Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Створення еталонного ряду



На цій стадії проектування відповідно до технічного завдання повинні бути виконані роботи з добору моделей-аналогів, аналізу цих моделей, сформовано еталонний ряд і розроблені пропозиції щодо основної конструктивної побудови виробу, що проектується. До числа моделей-аналогів варто включати моделі, розроблені останнім часом, а також моделі, що мають вдало розроблені конструктивні вузли й отримали високу оцінку у споживачів.

Еталонний ряд - це моделі виду одягу, які проектуються, кращі зі зразків, з якими порівнюються розроблені технічні пропозиції, а згодом і нові моделі одягу.

2.2. Розробка моделей – пропозицій.

Для розробки моделей - пропозицій потрібно проаналізувати існуючі моделі – аналоги, обраного виду одягу з точки зору їх відповідності призначенню, конструктивному вирішенню, художньому оформленню і напрямку моди, також необхідно визначити переваги кожної моделі в цілому.

Фото або ескізи, моделей – аналогів (4-5), ескізи моделей – пропозицій(3-4) представляють в додатку 1.

2.3 Визначення базової моделі проектованого виробу.

Із запропонованих моделей – пропозицій вибирають найбільш цікаву модель за своїм композиційним та конструктивним вирішенням в якості базової.

Опис зовнішнього вигляду має бути складеним на обрану модель. Для комплекту одягу опис зовнішнього вигляду має бути представлено на всі елементи, які входять до складу комплекту одягу.

Модель описують докладно і точно, щоб можна було зробити ескіз моделі і уявити її конструкцію. Ескіз виносять в додаток 1.

Для визначення конструктивного вирішення моделі необхідно провести структурний аналіз ескізу виробу по його основним ділянках. Необхідно дати докладу характеристику силуету моделі послідовно зверху вниз, відповідно охарактеризувати лінії плеч, грудей, талії, низу виробу; далі описують окремі деталі виробу (у послідовності зверху вниз): спинка, пілочка, комір, плечі, рукав, застібка, кокетка, кишені, спідниці її деталей. Описується оздоблення, форма, покрій, зовнішній вигляд тканини, з якої виготовлюється модель.

3.Технічне проектування. Розробка креслення конструкції виробу, що проектується.

3.1. Характеристика методики побудови креслення конструкції проектованого виробу.

У даному підрозділі необхідно дати коротку характеристику обраній методиці конструювання, обґрунтувати її вибір.

3.2. Визначення величин розмірних ознак та прибавок, необхідних для побудови базового креслення конструкції виробу.

Базуючись на вихідних даних визначають величини розмірних ознак фігури споживача та заносять у таблицю 3.2.1. і величини необхідних прибавок до основних конструктивних ділянок креслення із врахуванням існуючих тенденцій у моді, виду одягу, покрою, силуету та призначення одягу (таблиця 3.2.2.)

Таблиця 3.2.1

Розмірні ознаки споживача

№ розмірної ознаки згідно ДСТУ Назва розмірної ознаки Умовне позначення Величина розмірної ознаки, см
       

Таблиця 3.2.2

Прибавки до основних конструктивних ділянок виробу.

№ п/п Назва прибавки Позначення Величина, см
       

3.3.Розрахунок та побудова базового креслення конструкції виробу.

Після визначення методики конструювання, величин розмірних ознак та вибору прибавок, виконують попередній розрахунок основних ділянок креслення, для зручності дані оформляють в табличній формі.

Таблиця 3.3.1

Розрахунок основних ділянок креслення.

Умовне позначення та формула розмірних ознак Значення розмірних ознак, см Значення прибавки, см Конструктивні параметри, см
       

Розрахунок для побудови базового креслення конструкції виробу рекомендується подавати у табличній формі (таблиця. 3.3.2)

Таблиця.3.3.2

Алгоритм побудови базової конструкції виробу.

№ п/п Конструктивна ділянка на кресленні Умовне позначення Розрахункова формула Величина відрізку, см
         

В алгоритмі побудови вказують конструктивну ділянку, побудова якої виконується, наводять умовне позначення точок, відрізків, напрямок побудови, необхідні формули для визначення довжини відрізків.

Побудову базового креслення виконують в масштабі 1:4 на цупкому папері формату А4 та виносять у додаток 2, на кресленні необхідно вказати усі умовні позначення відповідно до алгоритму побудови.

3.4.Внесення модельних змін у креслення базової конструкції виробу.

До креслення розробленої базової конструкції засобами технічного моделювання вносять модельні зміни відповідно до технічного малюнку. У процесі моделювання уточнюють вирішення обраної моделі.

Розробка модельних особливостей та характеристика застосованих прийомів моделювання подається у табличній формі (таблиця 3.4.1). Етапи моделювання повинні бути представлені детально та послідовно. Залежно від зміни конструкції необхідно навести характеристику застосованого прийому технічного моделювання.

Таблиця 3.4.1

Технічне моделювання виробу.

Вид моделювання Назва конструктивної ділянки Позначення конструктивних точок Прийом переміщення Довжина відрізку, см
         

Виконання технічного моделювання може привести до відхилень у конструкції, тому необхідно виконати апроксимацію зрізів.

Креслення модельної конструкції виконують на форматі А4 та А1 у масштабі 1:2 та масштабі 1:4, додається у додатку 2 до пояснювальної записки, на кресленні вказують конструктивні точки, які беруть участь у створенні модельної конструкції.

4. Робоче проектування. Розробка робочої документації.

4.1 Розробка конфекційної карти та технічного опису для виготовлення проектованого виробу.

Ця документація повинна бути представлена вигляді комплекту лекал

(у натуральну величину) на базовий розмір, що вказує повнотновікову групу; технічного опису та конфекційної карти.

Технічні описи розробляють на конкретні моделі виробів при наявності державних, галузевих стандарті в, загальних технічних вимог чи загальних технічних умов, які визначають всі основні вимоги до групи виробів одного асортименту (технічні вимоги, правила приймання, методи контролю, транспортування й зберігання) і мають в собі вказівки щодо розробки ТО на конкретний вид продукції.

Технічний опис є невід'ємною частиною комплекту технічної документації.

Обґрунтування вибору матеріалів для виготовлення виробу: верху, підкладки, прокладок, утеплюючих, та оздоблювальних матеріалів, фурнітури повинно ґрунтуватись перш за все, на тих вимогах, які стосуються виду одягу обраного асортименту. Також необхідно охарактеризувати вибрані матеріали по всіх показниках, пов'язати їх з призначенням та зовнішнім виглядом моделі.

Зразки використаних матеріалів представляють в додатку 3 у вигляді конфекційної карти.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1433 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...