Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ситуаційні задачі 1 страница



1. У міську дитячу лікарню госпіталізували дитину із переломом гомілки. Батьки дитини звернулися до заввідділом із проханням призначити лікуючим лікарем дитини лікаря Мирослава Грищенка. Заввідділом заперечив, обґрунтувавши відмову своїм правом призначати пацієнтам лікаря. Батьки дитини продовжували наполягати, керуючись правом вільного вибору лікаря, яке задеклароване в…

A. Основах законодавства України про охорону здоров’я*

B. Конституції України

C. Постанові Кабміну України

D. Наказі МОЗ України

E. Ніде не задеклароване.

2. У психоневрологічну лікарню звернувся пацієнт з проханням про госпіталізацію з приводу діабетичної виразки. Спираючись на правом вільного вибору лікаря, своє прохання він ще обґрунтував близькістю проживання, хорошими умовами, які є в даній лікарні та вірою в професіоналізм лікарів, які там працюють. Чи будуть порушені права пацієнта в разі відмови йому в госпіталізації?

A. Ні, бо в Основах законодавства України про охорону здоров’я вказано, що не можуть відмовити лише у випадку, коли заклад має можливість надати таку допомогу, а в даному випадку заклад іншого профілю*

B. Так, бо в Основах законодавства України про охорону здоров’я вказано, що пацієнт має право вільного вибору лікаря

C. Так, бо людина вправі самостійно вирішити. Де їй краще лікуватись

D. Так, бо головне, щоб пацієнт вірив лікареві

E. Так, бо в Конституції України і в матеріалах ВООЗ говориться, що пацієнтам зобов’язані надавати допомогу при звертанні.

3. При наданні невідкладної допомоги хворій з приводу гіпертонічного кризу, лікар швидкої допомоги пояснив їй, що у зв’язку із недостатнім фінансуванням, ліків для зняття гіпертонічних кризів на швидкій є обмаль. Тому за частину введених їй медикаментів доведеться доплатити 8 грн 75 коп. Хвора заперечила проти цієї дії, обґрунтовуючи свою відмову…

A. Конституцією України*

B. Основами законодавства України про охорону здоров’я

C. Постановою Кабміну України

D. Наказом МОЗ України

E. Постановою КМ України про відміну платних послуг

4. При виклику бригади швидкої допомоги з приводу зняття ниркової коліки, хворому пояснили. Що ліків на швидкій недостатньо для надання повноцінної допомоги, але, якщо хворий не заперечує, то ліки по дорозі докуплять в аптеці, а по приїзді, хворий поверне кошти. На що останній погодився. Чи правомірні дії медперсоналу?

A. Ні, бо порушена Конституція України*

B. Ні, бо порушені Основи законодавства України про охорону здоров’я

C. Так, бо не порушується Декларація прав людини

D. Так, бо здоров’я - найголовніше

E. Ні, бо порушена Постанова КМ України про відміну платних послуг

5. З метою посилення гігієнічного виховання учнів, шкільний педіатр, за згодою дирекції школи, запровадила нульові уроки з санітарно-гігієнічних основ. Батьки деяких дітей проігнорували дане нововведення і діти приходили вже на перший урок. Педіатр почала заставляти таких батьків писати письмові пояснення такої відмови. Що останні теж залишили без уваги. Чим може мотивувати свою правоту педіатр в даній ситуації?

A. Своїми функціональними обов’язками та Оновами законодавства України про охорону здоров’я*

B. Основами законодавства України про охорону здоров’я

C. Конституцією України

D. Законом про освіту

E. Нічим, це її видумки

6. З метою забезпечення прозорості і публічності в сфері охорони здоров’я, громадська організація «Обережно – лікарі!» подала прохання до управління охорони здоров’я про надання дозволу її представникам бути присутніми на колегіях, семінарах, п’ятихвилинках та при атестації лікарів і мати право дорадчого голосу на цих заходах. Управління відхилило дане прохання, мотивуючи тим, що дана організація не є професійною. Чи правомочна відмова даного управлінського органу?

