Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні вимоги до технічного стану житлового фонду, інженерного обладнання, комунікацій, місць відпочинку та розваг



Вимоги до технічного стану житлового фонду мають бути реалізовані за етапами: експлуатації будівель, експлуатації інженерного обладнання і комунікацій та в процесі ліквідації аварій чи надзвичайних ситуацій,

На етапі експлуатації будівель необхідно визначати стан несучих конструкці й і огороджувальних елементів, а також конструкцій покриття, сходин та інше. Не має бути тріщин, сколів, руйнування. Будівлі повинн1 мати жорстке кріплення несучих конструкцій та інших конструктивних елементів. Неприпустимо захаращення проходів, сходин тощо, необхідних для евакуації, людей із будівлі, приміщення.

Погіршення технічного стану спричиняє наявність води в підвальних приміщеннях чи появи джерел води в тих приміщеннях Постійне знаходження, води розмиває грунт, що може призвести до появи в ньому провалів і руйнування будівель. Тому за таких умов експлуатації житла (особливо багатоповерхового) необхідні засоби відкачування води на постійній основі (в залежності від характеру надходження води), Наявність води в підвальних приміщеннях сприяє появі комах, павуків тощо. Все це погіршує санітарне становище помешкань і може стати причиною будь-яких захворювань населення цих приміщень.

Інженерне обладнання житлового фонду включає комунікації водо-, газо-, теплопостачання, а також каналізацію, вентиляцію, засоби зв'язку та захисні, системи. Поганий стан системи інженерного обладнання, аварії, що постійно повторюються, утворюють загрозу стану здоров'я мешканців сучасного урбанізованого середовища.

Першою ланкою в технічній системi водопостачання і забезпечення водою мешканців житлових районів є забір води з джерела, який здійснюється водозаб!рними спорудами. Водозабірні споруди мають вiдповідати вимогам СНіП 2 04.02-84 і забезпечувати:забір з джерела розрахункової витрати води і подання п споживачу; захист системи водопостачання від попадання до неї сміття, планктону, біологічних обростань, наносів, льоду та ін,; непримустимість потрапляння до водоприймальника риби на водоймищах рибогосподарчого призначення. Вода, що постачається для використання людиною, має відповідати вимогам щодо її температури, мутності, кольору, водневого показника, вмісту речовин (загальний вміст солі), її жорсткості, запахів та присмаків, бактеріального забруднення.

Внаслідок аварійних ситуацій (відключення теплопостачання) особливо взимку у будинках, спорудах та ін. знижуються температури, призводить до захворювань серед населення. Крім того, замерзають теплоносії в самій системі постачання, що призводить до руйнування цієї системи і великих збитків для споживачів тепломереж.

Всі газові прилади, трубопроводи, газова арматура та лічильники мають бути виконані за чинними правилами. Самостійно, без дозволу, заборонено ремонти, переобладнання чи обслуговування їх. Відключенню від діючого газопроводу з встановленням заглушки підлягають прилади і апарати, що експлуатуються з витіканням газу, мають несправну автоматику безпеки, димарі, вентиляційні канали і зруйновані оголовки димових труб, щоб запобігти і отруєння і вибух. Димові і вентиляційні канали слід періодично перевіряти й очищати.

З експлуатацією каналізаційної мережі можуть забруднюватись стічні води, які здатні створювати пробки. Пробки виникають внаслідок наявності малих витрат і швидкостей потоку, коли можливе відкладення великих фракцій забруднення. В подальшому розвитку має місце затримання дрібних фракцій і зростання пробки за розміром, призводить до аварійної ситуації. Аварії каналізаційних мережах призводять до накопичення відходів людської життєдіяльності, стають джерелом антисанітарних небезпек.

До комунікацій належить також шляхова інфраструктура сполучення. Характерними видами небезпек, що мають місце при їх експлуатації, є руйнування опор електромережі, дерев, дроту, що знаходиться під напругою. Основною вимогою до забезпечення безпеки є встановлення варти біля діючої небезпеки, 'огородження цих місць і попередження власників зруйнованих комунікацій.

Велике значення має своєчасне вивезення сміття. За відсутності транспортних засобів чи палива для них сміття накопичується біля під'їздів чи на їспеціальних майданчиках і стає джерелом антисанітарних небезпек. Це айчастіше небезпечно під час танення снігу, коли бруд разом з водою переміщується по всій площі між помешканнями, в тому числі на дитячі майданчики і місця для відпочинку.

Вимоги до технічного стану місць відпочинку та розваг мешканців будинку, населеного пункту встановлюють заходи безпеки у межах зовнішньої території і внутрішнього планування й експлуатації приміщень.

Підходи та під'їзди на території біля місць масового відпочинку і розваг повинні забезпечувати безперешкодну доставку (чи підхід) людей. Дороги для транспорту та пішоходів мають бути без небезпек, вільними, обладнаними стоянками транспорту та покажчиками відповідних напрямів руху. В нічний час "має бути надійне освітлення. Вимоги безпеки потребують відбудови і нормальної "роботи зовнішньої каналізації для організації та віддалення стічних вод на міських і селищних територіях. Внутрішнє планування приміщень повинно на момент знаходження там людей передбачати і можливість вільного залишення цього приміщення (споруди), аварійне освітлення і постійне інформування про існуючі недоліки чи зміни переміщення людей в будівлі (чи споруді). Перед початком Розваг чи вистав слід перевірити роботу всіх засобів, що створюють комфортні умови і безпеку приміщення. Неприпустиме закриття входів, якими люди потрапили до своїх місць в залах (вистав чи інших).





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1574 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...