дуже часто, розмір витрат на відрядження відомий (оплата проїзду залізничним транспортом, оплата номера готелю). При поверненні з відрядження до Києва працівник у той же день пред’явив у бухгалтерію підприємства лише посвідчення на відрядження. Другий працівник представив авансовий звіт з усіма підтверджувальними документами та посвідчення на відрядження через 7 днів після повернення з відрядження. Бухгалтерія прийняла до виконання подані документи.

21. На підприємстві, яке займається виробництвом продуктів харчування, при нарахуванні відпускних середня заробітна плата розраховується виходячи з розміру основної і додаткової заробітної плати та винагороди за підсумками роботи за рік. Загальний розмір нарахованих відпускних відноситься на адміністративні витрати і відображується записом

Д-т 92 – К-т 661.

22. В касі державного підприємства заводу «Автозапчастина» інвентаризаційною комісією за участю аудитора виявлено, що станом на 15.12.2012 було: готівкою 3672 грн., поштовими марками – 16 грн., розписка інженера заводу Соколова С.В. від 15.12.2012 – на 50 грн., платіжна відомість на заробітну плату за другу половину листопада 2012 року – на суму 10000 грн., по якій видано 9500 грн. За даними бухгалтерського обліку на 15 грудня 2012 року у касі рахується сума 13450 грн.

23. Підприємством у березні 2012 року було придбано 5 калькуляторів на суму 150 грн., у тому числі ПДВ – 25 грн. У бухгалтерському обліку зроблені такі записи:

Д-т 22 – К-т 631 – 125 грн.;

Д-т 641 – К-т 631 – 25 грн.

24. Акціонерне товариство списало з балансу на суму 600 грн. матеріали, зіпсовані внаслідок неправильного зберігання. Списання було здійснено бухгалтерією за розпорядженням заступника генерального директора. Матеріально відповідальна особа (комірник) пояснила, що дошки зберігалися під відкритим небом через недостатню кількість критих складських приміщень, що й спричинило їх непридатність для виробничих цілій.

25. Працівник, відряджений до Дніпропетровська терміном з 1 лютого по 10 березня 2013 року, при поверненні із відрядження відразу подав до бухгалтерії авансовий звіт, згідно з яким йому були відшкодовані такі витрати, грн.:

за проїзними квитками – 334 грн.

добові – 38 діб х 30 грн. = 1140 грн.

Всього 1474 грн.

Перелік рекомендованих підручників,

інших методичних та дидактичних матеріалів

1. Закон України “Про аудиторську діяльність” від 22.04.1993 № 3125-XII.

2. Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16.08.1999 № 996-ХІV.

3. Утенкова К.О. Аудит: Навч. посіб. – К.: Алерта, 2011. – 408с.

4. Давидов Г.М. Аудит: Навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 2001-363 с.

5. Кулаковська Л.П., Піча Ю.В. Основи аудиту: навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти. – К.: “Каравела”, Львів: “Новий світ – 2000”, 2004- 504 с.

6. 2001 МФБ. Стандарти аудиту та етики. – К.: ТОВ “Парітет-Інформ”, 2003. –712 с.

7. Аудит Монгомери /Пер. с англ. – М.: Аудит, ЮНИТИ,1997. – 542 с.

8. Аудит: Учебник /В.Й. Подольский, Г.Б.Поляк, А.А. Савин и др..; под ред. В.И.Подольского. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2000. – 655 с.

9. Аудит: Учебные материалы / Сост. В.В. Калинин. – М.: ООО “ИКФ Омега-Л”, 2000. – 384 с.

10. Дорош Н.І. Аудит: методологія і організація. –К.: Т-во “Знання”, КОО, 2001- 402 с.

11. Усач Б.Ф. Аудит: Навч. посіб.- К.: Знання-Прес, 2002. –223 с.

12. Аудит: Збірник задач та практичних ситуацій: Навч. посіб. /Г.М. Давидов та ін., за ред. Г.М. Давидова. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 2002. – 170 с.

13. Кулаковська Л.П., Піча Ю.В. Основи аудиту: навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти. – К.: “Каравела”, Львів: “Новий світ – 2000”, 2002 - 504 с.

14. Савченко В.Я. Аудит. Навч. посіб. – К: КНЕУ, 2002. – 322 с.

15. Труш В.Є., Калінська Т.А., Алексєєва Т.А., Дмитрієнко І.О. Організація і методика аудиту підприємницької діяльності.- Херсон, 2001. – 126 с.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1181 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.02 с)...