A. Ні*

B. Так

C. Частково

D. Дана організація могла і не питати такого дозволу

E. Треба було звертатися до прокуратури, а не управління

7. Лікарське товариство звернулось до місцевої адміністрації з пропозицією запровадження щомісячника здорового способу життя з розробкою активних розважально-змагальницьких заходів, які б пропагували здоров’я, культуру тіла, здорову їжу тощо. Адміністрація відмовила, мотивуючи відсутністю коштів і організаційних структур, які у своїх функція мали такі завдання. Чи правомочна відмова даного управлінського органу?

A. Ні*

B. Так

C. Частково

D. Дана організація звернулась не за адресою

E. Треба було самостійно це робити, а не ходити до адміністрації

8. Сесія сільської ради вирішила запровадити на свої адміністративній території обов’язкове медичне страхування. Для цього вони прийняли рішення про обов’язкові відрахування із доходів підприємницьких структур, що знаходяться на її території, незалежно від форми власності і місця реєстрації підприємницької діяльності, відрахувань у розмірі 35 % від суми доходів. Чи правомірне дане рішення органу місцевого самоврядування?

A. Ні, воно не може стосуватися всіх форм власності*

B. Ні, воно може стосуватися лише місцевих податків

C. Так, місцева влада вправі вирішувати всі свої питання

D. Так, треба лише погодити суму відрахувань в податковій інспекції

E. Так, тільки відраховувати від суми прибутку

9. При розрахунку планового показника числа лікарських посад невропатолога для амбулаторно-поліклінічного обслуговування дорослого населення зав міською поліклінікою користувався нормативом 0,5 на 10000 нас. Поліклініка обслуговує 50 тисяч населення. Скільки ставок невропатолога може планувати завполіклінікою?

A. 2,5 ставки*

B. 10 ставок

C. 25 ставок

D. 5 ставок

E. 2,0 ставки

10. При розрахунку планового показника числа лікарських посад кардіолога для амбулаторно-поліклінічного обслуговування дорослого населення зав міською поліклінікою користувався нормативом 0,3 на 10000 нас. Поліклініка обслуговує 40 тисяч населення. Скільки ставок кардіолога може планувати завполіклінікою?

A. 1,2 ставки*

B. 1,0 ставка

C. 7,0 ставок

D. 5,0 ставок

E. 2,0 ставки

11. При розрахунку планового показника числа лікарських посад уролога для амбулаторно-поліклінічного обслуговування дорослого населення зав міською поліклінікою користувався нормативом 0,2 на 10000 нас. Поліклініка обслуговує 45 тисяч населення. Скільки ставок уролога може планувати завполіклінікою?

A. 0,9 ставки*

B. 1,0 ставка

C. 7,0 ставок

D. 5,0 ставок

E. 9,0 ставок

12. При розрахунку планового показника числа лікарських посад хірурга для амбулаторно-поліклінічного обслуговування дорослого населення зав міською поліклінікою користувався нормативом 0,4 на 10000 нас. Поліклініка обслуговує 40 тисяч населення. Скільки ставок хірурга може планувати завполіклінікою?

A. 1,6 ставки*

B. 1,0 ставка

C. 6,0 ставок

D. 5,0 ставок

E. 16 ставок

13. При розрахунку планового показника числа лікарських посад офтальмолога для амбулаторно-поліклінічного обслуговування дорослого ЦРЛ головний лікар користувався нормативом 0,4 на 10000 нас. ЦРЛ обслуговує 80 тисяч населення. Скільки ставок офтальмолога може планувати головний лікар?

A. 3,2 ставки*

B. 2,0 ставки

C. 32 ставки

D. 20 ставок

E. 9,0 ставок

14. При розрахунку планового показника числа лікарських посад акушер-гінеколога для амбулаторно-поліклінічного обслуговування дорослого ЦРЛ головний лікар користувався нормативом 1,0 на 10000 нас. ЦРЛ обслуговує 90 тисяч населення. Скільки ставок акушера-гінеколога може планувати головний лікар?

A. 9 ставок*

B. 3,0 ставки

C. 3,2 ставки

D. 20 ставок

E. 5,0 ставок

15. При розрахунку планового показника числа лікарських посад травматолога для амбулаторно-поліклінічного обслуговування дорослого ЦРЛ головний лікар користувався нормативом 0,3 на 10000 нас. ЦРЛ обслуговує 90 тисяч населення. Скільки ставок травматолога може планувати головний лікар?

