Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік капітальних інвестицій



Капітальні інвестиції являють собою витрати по створенню нових, розширенню, реконструкцію і технічне переозброєння об'єктів основних засобів, а також на їхнє придбання поза залежністю від джерел фінансування.

Капітальні інвестиції і капітальне будівництво, зокрема, мають своєю метою створення визначених об'єктів для одержання в майбутньому економічних вигод від їхнього використання. При цьому витрати підприємства на створення таких об'єктів (а це найчастіше необоротні матеріальні активи) не відбиваються відразу в складі витрат підприємства, а капіталізуються, з їхньою наступною амортизацією. Тобто капітальні інвестиції за структурою робіт відносяться до витрат, що збільшують вартість основних засобів.

Крім того, необхідно відзначити ще одну важливу рису капітальних інвестицій - підприємство повинне одержати в майбутньому економічний ефект, вигоду від їхнього використання. Такий ефект може виражатися в економії ресурсів підприємства (матеріальних, трудових), скороченні тривалості виробничого циклу та інших.

Рахунок №15 "Капітальні інвестиції" відноситься до Класу 1 "Необоротні активи", рахунки цього класу призначені для узагальнення інформації про наявність і рух основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, довгострокових фінансових інвестицій, капітальних інвестицій, довгострокової дебіторської заборгованості й інших необоротних активів, а також зносу необоротних активів.

Рахунок №15 "Капітальні інвестиції" призначений для обліку витрат на придбання чи створення матеріальних і нематеріальних активів.

Рахунок №15 "Капітальні інвестиції" має наступні субрахунки:

151 "Капітальне будівництво" - відображаються витрати на будівництво, що здійснюється як господарським, так і підрядним способом для власних потреб підприємства.

152 "Придбання (виготовлення) основних засобів" - призначений для обліку витрат на придбання чи виготовлення власними силами матеріальних активів, облік яких ведеться на рахунки №10 "Основні засоби".

153 "Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів" - відображаються витрати на придбання чи виготовлення матеріальних активів, облік яких ведеться на рахунку №11 "Інші необоротні матеріальні активи".

154 "Придбання (створення) нематеріальних активів" - відображаються витрати на придбання чи виготовлення активів, облік яких ведеться на рахунку №12 "Нематеріальні активи".

155 "Формування основної череди" - враховуються витрати на формування основної череди робочої чи продуктивної худоби (крім тварин, що враховуються на рахунку №21 "Тварини на вирощуванні і відгодівлі").

1.2 Джерела фінансування капітальних інвестицій

В даний час для підприємств недержавної форми власності можна виділити наступний перелік джерел, що можуть застосовуватися для фінансування капітальних вкладень (мал.1):

? власні засоби підприємств-забудовників (чистий прибуток, що залишається в їхньому розпорядженні);

? засоби Державного і місцевого бюджетів, отримані підприємствами і поворотній або безповоротній основі;

? засоби пайовиків чи паї інших підприємств;

? кредити банків і інші позики;

? іпотечний кредит;

? цільові облігації;

? фінансування будівництва житла Фондами фінансування будівництва і Фондами операцій з нерухомістю;

? засобу цільового фінансування й ін.

Облік капітальних інвестицій здійснюється наступним чином:

 
№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків  
    Дебет Кредит  
1. Придбання устаткування, що потребує монтажу      
2. Відображення суми ПДВ      
3. Передача устаткування у монтаж      
4. Придбання устаткування, що не потребує монтажу, інструменту, інвентарю, меблів тощо      
5. Відображення сум ПДВ      
6. Відображення затрат на проектні, будівельно-монтажні роботи за рахунками підрядників і проектних організацій      
7. Відображення сум ПДВ в рахунках підрядників і проектних організацій      
8. Затрати на транспортування і монтаж безоплатно отриманих основних засобів      
9. Суми ПДВ в рахунках на послуги транспортування      
10. Витрати на будівництво об'єкта господарським способом:      
  а) матеріали      
  б) послуги допоміжних виробництв (машин, механізмів тощо)      
  в)оплата праці працівників, зайнятих у будівництві      
  г) відрахування на соціальні заходи      
11. Послуги машин і механізмів сторонніх організацій на об'єкті будівництва господарським способом      
12. Відображення суми ПДВ у рахунку за послуги машин і механізмів      
13. Затрати на поліпшення, реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання об'єктів основних засобів      
14. Сума ПДВ      
         

19. Облік довгострокових фінансових інвестицій

Довгострокові фінансові інвестиції – це фінансові інвестиції на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані у будь-який момент.

Розрізняють фінансові інвестиції, які надають право власності(інвестиції в акціїінших підприємств,внески до статутного капіталу) та інвестиції, що утримуються підприємством до їх погашення (боргові цінні папери, довгострокові векселі тощо).

Для обліку довгострокових фінансових інвестицій використовується рахунок 14 “Довгострокові фінансові інвестиції”. Рахунок призначений для узагальнення інформації про наявність та рух довгострокових інвестицій у цінні папери інших підприємств, облігації державних та місцевих позик, статутний капітал інших підприємств, створених на теріторії України та за кордоном тощо.

За дебетом рахунка відображається вартість довгострокових інвестицій, за кредитом – їх вибуття(списання) чи зменшення вартості, а також одержання дивідендів від об’єкта інвестування, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в капіталі.

Рахунок 14 “Довгострокові фінансові інвестиції” має такі субрахунки:

141 “Інвестиції пов'язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі”;

142 “Інші інвестиції пов'язаним сторонам”;

143 “Інвестиції непов'язаним сторонам”.

Аналітичний облік ведеться за видами довгострокових фінансових вкладень та об’єктами інвестування.

20. Первинний, синтетичний та аналітичний облік виробничих запасів

Для узагальнення інформації про наявність і рух виробничих запасів застосовують окремі субрахунки. Основна маса виробничих запасів надходить від постачальників і лише матеріали сільськогосподарського призначення виготовляються безпосередньо в сільськогосподарському підприємстві.

Розглянемо особливості обліку окремих видів запасів за субрахунками рахунка 20 "Виробничі запаси".

Для обліку сировини і матеріалів призначено субрахунок 201 "Сировина і матеріали". На ньому відображаються наявність та рух сировини і основних матеріалів, які входять до складу продукції, що виготовляється, або є необхідними компонентами при її виготовленні. Допоміжні матеріали, які використовуються при виготовленні продукції або для господарських потреб, технічних цілей та сприяння у виробничому процесі, також відображаються на субрахунку 201. Підприємства, що заготовляють сільськогосподарську продукцію для переробки, також відображають її вартість на цьому субрахунку.

21. Документальне оформлення надходження і використання готової продукції.

Сільськогосподарське виробництво характеризується різноманітними умовами надходження, зберігання і використання одержаної продукції. Розглянемо організацію документального оформлення надходження і використання сільськогосподарської продукції за основними її видами.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2583 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...