Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етап. Визначення резервів для поліпшення ефективності господарської діяльності підприємства



В цій частині курсової роботи студенту належить на базі здійсненого на попередньому етапі аналізу в системі показників «витрати – обсяги виробництва – прибуток» вказати на можливі шляхи поліпшення ситуації, що склалася на підприємстві у виробничій сфері.

Для підвищення ефективності чинного економічного стану підприємства передбачені наступні заходи:

а) розширення обсягу виробництва продукції внаслідок додаткового введення в дію прогресивного парку обладнання, техніко-економічні показники якого відповідають сучасним вимогам здійснення господарської діяльності;

б) удосконалення технології виробництва продукції, за рахунок чого можливо досягти зменшення норм витрат сировини та основних матеріалів; застосування дешевших матеріалів за попередньою домовленістю з постачальником; зниження витрат електроенергії на технологічні потреби;

в) оптимізація завантаження основного технологічного устаткування, що дозволяє підвищити коефіцієнт використання наявних потужностей.

Але впровадження намічених заходів потребує:

- додаткових капіталовкладень на придбання додаткового оновленого технологічного устаткування;

- додаткових одноразових витрат на удосконалення технології;

- залучення до виробництва певної кількості основних виробничих робітників внаслідок автоматизації виробництва та встановлення прогресивного парку обладнання, кваліфікація яких дає можливість ефективно його експлуатувати.

Внаслідок цього відбудуться зміни собівартості продукції за такими статтями:

- зниження витрат на сировину, матеріали та енергію;

- зростання витрат на амортизацію;

- підвищення витрат на заробітну плату основних виробничих працівників та на відрахування від їх заробітної плати у відповідні фонди.

Всі ці зміни необхідно обчислити у вартісних показниках відповідно до нового стану економічного розвитку підприємства.

Але разом з тим, слід брати до уваги той факт, що оскільки будь-яке підприємство діє не відокремлено від інших суб'єктів господарювання, а в тісному взаємозв'язку з ними та з державою (особливо в законодавчий сфері), а також із постачальниками, торговельними посередниками і кінцевими споживачами продукції, то необхідно врахувати наступні зміни:

а) постачальники підвищують ціни на сировину;

б) держава підвищує тарифи на електроенергію;

б) підвищення рівня мінімальної заробітної плати державою змушує підприємство підвищувати заробітну плату всім категоріям працівників;

в) внаслідок підвищеної вибагливості споживачів до вироблюваних товарів підприємству слід безперервно здійснювати маркетингові дослідження для того, щоб воно могло з високим ступенем ймовірності розраховувати на те, що вироблена понад фактичного обсягу продукція буде реалізована.

Для розрахунку змін, перелічених вище, необхідно скористатися інформацією, що міститься у Додатку Е, і здійснити необхідні розрахунки у порядку, визначеному в цій курсовій роботі етапами 2, 3. Ціна одиниці продукції при цьому не змінюється, вона дорівнює значенню, розрахованому за формулою 20.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 170 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...