A. 2,7 ставки*

B. 2,0 ставки

C. 3,2 ставки

D. 20 ставок

E. 9,0 ставок

16. При розрахунку планового показника числа лікарських посад кардіоревматолога для амбулаторно-поліклінічного обслуговування дорослого ЦРЛ головний лікар користувався нормативом 0,2на 10000 нас. ЦРЛ обслуговує 110 тисяч населення. Скільки ставок кардіоревматолога може планувати головний лікар?

A. 2,2 ставки*

B. 2,0 ставки

C. 32 ставки

D. 20 ставок

E. 9,0 ставок

17. У приватну лікарню доставлено пацієнта із травмою гомілки. Йому в терміновому порядку зробили рентгенобстеження. Діагностували перелом великогомілкової кістки, наложили фіксуючу гіпсову пов’язку. Хворий оплатив витрати в касу закладу в сумі 170 грн. Мова йде про…?

A. Медичну послугу*

B. Медичну допомогу

C. Платну медичну послугу

D. Безоплатну медичну послугу

E. Мова йде не про послуги, а про гроші.

18. У дільничну лікарню доставлено пацієнтку із травмою лівого передпліччя. Їй в терміновому порядку зробили рентген обстеження. Діагностували перелом променевої кістки, наложили фіксуючу гіпсову пов’язку. Хвора оплатила в аптеці вартість гіпсового бинту 7 грн 50 коп. Мова йде про…?

A. Медичну допомогу*

B. Медичну послугу

C. Платну медичну послугу

D. Безоплатну медичну послугу

E. Мова йде не про послуги, а про гроші.

19. У дитячу лікарню доставлено дівчинку, віком 4 роки із ознаками отруєння невідомою речовиною. Їй в терміновому порядку промили шлунок, провели інші обов’язкові обстеження. Дівчинку госпіталізували у реанімаційне відділення і надали всю необхідну допомогу. Наступного дня, медсестра, представившись працівницею благодійного фонду, попросила батьків дівчинки зробити благочинні внески на розвиток лікарні у сумі 25 грн. Батьки пожертвували дану суму. Дії медперсоналу слід розцінювати як…?

A. Медичну допомогу*

B. Медичну послугу

C. Платну медичну послугу

D. Безоплатну медичну послугу

E. Вимагання хабара.

20. На місцевому телебаченні запустили рекламний ролик у якому йшлося про лікування алкоголізму клінікою Антонова. Останній відомий психотерапевт, який має незаперечну славу успішного лікування алкоголізму. У рекламі мова йшла про те, що лікування у даному райцентрі проводитимуть кваліфіковані спеціалісти і позитивний результат стовідсотковий. Постійним клієнтам пропонувались скидки. Про порушення якої відмінної характеристики послуги йдеться у даній ситуаційній задачі?

A. Послуга невіддільна від надавача*

B. Послуга не має фізичних параметрів

C. Для послуги характерна не постійна якість

D. Послуга незбережна

E. Характеристики послуги не порушувались.

21. На центральному телебаченні запустили рекламний ролик у якому йшлося про чудеса пластичної хірургії. Говорилось, що в результаті їхнього втручання Ви назавжди позбавитесь лишнього жиру, ваша фігура стане бездоганною і такою залишиться надовго, ви назавжди забудете про лишні кілограми, обвислий живіт тощо. Про порушення яких відмінних характеристик послуги йдеться у даній ситуаційній задачі?

A. Для послуги характерна непостійна якість і вона незбережна*

B. Послуга не має фізичних параметрів і вона незбережна

C. Послуга невіддільна від надавача

D. Послуга незбережна і невіддільна від надавача

E. Характеристики послуги не порушувались.

22. У сусідній області почали фіксувати випадки дифтерії. Місцевою санепідемслужбою було прийнято рішення про масову імунізацію населення від дифтерії. Враховуючи недостатність державного фінансування, було прийнято рішення дозволити приватним лікувальним закладам теж прилучитись до даної програми. Чотири приватні кабінети запропонували населенню високоефективну і якісну вакцину від дифтерії за ціною 35 грн за дозу. Попит протягом першого тижня був надмірним, протягом місяця тримався дуже високим, а потім почав падати. По місту ширилась інформація, що жодна людина, яка була вакцинована даною вакциною не захворіла і не мала ускладнень. Не дивлячись на високу якість даної послуги – попит на неї продовжував знижуватись. Яка відмінна характеристика послуги спричинилась до такої ситуації?

