Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад завдання на поточний модульний контроль



Основи туризмознавства

Напрям підготовки 6.140103 «Туризм»

Галузь знань 1401 «Сфера обслуговування»

Факультет туризму, готельного та ресторанного бізнесу

Н.р.

Робоча програма дисципліни «Основи туризмознавства» за напрямом підготовки 6.140103 «Туризм» галузі знань 1401 «Сфера обслуговування»

10 вересня, 2013. - 31 с.

Розробники:

Федорченко В.К., зав. кафедрою теорії та практики туризму і готельного господарства КУТЕП, доктор педагогічних наук, професор

Мініч І.М., заст. зав. кафедрою теорії та практики туризму і готельного господарства КУТЕП, кандидат соціологічних наук, доцент

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри теорії та практики туризму і готельного господарства

Протокол від «10» вересня 2013 р., № 1

Завідувач кафедри теорії та практики туризму і готельного господарства ________проф. Федорченко В.К. «____»________________2013 р.

Схвалено Вченою радою Факультету туризму, готельного та ресторанного бізнесу Київського університету туризму, економіки і права за напрямом підготовки 6.140103 «Туризм»

Протокол №1 від «20» вересня 2012 року

Координатор напряму

підготовки 6.140103 «Туризм»_____________ І.М.Мініч

Ó Мініч І.М., 2013 рік

Ó КУТЕП, 2013 рік


1. Опис навчальної дисципліни

Найменування показників     Галузь знань, напрям підготовки, кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни  
денна форма навчання заочна форма навчання  
Кількість кредитів ECTS- 3,0 Галузь знань 1401 «Сфера обслуговування» Напрям підготовки 6.140103 «Туризм»   Нормативна  
Модулів -2;   Спеціальність «Туризмознавство»   Рік підготовки:  
1-й 1-й  
Змістових модулів – 2;    
Семестр  
1-й 1-й  
Загальна кількість годин – 108 Лекції  
20 год. 8 год.  
Тижневих годин – 3; Аудиторних – 54; Самостійна робота – 54; Освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр   Практичні, семінарські  
28 год. -  
Лабораторні  
6 год. -  
Самостійна робота  
54 год.    
Індивідуальні завдання:    
Вид контролю: Екзамен  
   
                 

Співвідношення кількості годин аудиторних занять до самостійної і індивідуальної роботи становить:

для денної форми навчання – 50%

для заочної форми навчання – 10%

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Дисципліна «Основи туризмознавства» є дисципліною фахового спрямування підготовки спеціалістів в сфері туризму.

Програма дисципліни містить деталізований перелік питань, що розкривають основний зміст тем та охоплює основні питання з умов та принципів підприємницької діяльності в сфері туризму, теоретичні засади туристської діяльності, важливі питання основ туристичного бізнесу, а саме: функції туризму та класифікація туризму за формами, видами та типами; класифікація туристських підприємств, типологія туристів та їх переваги при виборі та формуванні програмного обслуговування; формування міжнародної та національної туристської політики та взаємодії складових механізму державного регулювання підприємств сфери туризму. Зміст дисципліни передбачає також вивчення питань щодо формування концепції створення туристичного підприємства, формування соціально-просторової моделі організації надання туристських послуг, проектування якості послуг, стандартизація та сертифікація в туризмі.

Метою вивчення дисципліни є формування необхідних знань з організації туристичних подорожей для фахівців в сфері туризму.

Завдання курсу – ознайомити студентів з основними поняттями та дефініціями туризму, з його історією й сучасним станом розвитку сфери туризму, умовами діяльності туристських підприємств, сформувати у слухачів знання та навички, необхідні для організації роботи туристичного підприємства (туроператора, турагенства).

У результаті вивчення дисципліни студент повинен:

знати:

· понятійний апарат сфери туризму;

· основні форми, типи та види туризму;

· типологію туристів та класи туристського обслуговування;

· основи організації туристичного бізнесу;

· адміністративно-управлінський механізм регулювання господарської діяльності в сфері туризму;

· правове регулювання туристичної діяльності в Україні.

вміти:

· застосовувати складові механізму управління сферою туризму з максимальним результатом;

· застосовувати нові форми та методи обслуговування в туризмі при формуванні тривалих міждержавних та внутрішніх зв’язків;

· розробляти та обґрунтовувати основні напрями удосконалення та підвищення ефективності організації роботи суб’єктів туристичної індустрії;

· формувати концепцію створення та забезпечення роботи туристичного підприємства.

3. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1.Туризм як вид господарської діяльності

Тема 1. Функції туризму, умови та фактори його розвитку. Туризм як сфера господарської діяльності. Туризм як вид соціокультурної та рекреаційної діяльності. Поняття туристичної послуги, її соціально-економічна характеристика. Значення сфери послуг та її складові частини в структурі народного господарства країни. Роль та місце туризму в сучасному суспільстві.

Основні поняття та визначення в туризмі: турист, туризм, туристична діяльність, туристична індустрія, туристичні ресурси.

Функції туризму в суспільстві: рекреаційна, виховна, політична, економічна, екологічна, господарсько-економічна. Умови розвитку туризму. Туристичний продукт та його складові: туристичні послуги, туристичні товари, антропологічні умови та ресурси. Специфічні особливості туристичного продукту.

Тема 2. Класифікації в туризмі. Класифікація туризму за різними ознаками. Класифікація туризму за формами, типами та видами. Класифікація маршрутів та турів за територіальною ознакою, за вибором засобів пересування, за сезонністю, за тривалістю, за змістом програм, за складом учасників подорожі, за формою організації подорожі, за побудовою траси маршруту. Класи туристичного обслуговування. Класифікація туристичних підприємств. Типи туристів та ознаки їх класифікації.

Тема 3. Історичні передумови виникнення та розвитку туристичної системи України. Питання періодизації історії та історичні передумови його виникнення. Подорожі в стародавньому світі та Середньовічній Європі. Визначні мандрівники минулого та епоха великих відкриттів. Соціально-економічні передумови сучасного етапу розвитку туризму. Перші організовані туристичні подорожі в світі. Історія виникнення туристично-екскурсійної справи.

Характеристика розвитку туризму в світі на сучасному етапі. Транснаціоналізація готельно-туристичного бізнесу.

Змістовий модуль 2. Формування туристичної політики України

Тема4. Міжнародні, регіональні та національні показники розвитку сфери туризму. Поняття туристичний ринокта його характеристика. Туристський попит та туристична пропозиція. Фактори, що впливають на туристський попит. Мультиплікаційний ефект туризму. Перспективи розвитку міжнародного туристичного ринку. Статистика міжнародного туризму. Статистичні показники туризму в Україні. Сталий розвиток туризму та туристичних дестинацій.

Тема 5. Організація ринку туристичних послуг. Соціально-економічне значення сфери послуг. Галузева структура національної економіки України. Структура сфери послуг. Сегментація ринку туристичних послуг. Організація послуг комунікації, організація послуг розміщення, організація послуг харчування, організація рекреаційних послуг. Просторова організація туристичних послуг. Міжнародна система послуг. Способи постачання послуг. Специфіка виробництва та постачання послуг.

Тема 6. Світова туристична політика та роль ВТО у її формуванні. Туристична політика: визначення та класифікація. Світова туристична політика та роль міжнародних організацій в її формуванні. Всесвітня туристична організація: структура, роль та значення у формуванні міжнародних туристичних обмінів. Комітети та комісії ВТО: їх функції, завдання.

Туристичні прибуття та їх структура. Формування туристичного балансу країни. Країни активного та пасивного туризму. Формування міжнародних контактів та міжнаціональної туристичної політики. Міжнародні організації: загальні, спеціальні, регіональні та інші. Інтеграційні та глобалізаційні процеси в туризмі. Міжнародна інтеграція в туризмі.

Тема 7. Туристична політика та механізм державного регулювання туризму України на сучасному етапі. Структура управління туристичною сферою в Україні. Завдання та функції Державного агентства з туризму та курортів. Документи, які регулюють діяльність виконавчих органів в галузі туризму. Установи та організації управління туризмом в Україні: їх функції та завдання. Недержавні громадські організації та їх місце в регулюванні розвитку туристичної сфери.

Державні, національні програми розвитку основних туристичних дестинацій. Державна програма розвитку туризму. Програми розвитку окремих видів туризму. Місцеві та регіональні туристичні програми та концепції.

Організаційно-правовий механізм регулювання туристичної діяльності. Закон України «Про туризм»: положення,статті, регулювання. Соціальний механізм регулювання. Соціальне значення туризму. Соціальні пільги та туризм. Досвід міжнародних країн у формуванні туристичних пакетів та програм для різних соціальних груп. Економічний механізм регулювання. Економічне значення туризму та його внесок в державний і місцевий бюджети. Екологічний механізм регулювання туризму.

Тема 8. Порядок ліцензування туристичної діяльності та сертифікації туристичних послуг. Ліцензування в туризмі. Види туристичної діяльності, що підлягає ліцензуванню. Ліцензійні умови та правила їх виконання. Вимоги до матеріально-технічної бази, кадрового складу та інші умови забезпечення ліцензійних умов.

