Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна характеристика місцевих податків і зборів



Податок на промисел. Платни­ками податку на промисел є виключно фізичні особи, незале­жно від громадянства та постійного місце проживання, які не за­реєстровані як суб'єкти підприємництва і здійснюють несистема­тичний, не більш як 4 рази протягом календарного року, продаж виробленої, переробленої та купленої продукції, речей, товарів. Об'єктом оподаткування є сумарна вартість товарів, які на­лежать до продажу за ринковими цінами. Якщо товари підлягають продажу протягом 3 календарних днів, ставка податку становить 10% їх вартості. При збільшенні терміну продажу до 7 днів ставка податку подвоюється. Сума по­датку на промисел не може бути меншою за розмір одного не­оподатковуваного мінімуму доходів громадян. Податок на промисел сплачується у вигляді придбання одноразового патенту на торгівлю.

Податок з власників транспортних засобів. Платниками єп-ва, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи (далі — юридичні особи), а також г ромадяни України, іноземні грома­дяни та особи без громадянства (далі — фізичні особи), котрі мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які є об'єктами оподаткування.

Об'єктами оподаткування є: трактори (колісні), автомобілі, призначені для перевезення не менше 10 осіб, автомобілі спеціального призначення, мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установ­леним двигуном, крім тих, що мають об'єм циліндра двигуна до 50 см3, яхти та судна парусні. Ставки встановлюються в грн на 100 см куб обєму циліндра двигуна для наземних видів транспорту та на 1 см довжини корпусу для водних видів транспорту.

Джерелом сплати є прибуток. Термін сплати – перед реєстрацією, техн. оглядом. Штрафи: 200 % - за приховування; 50 % - за неподання в строк розрахунку; 0,3 % - за кожний день затримки.

Комунальний податок. Платниками є всі юрид особи за винятком бюджетних і планово-дотацій­них установ та організацій, сільськогосподарських п-в. Об'єктом оподаткування є фонд заробітної плати. Ставка комунального податку не повинна перевищувати 10% річного фонду заробітної плати, обчисленого виходячи з неоподаткову­ваного мінімуму доходів громадян.

Готельний збір. Платниками є особи, які проживають у готелях. Об'єкт оподаткування — добова вартість найманого житла, а ставка готельного збору не повинна переви­щувати 20% визначеного об'єкта оподаткування.

Збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі. Платниками є юридичні особи і громадяни, які реалізують сільськогосподарську, промислову продукцію та інші товари. Ставка цього збору не повинна перевищувати 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для суб'єктів, що постійно здійснюють торгів­лю у спеціально відведених для цього місцях, і одного неоподат­ковуваного мінімуму — за одноразову торгівлю.

Курортний збір. Платниками є громадяни, які прибувають у курортну місцевість. Ставка цього збору не мо­же перевищувати 10% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Деякі категорії громадян звільняються від сплати ку­рортного збору, серед них: діти віком до 16 років, інваліди, осо­би, які прибули за путівками.

84. Фіксований сільськогосподарський податок: загальна характеристика, платники та податки, які не сплачуються платниками фіксованого сільськогосподарського податку

Фіксований сільськогосподарський податок сплачується в ра­хунок таких податків і зборів (обов'язкових платежів):• податку на прибуток п-в;• плати (податку) за землю;• податку з власників транспортних засобів та інших самохід­них машин і механізмів;• комунального податку;• збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Державного бюджету;• збору до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації на­слідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту насе­лення;• збору на обов'язкове соціальне страхування;• збору на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування України;• збору на обов'язкове державне пенсійне страхування;• збору до Державного інноваційного фонду;• плати за придбання торгового патенту на здійснення торго­вельної діяльності;• збору за спеціальне використання природних ресурсів (щодо користування водою для потреб сільського господарства).

Платниками фіксованого сільськогосподарського податку є сільськогосподарські п-ва різних організаційно-правових форм, селянські та інші господарства, які займаються виробниц­твом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподар­ської продукції, в яких сума, одержана від реалізації сільськогос­подарської продукції власного виробництва та продуктів її пере­робки за попередній звітний (податковий) рік, перевищує 50% за­гальної суми валового доходу п-ва. У разі, якщо у звітному періоді валовий дохід від операцій з реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництвата продуктів її переробки становить менш як 50% загального об­сягу реалізації, п-во сплачує податки у наступному звіт­ному періоді на загальних підставах. До платників фіксованого сільськогосподарського податку на­лежать також власники земельних ділянок та землекористувачі, в тому числі орендарі, які виробляють товарну сільськогосподар­ську продукцію.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 416 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...