A. Попит на медичну послугу не завжди пропорційний її якості*

B. Послуга не має фізичних параметрів і вона незбережна

C. Для послуги характерна не постійна якість і вона незбережна

D. Послуга незбережна і невіддільна від надавача

E. Послуга має непостійну якість.

23. В результаті маркетингового аналізу керівництво районної лікарні прийшло до висновку, що коштів, які на утримання даного закладу виділяє держава, є недостатньо. Було прийнято рішення позбутися таких затратних видів діяльності, як лікування онкохворих, закрити гематологічне відділення і залишити лише ургентну хірургію. Про порушення яких стратегічних маркетингових цілей йдеться у даній ситуаційній задачі?

A. Всі відповіді вірні*

B. Досягнення максимального споживання

C. Досягнення максимального задоволення

D. Пропозиція максимально широкого вибору

E. Досягнення задоволення, вибору та якості життя

24. На сесії районної ради прийнято рішення про відкриття у даному райцентрі із населенням 6 тис. чол. на базі ЦРЛ відділення мікрохірургії із спеціалізацією пришивання відірваних кінцівок. Порушення яких позицій допущено в комплексному дослідженні ринку у даній ситуаційній задачі?

A. Всі відповіді вірні*

B. Не досліджений рівень потреб даного ринку

C. Не вивчена ємкість цих ринків, тенденції, кон’юнктура та прогнози

D. Не вивчена конкурентноздатність даної послуги

E. Не вивчена виробнича характеристика даної послуги

25. Вам, як головному лікарю сільської лікарської амбулаторії, пропонують запровадити госпрозрахункове відділення, де надаватимуться послуги масажиста, косметолога та УЗД. Які методи дослідження ринку медичних послуг доцільно використати в даній ситуації?

A. Теоретичні*

B. Емпіричні

C. Абстрагування

D. Дедуктивні

E. Аналіз

26. Ви призначені сімейним лікарем на новостворену дільницю. У вашому розпорядженні є лише кількісна інформація щодо чисельності населення, площі території обслуговування. Також є талони амбулаторних пацієнтів за кілька років. Які методи дослідження даного ринку охорони здоров’я доцільно використати в даній ситуації?

A. Теоретичні*

B. Емпіричні

C. Експеримент

D. Опис

E. Спостереження

27. На засіданні райвиконкому йшлося про розширення підприємницької діяльності на базі місцевих перукарень та саун в напрямках надання на косметичних, перукарських, манікюрних та педікюрних послуг. Про який ринок йдеться у задачі?

A. Ринок товарів*

B. Ринок фармацевтичних послуг

C. Ринок послуг

D. Ринок медичних послуг

E. Ринок капіталів

28. У звіті голови райвиконкому говорилось про значні інвестиції в розвиток стоматологічних кабінетів та косметологічних салонів. Також мова йшла про об’єднання приватних підприємців, що займаються діагностичними процедурами. Прозвучали дані про випадки відсутності ліцензії на право заняття діяльністю у сфері нетрадиційної медицини у ряді салонів красоти. Про який ринок йшлося у звіті?

A. Ринок капіталів*

B. Ринок медичних послуг

C. Ринок товарів

D. Ринок послуг

E. Ринок фармацевтичних послуг

29. На початку епідемії грипу головному лікареві необхідно було визначитися із прогнозними даними щодо розмірів фінансування на противірусні препарати та щодо фонду оплати праці медперсоналу в ракурсі додаткової заробітної плати та преміального фонду. Про які впливаючі чинники на трансакційні витрати йдеться у задачі?

A. Інформаційна залежність*

B. Невизначеність та ускладнення вибору рішень

C. Обмеження раціональності

D. Невизначена кількість діючих осіб

E. Опортуністична поведінка, зумовлена егоїзмом та браком неупередженості й щирості у здійсненні трансакцій

30. Обласному управлінню охорони здоров’я необхідно оголосити тендер щодо закупівлі інсуліну для хворих цукровим діабетом. Для отримання певної кількості ліків необхідно достеменно знати про кількість хворих. Що потребуватимуть такого лікування та динаміку і обґрунтованість цін на інсулін різних виробників та фірм-посередників. Про які впливаючі чинники на трансакційні витрати йдеться у задачі?