Сертифікація та стандартизація сфери складових індустрії туризму. Порядок надання туристичних послуг. Порядок проведення екскурсійної діяльності. Порядок надання дозволів на туристичний супровід. Кваліфікаційні вимоги до екскурсоводів. Ліцензування та сертифікація транспортних перевезень, сертифікація маршрутів. Сертифікація закладів готельного господарства та ресторанного бізнесу.

4. Структура навчальної дисципліни

Назва змістових модулів і тем Кількість годин
денна форма заочна форма
усього у тому числі усього у тому числі
  л п лаб інд с.р.   л п лаб інд с.р.
                         
Змістовий модуль 1.Туризм як вид господарської діяльності  
Тема 1. Функції туризму, умови та фактори його розвитку                        
Тема 2. Класифікація туризму                        
Тема 3. Історичні передумови виникнення та розвитку туристичної системи України                        
                         
Змістовий модуль 2. Формування туристичної політики України  
Тема 4. Міжнародні, регіональні та національні показники розвитку сфери туризму                        
Тема5. Організація ринку туристичних послуг                        
Тема 6. Світова туристична політика та роль ВТО у її формуванні                        
Тема 7. Туристична політика та механізм державного регулювання туризму України на сучасному етапі                        
Тема 8. Порядок ліцензування туристичної діяльності та сертифікації туристичних послуг                        
Усього годин                 - - - -

5. Теми і плани лекційних занять

Назва теми, план К-сть годин
1. тема1. Функції туризму, умови та фактори його розвитку 1. Основні терміни та визначення туризму 2. Функції туризму в суспільстві 3. Зовнішні та внутрішні умови та фактори розвитку туризму 4. Туристичний продукт та його складові Література: Базова 7;13;18;23;27;31 Додаткова 9;12;18  
  тема 2. Класифікація туризму 1. Класифікація туризму за різними критеріями 2. Класифікація маршрутів та турів 3.Класифікація туристичних підприємств Література: Базова 27;31;32;33;36 Додаткова 10;18  
  тема 3. Історичні передумови виникнення та розвитку туристичної системи України 1. Питання періодизації історії світового туризму 2. Історія виникнення туристично-екскурсійної справи 3. Перші організовані туристичні подорожі в світі 4.Загальна характеристика розвитку туризму в СРСР Література: Базова 7;13;23;30;32 Додаткова 16;18  
  тема 4. Міжнародні, регіональні та національні показники розвитку сфери туризму 1. Статистика туризму: методологія розрахунків та показники розвитку міжнародного туризму 2. Мультиплікаційний ефект туризму 3.Сталий розвиток туризму та дестинацій Література: Базова 4;5;7;13;28;37 Додаткова 2;3;4;5  
  тема 5. Організація ринку туристичних послуг 1. Соціально-економічне значення сфери послуг 2. Галузева структура національної економіки України 3. Структура сфери послуг 4. Організація послуг комунікації 5. Організація послуг розміщення та харчування 6.Організація рекреаційних послуг Література: Базова 5;18;19;24;28;31;37 Додаткова 16;18;22  
  тема 6. Світова туристична політика та роль ВТО у її формуванні 1. Світова туристична політика та роль міжнародних організацій в її формуванні 2. Всесвітня туристична організація: структура, роль та значення у формуванні міжнародних туристських обмінів 3. Міжнародні туристичні організації 4.Міжнародні акти, що регулюють питання туризму Література: Базова 4;5;7;13;28;37 Додаткова 2;3;4;5  
  тема 7. Туристична політика та механізм державного регулювання туризму України на сучасному етапі 1. Завдання та функції державного виконавчого органу державної влади в сфері туризму 2. Недержавні громадські організації та їх місце в регулюванні та розвитку сфери туризму 3. Державні програми розвитку туризму 4.Нормативно-правове регулювання сфери туристських послуг Література: Базова 1;2;9;10;11;16; Додаткова 1;13;14  
  тема 8. Порядок ліцензування туристичної діяльності та сертифікації туристичних послуг 1. Порядок ліцензування туристської діяльності 2. Ліцензійні умови та правила їх виконання 3. Стандартизація та сертифікація в сфері готельно-ресторанних послуг 4.Порядок проведення екскурсійної діяльності Література: Базова 1;2;9;10;11;16; Додаткова 1;13;14  

