Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема. Юридичні гарантії захисту прав на землю



1. Законодавчі гарантії прав на землю та земельно-правові способи захисту прав на земельні ділянки: гарантованість права власності на землю.

2. Застосування відповідальності до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за видання актів, які порушують права власників земельних ділянок.

3. Правове забезпечення відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам як юридична гарантія прав на землю.

4. Причини виникнення та правові засади судового, адміністративного та самоврядного порядку вирішення земельних спорів.

5. Органи, які вирішують земельні спори та їх компетенція: порядок розгляду земельних спорів органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

6. Особливості розгляду та вирішення земельних спорів судами і забезпечення виконання рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Завдання для підготовки до заняття

Задача 1.

Приватне господарське товариство тривалий час відкрито і добросовісно користується земельною ділянкою для паркування автомашин підприємства. Для цього товариство покрило ділянку асфальтом, встановило спеціальне обладнання, нанесло розмітку тощо. Проте дозволу та проекту на виконання цих робіт не одержало і правовстановлюючих документів на земельну ділянку не мало. У зв’язку з цим товариство звернулось до міськвиконкому надати зазначену земельну ділянку йому у власність за давністю користування та фактичного засвоєння.

Чи можна надати земельну ділянку товариству у власність на вказаних засадах? Які права породжує фактичне землекористування земельною ділянкою?

Задача 2.

Громадянину Остапенко земельна ділянка належить на праві власності, проте у грудні 2012 року його було письмово попереджено про те, що земельна ділянка підлягає вилученню, оскільки за Генеральним планом розвитку селища на ній планується забудова дитячого садочку та спорткомплексу. Вартість земельної ділянки визначена за експертною грошовою оцінкою, що на момент попередження в основному задовольняло власника. Підготовка будмайданчика та будівництво розпочалося у вересні 2013 року, коли ринкова вартість земельної ділянки істотно збільшилася. Остапенко подав позов до суду, в якому вказав, що оскільки ще не сплинув рік з моменту письмового попередження про вилучення земельної ділянки, він має право на отримання тієї вартості, яка виникла на момент започаткування будівництва.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 343 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...