A. Інформаційна залежність*

B. Невизначеність та ускладнення вибору рішень

C. Незначна кількість діючих осіб

D. Обмеження раціональності

E. Опортуністична поведінка, зумовлена егоїзмом та браком неупередженості й щирості у здійсненні трансакцій

31. Для визначення обсягів надання медичної допомоги на території району необхідно використати стандарти лікування та мати дані про рівні та поширення захворюваності за кілька років. З допомогою яких методів слід проводити дослідження ринку у даній задачі?

A. Анкетних*

B. Прогнозних

C. Епідеміологічних

D. Соціологічних

E. Ретроградних

32. Молода пара, випускники ТДМУ, де дружина клінічний провізор, а чоловік – стоматолог, вирішили розпочати приватний бізнес в одному із населених пунктів Шумського району. В обсязі бізнес-плану своєї підприємницької діяльності їм слід вивчити попит на дані види медичної допомоги З допомогою яких методів слід проводити дослідження ринку у даній задачі?

A. Соціологічних*

B. Кон’юнктурних

C. Ретроградних

D. Прогнозних

E. Епідеміологічних

33. У одному із районних центрів, на зборах засновників приватної лікарні заслухали розроблений статут їхнього майбутнього підприємства. Вирішили зареєструвати дане підприємство. Виникли різні пропозиції щодо місця реєстрації даного закладу. Позначте правильну позицію.

A. У районній адміністрації*

B. У районній раді народних депутатів

C. У райздороввідділі

D. У облздороввідділі

E. У МОЗ України

34. У приватному лікувально-профілактичному закладі заслухали звіт головного бухгалтера про зміну оборотних коштів закладу. Як змінилася оборотність обігових коштів, якщо в базисному періоді вона склала 12, а в звітному — 9 разів за період?

A. Уповільнилась*

B. Прискорилась

C. Не змінилась

D. Уповільнилась у 5 разів

E. Уповільнилась у 108

35. У одному із районних центрів, на зборах засновників приватної лікарні заслухали матеріали підготовки до реєстрації підприємства. Вирішили більшістю голосів створити мале підприємство по типу товариства з обмеженою відповідальністю. Розбіжність думок виникла з приводу чисельності працівників майбутнього закладу. Виберіть правильну думку.

A. До 25 чоловік*

B. До 50 чоловік

C. До 25 посад лікарів

D. Всіх членів зборів засновників

E. Всіх бажаючих

36. Студент першого курсу медуніверситету, Юрій М., 16 років, виступив із ініціативою створити приватний медичний заклад. Враховуючи, що він неповнолітній, він має намір наймати повнолітніх і кваліфікованих фахівців у свою фірму. Чи відбудеться такий підприємець?

A. Ні, бо суб'єктами підприємництва в Україні можуть бути дорослі громадяни та юридичні особи, які не обмежені в правоздатності*

B. Так, бо суб'єктами підприємництва в Україні можуть бути дорослі громадяни та юридичні особи, які не обмежені в правоздатності

C. Так, бо суб'єктами підприємництва в Україні можуть бути особи, які не обмежені в правоздатності

D. Так, бо суб'єктами підприємництва в Україні можуть бути всі громадяни та юридичні особи

E. Так, бо цей суб'єкт підприємництва не належить до посадових осіб

37. У одному із обласних центрів, на зборах лікарського товариства прозвучав намір начальника управління охорони здоров’я про створення ним приватної страхової компанії. Він попросив присутніх скласти протокол намірів, у якому присутні висловлять свою згоду бути застрахованими у цій страховій компанії. З якою оцінкою ситуації ви погодитесь?