6. Теми та зміст семінарських і лабораторних занять

Назва теми, план К-сть годин
1. Тема 1. Функції туризму, умови та фактори його розвитку Семінар 1.1.«Основні поняття та визначення в туризмі» Питання для обговорення 1. Туризм як соціально-економічна система 2. Сучасні підходи до трактування поняття «туризм» та «турист» 3. Поняття туристської послуги, її соціально-економічна характеристика 4. Основні поняття та визначення туризму Питання для самоконтролю 1. Роль та місце туризму в сучасному суспільстві 2. Туристична економіка 3. Соціально-економічні проблеми розвитку туризму в суспільстві Література: Базова 7;13;18;23;27;31 Додаткова 9;12;18  
  Семінар 1.2.«Функції туризму та умови його розвитку» Питання для обговорення 1. Функції туризму в суспільстві (економічні, соціальні та гуманітарні) 2. Зовнішні та внутрішні умови та фактори розвитку туризму 3. Туристичний продукт та його складові Питання для самоконтролю 1.Виховна, політична, екологічна та холі стична функції туризму 2.Фактори спонукання туристів до подорожі 3.Специфічні особливості туристичного продукту як товару Література: Базова 7;13;18;23;27;31 Додаткова 9;12;18  
  ТЕМА 2. КЛАСИФІКАЦІЯ ТУРИЗМУ Семінар 2.1.«Класифікація туризму» Питання для обговорення 1. Форми, види та типи туризму 2. Класифікація маршрутів 3. Критерії та класифікація турів 4. Класи туристського обслуговування Питання для самоконтролю 1. Класифікація турів за соціальним складом учасників подорожі 2. Класифікація турів за побудовою траси маршруту 3.Інноваційні типи турів Література: Базова 27;31;32;33;36 Додаткова 10;18  
  Семінар 2.2.«Класифікація туристичних підприємств» Питання для обговорення 1. Види туристичних підприємств – туроператори та тур агенти 2. Туроператори масового ринку 3. Спеціалізовані туроператори Питання для самоконтролю 1. Типи туристів та ознаки їх класифікації 2.Особливості діяльності різних видів туристських підприємств Література: Базова 27;31;32;33;36 Додаткова 10;18  
  Лабораторне заняття 2.1. «Порівняльний аналіз визначень та класифікацій в туризмі» Завдання 1.Підготувати глосарій туристських термінів 2. Здійснити порівняльний аналіз визначень основних туристських термінів 3. Виконати ситуаційне завдання  
  ТЕМА 3. Історичні передумови виникнення та розвитку туристичної системи України Семінар 3.1.«Історія виникнення туристично-екскурсійної справи» Питання для обговорення 1. Питання періодизації історії світового туризму 2. Історія виникнення туристично-екскурсійної справи 3. Характеристика розвитку туризму в світі на сучасному етапі 4. Міжнародне співробітництво в галузі туризму Питання для самоконтролю 1. Подорожі в Стародавньому світі та Середньовічній Європі 2. Перші організовані туристичні подорожі в світі 3. Характеристика туризму у СРСР у 70-80 роки 4.Діяльність БММТ «Супутник», ВАТ «Інтурист» та Всесоюзної центральної Ради по туризму та екскурсіям Література: Базова 7;13;23;30;32 Додаткова 16;18  
  ТЕМА 4. Міжнародні, регіональні та національні показники розвитку сфери туризму Семінар 4.1.«Статистика міжнародного туризму» Питання для обговорення 1. Статистика туризму: методологія розрахунків та показники розвитку міжнародного туризму 2. Мультиплікаційний ефект туризму 3. Сталий розвиток туризму та дестинацій Питання для самоконтролю 1. Рекомендації ВТО по метрологічній структурі туризму 2.Геопросторова модель туризму Література: Базова 4;5;7;13;28;37 Додаткова 2;3;4;5  
  Лабораторне заняття 4.1. « Аналіз геопросторового розподілу туристичних потоків» Завдання 1. Провести аналіз розподілу та динаміку туристичних потоків між регіонами світу 2. Виявити особливості розвитку туристсько-рекреаційної діяльності в регіональному аспекті 3. Використовуючи статистичну інформацію, що представлена на офіційному сайті Всесвітньої туристичної організації (http://www.unwto.org), сформувати аналітичну таблицю  
  ТЕМА 5. Організація ринку туристичних послуг Семінар 5.1.«Соціально-економічне значення сфери послуг» Питання для обговорення 1. Галузева структура національної економіки України 2. Структура сфери послуг 3. Організація послуг комунікації 4. Організація послуг розміщення та харчування 5. Організація рекреаційних послуг Питання для самоконтролю 1. Просторова структура організації послуг 2. Міжнародна система послуг 3.Способи постачання послуг Література: Базова 5;18;19;24;28;31;37 Додаткова 16;18;22  
