Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принципи та фактори РПС



Реалізація закономірностей на практиці потребує опрацювання принципів як складових конкретної економічної політики в сфері розміщення продуктивних сил.

Принципи розміщення продуктивних сил — це стисло викладені керівні, науково обґрунтовані положення, «правила діяльності», якими має керуватися суспільство при розміщенні продуктивних сил на певному історичному етапі.

Найважливіші принципи розміщення продуктивних сил, якими керуються при вирішенні питань просторового розміщення підприємства, такі:

- соціальна орієнтованість, тобто кожному регіоні потрібно створити таку структуру господарства, яка б найповніше задовольняла матеріальні та духовні потреби населення.

- наближення виробництва до джерел сировини, палива, споживачів;

- охорона навколишнього середовища і раціональне використання природніх ресурсів;

- впровадження ресурсозберігаючих технологій;

- забезпечення здорових, гігієнічних умов життя і праці населення;

- обмеження надмірної концентрації промисловості у містах;

- вимірювання рівнів економічного розвитку районів та областей;

- урахування інтересів економічної інтеграції в Європейській і світовий простір.

Фактори розміщення продуктивних сил – це сукупність нерівнозначних умов і ресурсів територій, правильне використання яких може забезпечити ефективності в розміщенні та розвитку господарства.

Фактори розміщення продуктивних сил групуються за такими ознаками: геополітичні, природно-географічні, демографічні, техніко-економічні, соціально-економічні.

Геополітичні фактори розвитку і розміщення продуктивних сил охоплюють: географічне положення території; конкурентні переваги вітчизняних товаровиробників у системі світового господарства; модель інтеграції в світовий економічний простір. В цілому географічне положення України є сприятливим для економічного розвитку. Дія геополітичних факторів забезпечує інтеграцію продуктивних сил країни чи певного регіону в структуру світового економічного простору і міжнародного поділу праці на основі розвитку різних форм зовнішньоекономічних зв’язків. При цьому визначальну роль відіграють певні конкурентні переваги держави в світогосподарській сфері, які залежать від рівня ефективності використання природно-ресурсного потенціалу, структури економіки, курсу зовнішньоекономічної політики.

Природно-географічні фактори включають якісну та кількісну характеристику родовищ корисних копалин, енергетичних, водних, лісових, земельних ресурсів та природно-кліматичні і природно-транспортні умови. Особливо важливий вплив цих факторів на розміщення галузей виробничої промисловості і сільського господарства. Кількісна характеристика родовищ корисних копалин, їх фізико-технічні властивості характер та глибина залягання визначають розмір підприємства, методи видобування та рівень економічних показників – затрати праці на одиницю продукції, собівартість продукції та рентабельність підприємства. Для сільськогосподарського виробництва вплив цього фактора виражається у спеціалізації виробництва певних видів продукції у різних природно-економічних зонах країні. Наприклад найбільш економічно вигідно виробництво цукрового буряку у Лісостеповій зоні, картоплі - на Поліссі, соняшнику – у зоні Степу.

Демографічні фактори включають: загальну чисельність населення, його структуру, режим відтворення та територіальні особливості розміщення; чисельність трудових ресурсів, їх територіально-галузевий розподіл та якісні характеристики; чисельність робочої сили, основні форми її зайнятості, рівень зареєстрованого і прихованого безробіття; мобільність робочої сили та форми її економічного руху. Комплексний аналіз таких факторів дозволяє оцінити рівень трудозабезпеченості певних територій, а відтак і можливостей розміщення нових виробництв чи доцільності скорочення діючих у зв’язку з погіршенням екологічної ситуації, низькою рентабельністю, необхідністю реструктуризації господарського комплексу тощо. Ефективне використання трудових ресурсів потребує розміщення виробництва по можливості у регіонах проживання людей. Демографічні фактори найбільш впливають на розміщення наукових галузей промисловості (приладобудування, інструментальної, радіотехнічної,електронної галузей)Розміщення таких підприємств залежить не тільки від наявності кваліфікованих кадрів, але і від можливості їх підготовки.

Техніко-економічні фактори включають: основні напрями науково-технічного прогресу та конкретні форми впровадження його результатів у практику господарювання, форми суспільної організації виробництва та рівень розвитку транспортної системи. Сукупна дія цих факторів створює можливості для рівномірного розміщення продуктивних сил на основі зниження трудо-, фондо- і матеріаломісткості виробництва, встановлення раціональних міжгалузевих та внутрігалузевих зв’язків, забезпечення ефективного використання усіх видів ресурсів.

Соціально-економічні фактори розміщення і розвитку продуктивних сил охоплюють: рівень розвитку соціальної інфраструктури, що задовольняє потреби населення в освіті, охороні здоров’я, сфері послуг та житлово-комунальному обслуговуванні; стан навколишнього середовища і природоохоронну діяльність; санітарно-гігієнічні умови праці. Великі міста і промислові центри мають розвиватися на основі модернізації, реконструкції та екологізації виробництва, прискореного розвитку соціальної інфраструктури, раціонального використання міських територій.

Соціально-економічні фактори повинні забезпечити подолання соціально-економічних відмінностей між різними формами поселень та добиватись раціональної зайнятості населення, охорони здоров’я, житлово-комунального обслуговування та сфери послуг.

Завдання для контролю знань студентів до теми 1

Запитання для самоперевірки

1. Дайте визначення поняттю «регіональна економіка».

2. Перелічіть та коротко охарактеризуйте методи дослідження в регіональній економіці.

3. Дайте визначення поняттю «продуктивні сили», назвіть їх елементи.

4. Поясніть сутність та відмінності між поняттями «економічний закон» та «закономірність».

5. Охарактеризуйте основні закономірності розміщення продуктивних сил.

6. Поясніть найважливіші принципи розміщення суспільного виробництва.

7. Охарактеризуйте фактори, що впливають на розміщення продуктивних сил.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 717 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...