Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками



Для узагальнення інформації про розрахунки з постачальниками та підрядниками передбачено пасивний рахунок 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками".

"Рахунок 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" має таю субрахунки:

631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками";

632 "Розрахунки з іноземними постачальниками";

633 "Розрахунки з учасниками ПФГ".

Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками ведеться в Журналі-ордері № З В с.-г. та відомості аналітичного обліку, Реєстрі операцій за розрахунками із постачальниками та підрядниками № 3.3 с.-г.

Заповнений зра30к журналу-ордеру наведено на с. 473.

Облік розрахунків у реєстрах журнально-ордерної форми здійснюють незалежно від величини суми рахунка-фактури і форми розрахунків.

Матеріальні цінності оплачені, але не одержані на склад до кінця місяця, сільськогосподарські підприємства оприбутковують в міру надходження, відмічаючи їх вартість за кредитом рахунка 63 в кореспонденції з дебетом рахунків з обліку цих цінностей.

Якщо при прийманні виявлена нестача товарно-матеріальних цінностей, то поряд із купівельною вартістю цінностей, що надійшли, окремо показують суму виявленої нестачі. В такому ж порядку фіксують суми претензій щодо сортності, комплектності, невідповідності цін і т. ін., які виявлені при прийманні або при перевірці товарно-транспортних накладних і розрахункових документів. -

Якщо частина оплаченого вантажу перебуває в дорозі або не перевезена до кінця звітного місяця зі складу постачальника, то в розділі "Відмітка про оплату" записують суму, що належить до цієї частини оплаченого вантажу без відображення її за кредитом рахунка 63; цю суму обліковують як дебіторську заборгованість.

Суми за розрахунковими документами за цінності, що перебувають на кінець місяця в дорозі або не вивезені зі складу постачальника, переносяться в наступному місяці в графу "Залишок на початок місяця", а в графі "Б" "Найменування постачальника (підрядника)" зазначають найменування постачальника, від якого не надійшов вантаж.

У міру фактичного надходження матеріальних цінностей у Журналі-ордері № ЗВ с.-г. та відомості аналітичного обліку в графі "В" записують номер складу або прибуткового документа і роблять відповідну відмітку про оприбуткування (за дебетом рахунків з обліку матеріальних цінностей та кредитом рахунка 63).

При значній кількості розрахункових операцій дані попередньо накопичують в Реєстрі № 3.3 с.-г. операцій за розрахунками з постачальниками та підрядниками, який відкривається на кожного постачальника, підрядника.

Записи за кредитом рахунка 63 сум, що належать за товарно-матеріальні цінності, роботи та послуги здійснюють на підставі наданих постачальниками (підрядниками) і прийнятих до оплати розрахункових документів, а за невідфактурованими поставками - згідно із супровідними вантажними документами та приймальними актами. Надходження матеріальних цінностей повинно бути підтверджено відповідними прибутковими документами, підписаними матеріально-відповідальними особами, або їх відмітками чи (надписами чи штампом) на документах постачальника.

Щомісяця обороти із реєстрів переносяться в Журнал-ордер №3 В с.-г. та відомість аналітичного обліку за рахунком 63, де на кожну організацію відведено окремий рядок.

Записи в Журналі-ордері №ЗВ с.-г. та відомості аналітичного обліку і реєстрі за виконані підрядником роботи і надані послуги проводять на підставі розрахункових документів у міру їх приймання. Заборговані підрядникам суми показують у кореспонденції з дебетом рахунків, на які повинні бути віднесені відповідні витрати. Суми заліків, що виникли після акцепту розрахункових документів, записують в окремих графах у кореспонденції з дебетом рахунків, на яких відображають ці розрахунки, а оплату з каси і різного роду списання відображають в графах 19 і 20 "З інших рахунків" із зазначенням кореспондуючого рахунка і суми.

Кредитові обороти з Журналу-ордера №ЗВ с.-г. переносять у Головну книгу.

Послідовність записів розрахунків із постачальниками та підрядниками показана на рисунку 2.1.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 494 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...