  Семінар 5.2.«Споживачі та виробники туристичних послуг» Питання для обговорення 1. Туристська послуга та її значення в сфері послуг 2. Споживацькі оцінки туристських послуг 3. Виробники туристських послуг Питання для самоконтролю 1. Туристичне посередництво 2. Туристичний консорціум та корпорація 3.Попит на міжнародному туристичному ринку Література: Базова 5;18;19;24;28;31;37 Додаткова 16;18;22  
  Лабораторне заняття 5.1. « Аналіз туристичних потоків України» Завдання 1. На основі даних Державної служби статистики України (http://ukrstat.gov.ua), заповнити аналітичну таблицю 2. Проаналізувати туристичні потоки в Україну та з України, виявити особливості розвитку в’їзного та виїзного туризму в країні 3. Побудувати графіки динаміки туристичних потоків в Україну та з України за період 2002-2012 рр 4.Здійснити прогноз щодо перспективної чисельності виїжджаючих з країни туристів та кількості іноземних громадян, що відвідають Україну у найближчі 5 років  
  ТЕМА 6. Світова туристична політика та роль ВТО у її формуванні Семінар 6.1.«Міжнародні туристські організації» Питання для обговорення 1. Світова туристична політика та роль міжнародних організацій в її формуванні 2. Всесвітня туристична організація: структура, роль та значення у формуванні міжнародних туристських обмінів 3. Міжнародні туристичні організації Питання для самоконтролю 1. Міжнародна інтеграція в туризмі 2.Формування та роль транснаціональних корпорацій в туризмі Література: Базова 4;5;7;13;28;37 Додаткова 2;3;4;5  
  Семінар 6.2.«Міжнародні акти, що регулюють туристську діяльність» Питання для обговорення 1. Статут ВТО 2. Манільська декларація зі світового туризму 3. Документ Акапулько 4. Манільська декларація з соціального впливу туризму (Кодекс туриста та Хартія туризму) 5. Глобальний етичний кодекс туризму Питання для самоконтролю 1. Загальна декларація прав людини 2.Гаазька декларація з туризму Література: Базова 4;5;7;13;28;37 Додаткова 2;3;4;5  
  ТЕМА 7. Туристична політика та механізм державного регулювання туризму України на Семінар 7.1.«Структура управління туристичною сферою України» Питання для обговорення 1. Завдання та функції державного виконавчого органу державної влади в сфері туризму 2. Недержавні громадські організації та їх місце в регулюванні та розвитку сфери туризму 3. Державні програми розвитку туризму Питання для самоконтролю 1. Сучасний стан та перспективи розвитку туризму в Україні 2.Показники, що характеризують стан туристичного ринку Література: Базова 1;2;9;10;11;16; Додаткова 1;13;14  
  Семінар 7.2.«Нормативно-правова база туристської діяльності» Питання для обговорення 1. Закони України 2. Укази Президента та Декрети Кабінету Міністрів України 3. Постанови Кабінету Міністрів України Питання для самоконтролю 1. Нормативні акти Міністерств та інших центральних органів державної влади 2.Нормативні акти Національного банку України Література: Базова 1;2;9;10;11;16; Додаткова 1;13;14  
  ТЕМА 8. Порядок ліцензування туристичної діяльності та сертифікації туристичних послуг Семінар 8.1.«Порядок надання туристичних послуг» Питання для обговорення 1. Порядок ліцензування туристської діяльності 2. Ліцензійні умови та правила їх виконання 3. Порядок проведення екскурсійної діяльності 4. Кваліфікаційні вимоги до екскурсоводів 5. Порядок надання дозволів на туристичний супровід Питання для самоконтролю 1. Регіональні та місцеві правила та інструкції ведення туристичної діяльності 2.Ліцензування та сертифікація транспортних перевезень Література: Базова 1;2;9;10;11;16; Додаткова 1;13;14  
  Семінар 8.2.«Сертифікація готельних та ресторанних послуг» Питання для обговорення 1. Стандартизація сфери послуг 2. Правила обов’язкової сертифікації готельних послуг 3. Правила сертифікації ресторанних послуг 4. Міжнародні стандарти та системи якості Питання для самоконтролю 1. Державні стандарти України 2.Правила користування готелями та аналогічними засобами розміщення Література: Базова 1;2;9;10;11;16; Додаткова 1;13;14  

