Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спеціальні схеми електроприводу



2.1 Вентильно - індукторний електропривод (рис 2.1).

Однією з перспективних систем регульованого електроприводу є вентильно - індукторні електроприводи, що використовують індукторну електричну машину з пасивним ротором.

На статорі такої машини розташовуються електромагніти індуктори (рис.2.1), по обмоткам яких по черзі пропускається постійний струм. Ротор двигуна не має обмоток(пасивний) і містить ряд зубців, число яких не співпадає з числом зубців магнітопроводу статора.

На (рис.2.1) показана машина, що має 6 зубців магнітопроводу на статорі 4 на роторі. Машина керується вентильним (транзисторним) комутатором, що здійснює перемикання обмоток індукторів. Основна особливість вентильно - індукторних приводів полягає в тому, що перемикання обмоток індукторів здійснюється відповідно до положення ротора, для чого в схемі застосовується датчик положення DR.

Принцип роботи вентильно індукторного приводу полягає в почерговому послідовному включенні індукторів (AA, BB, CC), потік яких замикається через зубці ротора. Збудження індуктору викликає виникнення електромагнітних сил тяжіння між зубцями індуктора і найближчими до них зубцями ротора.

Рис. 2.1 Функціональна схема вентильно - індукторного електроприводу

Під дією цих сил (моментів) ротор обертається і займає узгоджене положення, коли зубці ротора встановлюються навпроти зубців збудженої фази. Оскільки число зубців статора і ротора є різним, то в узгодженому положенні для одного індуктора, (наприклад - АА), зубці ротора опиняються в неузгодженому положенні для наступного індуктора (ВВ).

Тому при відключенні першого індуктора і включенні наступного ротор знову повернеться на одну полюсну поділку. Послідовна комутація індукторів за допомогою датчика положення через систему управління CS забезпечує безперервне створення обертаючого моменту і, отже, безперервне обертання ротора двигуна.

Величина електромагнітного моменту визначається середньою величиною струму, що подається в обмотки індукторів. Тому регулювання моменту двигуна здійснюється зміною напруги обмоток індуктора. У схемі (рис 2.1) зміна напруги здійснюється методом широтно імпульсного регулювання (ШІР). Для точного регулювання швидкості в даних приводах вводиться зовнішній контур регулювання.

Вентильно індукторні електроприводи відрізняються конструктивною простотою і економічністю. Вони знаходять застосування для загальнопромислових механізмів потужністю приблизно до 50кВт, що не мають високих вимог до якості регулювання. Особливо ефективне використання вентильно індукторних приводів для високошвидкісних механізмів з номінальною швидкістю 6000об/хв і вище.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 205 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...