A. Посадові особи не можуть займатися в Україні підприємницькою діяльністю*

B. Начальник управління охорони здоров’я не економіст, тому засновувати страхову компанію не може

C. Начальник управління охорони здоров’я перевищує свої повноваження пропонуючи присутнім бути споживачами послуг своєї компанії

D. Начальник управління охорони здоров’я, як приватна особа, може засновувати страхову компанію, але з обмеженою відповідальністю

E. Начальник управління охорони здоров’я, як приватна особа, може засновувати страхову компанію

38. На зборах засновників приватного лікувально-профілактичного закладі заслухали звіт голови про подачу засновницьких документів на реєстрацію. Після бурного схвалення даної новини, головний лікар майбутнього закладу запропонував не гаяти часу і вже сьогодні ввечері розпочати роботу даного закладу. Приєднайтесь до правильної оцінки даної ситуації.

A. Всі позиції правильні*

B. Розпочинати діяльність без відкритого рахунку в банку неможливо

C. Працювати без реєстрації в податковій службі заборонено

D. Працювати без реєстрації в пенсійному фонді заборонено

E. Підприємство вважається створеним з моменту державної реєстрації

39. На зборах засновників приватного лікувально-профілактичного закладі виникло питання щодо отримання ліцензії на право заняття підприємницькою діяльністю в галузі надання медичних послуг в т.ч. Методами народної медицини. Виникли різні думки з приводу того, до кого звертатися за даною ліцензією. Приєднайтесь до правильної думки.

A. У даній ситуації ліцензію видасть МОЗ України*

B. У даній ситуації ліцензію видасть управління охорони здоров’я облдержадміністрації

C. У даній ситуації ліцензію видасть комісія з питань охорони здоров обласної ради народних депутатів

D. У даній ситуації ліцензію видасть Мінюст України

E. У даній ситуації ліцензію видасть Мінфін України

40. У приватному лікувально-профілактичному закладі заслухали звіт головного бухгалтера про витрати звітного періоду. Який рівень витрат у закладі, якщо за цей період купили медикаментів та лікарських засобів на суму 130 тис. грн, надали послуг на суму 240 тис. грн. Заплатили податків на суму 20 тис. грн. Витратили 15 тис. грн.

A. 165тис. грн*

B. 182 тис. грн

C. 100 тис. грн

D. 60 тис. грн

E. 40 тис. грн

41. На нараді в планово-економічному відділі ЦРЛ розписують видатки, необхідні для виконання своїх основних функцій. Також розподіляють отримані кошти. Який документ підтверджує їхні повноваження щодо отримання доходів та здійснення видатків

A. Кошторис*

B. Акт ревізії

C. Довіреність

D. Вексель

E. Статут

42. ЦРЛ, як бюджетна організація, яка обслуговується централізованою бухгалтерією складає за кожною виконуваною нею функцією кошторис. Який вид кошторису складають в даному закладі?

A. Індивідуальний*

B. Зведений

C. Приватний

D. Кооперативний

E. Бюджетний

43. Економічний відділ міського управління охорони здоров’я, зібравши індивідуальні кошториси від міських лікувально-профілактичних закладів, виводять сумарні витрати, необхідні для виконання ними їх функцій. Який документ вони складатимуть?

A. Зведений кошторис*

B. Індивідуальний кошторис

C. Кошторис міського управління охорони здоров’я

D. Кошторис охорони здоров’я

E. Кошторис міської ради народних депутатів

44. На економічній нараді міської лікарні розглядали питання розподілу коштів на виконання основних функцій. Суперечка виникла щодо закладення коштів на закупівлю нового обладнання для реанімації. Економічна служба заперечувала дану пропозицію, обґрунтовуючи свою позицію тим, що видатки обмежуються граничними обсягами коштів загального фонду. Опоненти говорили про можливість використання надходжень на реалізацію пріоритетних заходів, пов’язаних з виконанням установою основних функцій. Підтримайте правильну позицію.