7. Самостійна робота студентів

Самостійній роботі студентів передують лекції, на яких розглядаються базові та проблемні теми дисципліни.

Форми самостійної роботи. Самостійна робота студентів виконується з відповідної теми змістового модуля і полягає в опрацюванні нормативних документів та літературних джерел з підготовкою конспекту. Другою формою самостійної роботи є підготовка до семінарських занять з обов’язковою підготовкою доповідей. Формою самостійної роботи є також написання рефератів та підготовка до модульного і підсумкового контролів.

Контроль за самостійною роботою студентів здійснюється через проведення індивідуальних консультацій, перевірку конспектів, захисту рефератів під час проведення семінарських занять.

Завдання для самостійної роботи студентів

(тематика рефератів)

Назва теми, завдання К-cть годин
Тема 1.1. «Основні поняття та визначення в туризмі» Конспект основних термінів з туризму Підготовка рефератів на тему: 1. Туризм як соціально-економічна система 2. Глосарій туристських термінів Література: Базова 7;13;18;23;27;31 Додаткова 9;12;18  
Тема 1.2. «Функції туризму та умови його розвитку» Підготовка рефератів на тему: 1. Фактори, що впливають на розвиток туризму 2. Регіональні аспекти формування туристських послуг 3. Функції туризму в суспільстві Література: Базова 7;13;18;23;27;31 Додаткова 9;12;18  
Тема 2.1. «Класифікація туризму» Конспект питань для самоконтролю у відповідності до теми семінару Підготовка рефератів на тему: 1. Класифікація туристських послуг 2. Сучасні підходи до класифікації туризму Література: Базова 27;31;32;33;36 Додаткова 10;18  
Тема 2.2. «Класифікація туристичних підприємств» Конспект питань для самоконтролю у відповідності до теми семінару Література: Базова 27;31;32;33; Додаткова 10;18  
Тема 3.1. «Історія виникнення туристично-екскурсійної справи» Підготовка рефератів на тему: 1. Еволюція туристських послуг 2. Розвиток туризму в СРСР у 20-60ті роки ХХ сторіччя 3. Еволюція індустрії гостинності Література: Базова 7;13;23;30;32 Додаткова 16;18  
Тема 4.1.«Статистика міжнародного туризму» Підготовка рефератів на тему: 1. Види та форми міжнародної туристської діяльності 2. Характеристика туристського ринку на сучасному етапі 3. Статистика міжнародного туризму 4. Сучасні трансформаційні процеси у світовій індустрії туризму Література: Базова 4;5;7;13;28;37 Додаткова 2;3;4;5  
Тема 5.1. «Соціально-економічне значення сфери послуг» Підготовка рефератів на тему: 1.Структура ринку засобів розміщення в Україні 2.Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності 3. Класифікація готелів в Україні та за кордоном Література: Базова 5;18;19;24;28;31;37 Додаткова 16;18;22  
Тема 5.2. «Споживачі та виробники туристичних послуг» Підготовка рефератів на тему: 1. Соціально-економічне значення послуг харчування в туризмі 2. Структура та зв’язки індустрії туризму Література Базова 5;18;19;24;28;31;37 Додаткова 16;18;22  
Тема 6.1.«Міжнародні туристські організації» Підготовка рефератів на тему: 1.Аналіз країн активного та пасивного туризму 2. Міжнародні туристські організації та їх роль в розвитку туризму Література: Базова 4;5;7;13;28;37 Додаткова 2;3;4;5  
Тема 6.2. «Міжнародні акти, що регулюють туристську діяльність» Конспект: «Гаазької декларації з туризму» та «Загальної декларації прав людини» Література: Базова 4;5;7;13;28;37 Додаткова 2;3;4;5  
Тема 7.1. «Структура управління туристичною сферою України» Підготовка рефератів на тему: 1. Структура управління туризмом України 2. Соціальний механізм управління туризмом 3. Економічний механізм регулювання туризму 4. Екологічний механізм регулювання туризму Література: Базова 1;2;9;10;11;16; Додаткова 1;13;14  
Тема 7.2. «Нормативно-правова база туристської діяльності» Конспект Закону України «про внесення змін та доповнень до «Закону України «Про туризм» Підготовка рефератів на тему: 1. Законодавче регулювання сфери туристських послуг Література: Базова 1;2;9;10;11;16; Додаткова 1;13;14  
Тема 8.1. «Порядок надання туристичних послуг» Підготовка рефератів на тему: 1.Ліцензування туристської діяльності 2.Порядок проведення екскурсійної діяльності в Україні Література: Базова 1;2;9;10;11;12;24;29;37 Додаткова 1;13;14  
Тема 8.1.«Сертифікація готельних та ресторанних послуг» Підготовка рефератів на тему: 1. Міжнародні стандарти системи якості 2. Міжнародна система стандартизованої інформації 3. Сертифікація готельних послуг Література: Базова 1;2;9;10;11;12;24;29;37 Додаткова 1;13;14  

8. Індивідуальні завдання

Основне завдання індивідуальної роботи студента:

· систематизація та закріплення знань про основні процеси в сфері туризму;

· розвиток вміння застосувати на практиці набуті теоретичні знання;

· формування та розвиток наукового мислення;

· розвиток вмінь ведення самостійних досліджень, спостережень та аналізу процесів у практиці діяльності туристичних підприємств;

· вироблення навичок оформлення науково-дослідної роботи.

