Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Об'єкти, які не визнають винаходами



Згідно із Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» не є придатними для набуття права такі об'єкти технології:

• сорти рослин і породи тварин;

• біологічні у своїй основі процеси відтворення рослин та тва­рин, що їх не відносять до небіологічних та мікробіологічних про­цесів;

• компонування інтегральних мікросхем;

• результати художнього конструювання.

Отримати патент можливо лише на той винахід, який згідно чинного законодавства відповідає певним критеріям, тобто вимогам правової охорони.

Новизна - один із критеріїв (умов) охороноздатності винахо­ду. Суть його полягає в тому, що до дати подання заявки на вида­чу патенту або, якщо заявлено пріоритет, до дати встановлення пріоритету суть винаходу не має бути розкрита для невизначеного кола осіб в обсязі, що дає можливість здійснити його.

Другим критерієм патентоздатності винаходу є винахідниць­кий рівень.

Відповідно до ст. 7 (7) Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» винахід має винахідницький рівень, якщо він є не очевидним для фахівця, тобто не випливає явно з рівня техніки. При оцінці винахідницького рівня зміст заявок до уваги не беруть.

Поняття «винахідницький рівень» означає, що рішення, яке становить суть заявленого винаходу, має бути не тільки новим, тобто таким, що відрізняється від інших рішень, які характеризу­ють сучасний рівень техніки. Цей винахід має також бути твор­чим втіленням ідеї та становити собою перехід на новий техноло­гічний рівень. Має існувати помітна дистанція між сучасним рівнем техніки і заявленим винаходом. До того ж необхідно, щоб прогрес був значним і за суттю, тобто щоб він стосувався нових суттєвих елементів.

Третім критерієм патентоздатності є придатність для промис­лового використання.

Відповідно до ст. 7 (8) Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» винахід визнають придатним для про­мислового використання, якщо його можна використати у про­мисловості або в іншій сфері діяльності.

Поняття й ознаки корисної моделі

Глава 39 «Право інтелектуальної власності на винахід, корис­ну модель, промисловий зразок» ЦК не містить визначення по­няття «корисна модель», а лише перераховує умови її патентоздатності. Згідно зі ст. 460 (1) «корисна модель вважається при­датною для набуття права інтелектуальної власності на неї, якщо вона, відповідно до закону, є новою і придатною для промислово­го використання».

Відповідно до ст. 7 (2) Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» корисна модель вважається придат­ною для набуття права на неї, якщо вона є новою і придатною для промислового використання.

Корисна модель — це конструктивне виконання засобів виробництва і предметів споживання, а також їх складо­вих частин, яке відповідає умовам патентоспроможності, тобто є новим і промислово придатним.

Об'єкт корисної моделі

Відповідно до ст. 460 (2) ЦК об'єктом корисної моделі може бути продукт (пристрій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технології.

Обов'язковою ознакою корисної моделі за українським зако­нодавством є те, що вирішення задачі полягає у просторовому розташуванні матеріальних об'єктів.

Згідно зі ст. 7 (9) Закону України «Про охорону прав на вина­ходи і корисні моделі» об'єктом корисної моделі, придатним для набуття права на нього, може бути:

• продукт (пристрій, речовина, біологічний матеріал тощо);

• процес (процес, прийом, спосіб, застосування продукту чи процесу).

Сутність корисної моделі полягає саме в раціональному й ори­гінальному компонуванні пристрою. Якщо нова сутність винахо­ду полягає в перевазі перед відомим прототипом своїм змістом, новим принциповим рішенням, то корисні моделі - новим ком­понуванням пристрою.

Об'єктом корисної моделі, придатним для набуття права на нього, не можуть бути:

• лікарські засоби, засоби захисту тварин та харчових про­дуктів;

• способи одержання лікарських засобів, засобів захисту тва­рин та харчових продуктів;

• способи терапевтичного, хірургічного лікування людини та тварини.

Отримати патент можливо лише на ту корисну модель, яка згідно чинного законодавства відповідає певним критеріям, тобто вимогам правової охорони. Стосовно корисної моделі, то до таких вимог відносять новизну та промислову придатність.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1147 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...