A. Підставою для складання проектів кошторисів є граничні обсяги видатків загального фонду проекту відповідного бюджету на наступний рік*

B. Надходжень із спеціального фонду бюджету можуть використовуватись на виконання бюджетною установою пріоритетних заходів, пов’язаних із виконанням основних функцій

C. Надходжень із спеціального фонду бюджету не можуть використовуватись на виконання бюджетною установою пріоритетних заходів, пов’язаних із виконанням основних функцій

D. Підставою для складання проектів кошторисів не є граничні обсяги видатків загального фонду проекту відповідного бюджету на наступний рік

E. Праві обидві сторони

45. У ЦРЛ під час складання проекту кошторису виникла конфліктна ситуація. Економічна служба планування доходної та видаткової частини кошторису здійснювала з врахуванням наступних вимог. У дохідній частині проектів кошторисів зазначили планові обсяги асигнувань, які передбачалося спрямувати на покриття видатків установи із загального та спеціального фондів проектів відповідних бюджетів, орієнтовані на звітні показники минулого року. Начмед наполягала на тому, щоб включити до кошторису видатки на оновлення біохімічної лабораторії. Конфлікт виник навколо дотримання позиції «планові видатки» чи «необхідні видатки». До якої позиції слід пристати. Щоб не порушувати чинне законодавство.

A. Планові видатки*

B. Балансові видатки

C. Максимальні видатки

D. Мінімальні видатки

E. Необхідні видатки

46. На засіданні робочої групи по складанню проекту кошторису навколо формування дохідної частини загального фонду здійнялась суперечка. Зазвичай таке формування здійснюється виходячи з планових обсягів бюджетних асигнувань, що виділяються на утримання цієї організації. Одна сторона говорила, що дані про планові обсяги бюджетних асигнувань повідомляються установі безпосередньо вищою організацією. Інша сторона стверджувала, що необхідні витрати даної організації найкраще знають у самій організації, тому саме вони і повинні закладати планові витрати. Щоб виявитись правим. До якої позиції слід пристати?

A. Дані про планові обсяги бюджетних асигнувань повідомляються установі безпосередньо вищою організацією*

B. Дані про планові обсяги бюджетних асигнувань вирішуються безпосередньо самою організацією

C. Дані про планові обсяги бюджетних асигнувань вираховуються у фінвідділі

D. Дані про планові обсяги бюджетних асигнувань вирішуються безпосередньо казначейством

E. Дані про планові обсяги бюджетних асигнувань вирішуються безпосередньо головним лікарем

47. У ЦРЛ на планово-економічній нараді по проектуванню кошторису заступником головного лікаря з експертизи було запропоновано закласти в кошторис резервні кошти з врахуванням інфляції. Головним економістом дана пропозиція була відхилена. Начмед дану пропозицію підтримала. В процесі голосування рішення було прийняте правильне. Визначте, яке?

A. У процесі складання та затвердження проектів кошторисів залишки коштів за спеціальним фондом не плануються*

B. У процесі складання та затвердження проектів кошторисів залишки коштів за спеціальним фондом плануються

C. У процесі складання та затвердження проектів кошторисів залишки коштів за спеціальним фондом плануються лише в екстремальних випадках

D. У процесі складання та затвердження проектів кошторисів залишки коштів за спеціальним фондом плануються за остаточним принципом

E. У процесі складання та затвердження проектів кошторисів залишки коштів за спеціальним фондом плануються лише в кризовий період

48. З нового року дільничну лікарню очолив молодий фахівець, який тільки-но закінчив інтернатуру і паралельно магістратуру з організації охорони здоров’я. Заставши лікарню в критичному матеріальному становищі. Він на зборах трудового колективу почав виясняти причини такої катастрофи. З виступів начмеда, заступника з експертизи, головного бухгалтера, економіста та представника лікарського товариства, він отримав досить різношерсту інформацію. Представник громадської сказав. Що порушень законодавства у їх лікарні ніколи не було. Визначте, в чому ж причинна особливість недостатності коштів в даному закладі?

A. Розрахунок сум витрат за кошторисом на запланований рік здійснюється виходячи з обсягу діяльності установи за попередні періоди*

B. Кошти за видатками були досить незначними, попросту, їх замало виділяли

C. Виділені кошти нераціонально використовували

D. Кошти, виділені лікарні просто розкрадали

E. Виділені кошти використовували не за призначенням

49. Фірма має встановити ціну на товар-новинку, захищену патентом. Встановлено високий рівень попиту на товар з боку великої кількості споживачів, витрати виробництва не дуже великі, товар відповідає високій якості, конкуренти поки що відсутні. Яку стратегію ціноутворення ви запропонуєте керівництву фірми?

A. «Зняття вершків» з ринку*

B. Встановлення ціни у рамках товарного асортименту цієї фірми





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1045 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.032 с)...