Індивідуальна робота виконується як на матеріалах конкретних підприємств сфери туризму, так і на базі теоретичних досліджень, що дає можливість творчого підходу студентів до виконання індивідуальної роботи.

В процесі виконання індивідуальної роботи студенти повинні показати вміння працювати з літературними джерелами, оволодівати прийомами підбору, систематизації та правильного використання інформаційного та статистичного матеріалу, чітко і логічно формулювати свої думки, проявити навички вірного застосування теоретичних положень дисципліни для порівняльного аналізу, навчитися виявляти взаємозв’язки між процесами різних підприємств сфери туризму.

Обсяг роботи від 10 до 20 сторінок. Зміст індивідуальної роботи викладається за планом: вступ; 3-4 питання, що розкривають тему; висновки, список використаних джерел.

Перелік тем індивідуальних завдань

1. Туризм як соціально-економічна система

2. Еволюція туристських послуг

3. Особливості організації рекреаційного туризму

4. Особливості розробки бальнеологічних турів

5. Науковий туризм та його значення в сучасних умовах

6. Перспективи розвитку ділового туризму

7. Особливості організації етнічних турів

8. Сучасний стан релігійного туризму в Україні та світі

9. Міжнародні документи та їх вплив на розвиток туризму

10. Сучасний стан та перспективи розвитку круїзного туризму

11. Закономірності розвитку ринку туристських послуг

12. Сучасний стан готельної індустрії України

13. Інтеграційні та глобалізаційні процеси в туризмі

14. Роль людського фактору в індустрії туризму

15. Міжнародна індустрія гостинності

16. Міжнародні стандарти систем якості

17. Особливості формування туристських маршрутів

18. Регіональні аспекти формування туристських послуг

19. Транспортні організації та їх роль в розвитку туризму

20. Державна підтримка розвитку туризму в Україні

21. Характеристика туристських регіонів та основних тур. центрів України

22. Організація послуг харчування в засобах розміщення

23. Інформаційні технології в туризмі

24. Основні аспекти організації якості готельних послуг

25. Формування інноваційного туристського продукту в Україні

26. Організація сільського туризму

27. Бренди в організаціях індустрії туризму

28. Механізм формування і функціонування туристського ринку

29. Туристські формальності

30. Структура ринку засобів розміщення в Україні та за кордоном

Методи навчання

· пояснювально-ілюстартивний метод;

· метод проблемного викладання;

· пояснювальний метод викладання;

· словесні методи навчання: бесіда, пояснення, лекція;

· наочні методи навчання: ілюстрування, демонстрування, самостійне спостереження (презентації).

Методи контролю

· методи усного контролю: індивідуальне опитування;

· перевірка самостійної роботи та індивідуальних завдань;

· методи письмового контролю;

· методи тестового контролю.

Приклад завдання на поточний модульний контроль

1. Туризм як соціально-економічна система

2. Основні поняття та визначення туризму

3. Тестові питання

На екзамен виносяться теоретичні питання та тестові завдання з першого та другого змістового модулю. Студент на екзамені може отримати від 0 до 35 балів. Від 0до 10 балів за кожну відповідь на теоретичне питання та від 0 до 15 балів за відповіді на тестові запитання (по 1 балу за кожну правильну відповідь).

Приклад екзаменаційного білету

1. Поняття туристської послуги, її соціально-економічна характеристика

- (1-10 балів)

2. Завдання та функції державного виконавчого органу державної влади в сфері туризму - (1-10 балів)

3.Дайте відповіді на тестові завдання (15 тестових завдань) (1-15 балів)

