Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організаційна структура ЦЗ



ЦЗ України функціонує за територіально-виробничим принципом.

Територіальний принцип – полягає у створенні ЦЗ в масштабі держави і на територіях відповідно до адміністративно-територіального поділу України. Відповідність за ЦЗ на цих територіях несуть виконавчі органи влади, а начальниками ЦЗ є голови виконавчих органів влади.

Виробничий – в організації і функціонуванні ЦЗ у всіх галузях зайнятості населення. Начальником ЦЗ є керівники цих підприємств, відомств, об’єктів.

Начальник ЦЗ – прем’єр – міністр України, а його заступником – керівник центрального органу виконавчої влади з питань НС і справ захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Безпосереднє керівництво ЦЗ України здійснює міністр з НС.

Штабу ЦЗ підпорядковуються:

- війська ЦЗ (4 бригади, 4 полки);

- спеціалізовані формування ЦЗ (4 загони);

- територіальні формування і начальники ЦЗ областей і штаби ЦЗ.

В області начальником ЦЗ є голова державної виконавчої влади. При начальнику ЦЗ області створюється штаб ЦЗ, евакуаційна комісія і комісія з НС.

Державна комісія з НС при кабінеті міністрів в Україні створена в 1989 р. і її задача забезпечити постійну готовність органів державного управління всіх рівнів для швидких і злагоджених дій в екстремальних ситуаціях районних органів влади з метою профілактики, попередження і ліквідації стихійних лихі аварій. У всіх областях, містах створені КНС.

Обласна комісія з НС служить:

§ в повсякденній діяльності

- виявити джерела і причини аварій і катастроф і прогнозування можливих наслідків їх дій.

- контроль за створенням сил і засобів для CP HP.

- відпрацювання взаємодії сил.

§ при захисті від наслідків аварій, катастроф, стихійних лих.

- приведення формувань в готовність і керівництво ними;

- оцінка обставин;

- організація рятувальних робіт, заходи щодо ліквідації наслідків.

Склад комісії – 40-50 чол.

Сили комісії з НС:

- частини ЦЗ;

- територіальні н/формування;

- відомчі спецформування;

- сили МВС;

- сили спеціалізованих формувань;

- можуть бути задіяні в/частини.

Керівництво підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності і підпорядкованості, забезпечує своїх працівників засобами індивідуального і колективного захисту. Організовує здійснення евакозаходів, створює сили для ліквідації наслідків НС.

Радіаційні, хімічні і вибухонебезпечні підприємства додатково створюють локальні системи оповіщення персоналу і населення, проживає в зонах можливого ураження, здійснюють заходи, які зменшують ступінь ризику виникнення аварій, пожеж, і несуть витрати по їх здійсненню.

Сили ЦЗ України

Сили ЦЗ створюються для захисту населення і територій, попередження і ліквідації наслідків НС.

Силами ЦЗ є її війська: спеціалізовані і невоєнізовані формування.

Війська ЦЗ – підпорядковані штабу ЦЗ України. (4 бригади, 4 полки).

Основними завданнями військ ЦЗ є виконання задач по захисту населення від наслідків аварій, катастроф, стихійних лих, воєнних дій, а також проведення РіІНР.

4 бригади дислокуються в Києві, Донецьку, під Харковом і в Дрогобичі. Бригада складається з 3 батальйонів. Два – аварійно-рятувальні (по 180 чол.) і один – механізації.

4 полки знаходяться: Луганськ, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Одеса. Полк складається з 2 батальйонів – рятувального і технічного.

Спеціалізовані формування призначені для виконання специфічних робіт, повʼязаних з радіаційною та хімічною небезпекою, значними руйнуваннями внаслідок землетрусу, аварійними сумаціями на нафтодобувних промислах, проведення профілактичних і відбудовчих робіт в т. ч. і за межами України.

Основними завданнями є:

§ Надання екстреної допомоги радіаційно-хімічно-біологічно й іншим потенційно небезпечним обʼєктам у локалізації аварій і катастроф з викидом РР, СДОР та інших агресивних речовин, попередження виникнення вторинних факторів.

§ Ведення рятувальних робіт вогнищах ураження і в районах стихійного лиха, як правило, при наявності радіоактивного забруднення і хімічного зараження, інших екстремальних умов;

§ проведення специфічних робіт при ліквідації наслідків аварій, катастроф і наслідків стихійного лиха;

§ Здійснення на підприємствах, що обслуговуються, комплексу спеціальних попереджувальних і профілактичних заходів, які спрямовані на попередження аварійної ситуації, зниження втрат і збитків у випадків їх виникнення.

Невоєнізовані формування ЦЗ - група робітників та службовців об’єкта, які об’єднані в окремий підрозділ, оснащений спеціальною технікою і майном, без звільнення їх від основної роботи і призначені для ведення РІНР при виникненні НС.

У НФ нараховуються працездатні громадяни України, за винятком жінок, які мають дітей до 8 років, жінок середньою і вищою медичною освітою, які мають дітей у віці до 3 років, і осіб, що мають мобілізаційні розпорядження.

НФ класифікують:

За призначенням:

· загального підпорядкування, які служать для самостійного ведення рятувальних робіт в осередках ураження і зонах стихійних лих, аварій і катастроф.

· які служать для виконання спец задач (розвідка, мед. допомога, гасіння пожеж).

За підпорядкуванням:

· територіальні, які служать для ведення рятувальних робіт на важливих об’єктах області. Вони виконують задачі по плану начальника ЦЗ області (міста, району).

· об’єктові, служать для ведення РіІНР на своїх об’єктах по плану начальника об’єкта.

За ступенем готовності:

§ формування підвищеної готовності, які служать для боротьби з масовими лісовими пожежами, стихійними лихами і виробничими аваріями.

§ формування звичайної готовності.

Лекція 2

Тема: “ НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ МИРНОГО І ВОЄННОГО ЧАСУ НА ВПЛИВ БЖД НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ”

План:

Заняття 1.

“ Загальна характеристика можливих наслідків надзвичайних ситуацій в Україні ”

План.

1. НТП та його вплив на життєдіяльність населення.

2. Характер впливу руйнівних факторів надзвичайних ситуацій на людину і навколишнє середовище.

3. Економічні наслідки надзвичайних ситуацій.

Завдання 2.

“ Надзвичайні ситуації воєнного часу”

План.

1. Сучасні засоби ураження.

2. Осередки ураження при застосуванні сучасних засобів ураження.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 575 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...