1. Що таке туристський продукт? 2. Що таке туристська індустрія?
1. Туристський товар і туристська послуга 1. Сукупність виробництв, що забезпечують створення матеріальної бази туризму
2. Туристський товар і туристські ресурси 2.Сукупна діяльність різних галузей соціально-економічної системи, виробничих туристських потужностей і науково-освітніх структур, що спрямовані на розвиток туризму
3. Туристський товар, туристська послуга та туристські ресурси 3.Сукупна діяльність виробничих туристських потужностей, що спрямовані на розвиток туризму
4. Усі відповіді вірні 4.Жодна з відповідей не вірна
3. Інклюзив-тур це: 4. Що таке чартерний рейс?
1. Тур, що складається з різних видів послуг, згідно побажань клієнтів 1. Рейс поза розкладом
2. Подорож за визначеним маршрутом з певним комплексом послуг 2. Регулярний рейс
3. Групові тури за жорстко спланованим набором послуг 3. Літак для перевезення туристських груп
4.Жодної правильної відповіді 4. Літак для перевезення індивідуальних туристів
5. Туристська діяльність це: 6. До основних туристських послуг відносяться:
1.Дії, результатом яких є виробництво або споживання туристського продукту 1. Послуги засобів розміщення, підприємств харчування, транспортних та страхових компаній
2.Діяльність з просування та реалізації туристського продукту 2.Послуги лікування, спортивні, побутові, торговельні та індустрії розваг
3.Дії, що направлені на формування, просування, реалізацію та споживання туристського продукту 3.Послуги турагенств, тур операторів, туристичних бюро, екскурсійних бюро, бюро подорожей та екскурсій
4.Результат діяльності туристського підприємства   4.Послуги засобів розміщення

11. Розподіл балів, які отримають студенти (за видами робіт)

Вид роботи Кількість балів за виконане завдання Максимальна кількість балів з дисципліни
Публічний виступ на семінарі 1-2  
Самостійна робота: - підготовка конспекту - написання реферату 1-2 1-10  
Виконання лабораторних робіт 1-5  
Тестовий контроль 0,5  
Поточний модульний контроль 1-10  
Екзамен    
Всього    

Розподіл балів, які отримають студенти (за темами)

Поточне тестування та самостійна робота Підсумковий тест (екзамен) Сума
Змістовий модуль 1 Змістовий модуль 2
Т1 Т2 Т3 Т4 Т5 Т6 Т7 Т8    
               

Критерії оцінювання реферату та індивідуального завдання

8 - 10 балів

· основна частина містить 3 питання;

· у роботі здійснено ґрунтовний аналіз усіх аспектів проблеми;

· використано сучасні джерела, у тому числі періодичні видання, монографії, які дають змогу висвітлити теоретичні й прикладні аспекти теми;

· матеріал роботи добре структурований, логічно викладений;

· висновки відповідають завданням роботи, свідчать про реалізацію мети дослідження;

· рекомендації є обґрунтованими та мають практичний характер;

· роботу оформлено з дотриманням встановлених правил.

6-8 балів

· основна частина містить 2 питання;

· у роботі здійснено аналіз основних аспектів проблеми;

· використано джерела, які дають змогу розкрити теоретичні й прикладні аспекти теми;

· матеріал роботи структурований, логічно викладений;

· висновки відповідають завданням роботи;

· рекомендації мають практичну значущість;

· оформлення роботи в цілому відповідає встановленим правилам.

4-6 балів

· основна частина містить 1 питання;

· здійснений теоретичний аналіз не повною мірою відповідає темі, меті і завданням дослідження;

· використані джерела не дають можливості повністю розкрити проблему;

· висновки не повністю відповідають завданням роботи;

· рекомендації недостатньо обґрунтовані;

· робота в цілому оформлена згідно з правилами, але є певні недоліки.

Бали

· основна частина містить 1 питання;

· здійснений студентом аналіз не відповідає темі, меті і завданням дослідження;

· студент не використовував необхідні літературні, нормативні джерела і статистичні дані;

· висновки не відповідають завданням роботи;

· оформлення роботи не відповідає встановленим правилам.

Бали

· основна частина не розподілена на питання;

· здійснений студентом аналіз не відповідає темі, меті і завданням дослідження;

· студент не використовував необхідні літературні, нормативні джерела і статистичні дані;

· висновки не відповідають завданням роботи;

· оформлення роботи не відповідає встановленим правилам.

Критерії оцінювання теоретичних питань

Кількість балів Критерії оцінювання
  Глибоке вичерпне викладення всього матеріалу, визначеного в питанні. Чітке розуміння сутності і взаємозв'язку явищ, процесів і подій а також уміння використовувати системні відомості під час обґрунтування змісту відповіді.
  Достатньо повне викладення питання, правильне розуміння сутності і взаємозв'язку явищ (процесів, подій), що розглядаються.
  В основному задовільне і без грубих помилок викладення питання але недосить вірне і чітке розуміння явищ (процесів, подій), що розглядаються.
  Неправильна відповідь на питання, не розуміння сутності явищ (процесів, подій), що розглядаються
  Відповідь на питання практично відсутня

Шкала оцінювання знань

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання у 4-х бальну за шкалою ECTS з даної дисципліни має такий вигляд:





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1607 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.037 с)...