Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Державний вищий навчальний заклад



«Приазовський державний технічний університет»

Кафедра «Технологія машинобудування»

«Затверджую»

Декан механіко - машинобудівного

факультету Суглобов В. В.

«___»_____________2015 року

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Верстатні приладдя»

Спеціальність:

7.05050201 - «Технології машинобудування»

8.05050201 - «Технології машинобудування»

Механіко-машинобудівний факультет

2015 – 2016 навчальний рік

Робоча програма навчальної дисципліни «Верстатні приладдя» для студентів за напрямом підготовки: 6.05 05 02 – «Інженерна механіка», спеціальністю: 7.05050201 - «Технології машинобудування», 8.05050201 - «Технології машинобудування», 2015 рок - 24 с.

Розробник: О.В. Радіоненко, к. т. н., доцент.

Робочу програму схвалено на засіданні кафедри «Технологія машинобудування».

Протокол від 28. 08. 2015 року № 1

Завідувач кафедри «Технологія машинобудування»

______________ (Анділахай О. О.)

«»______________ 2015 року

Схвалено методичною комісією вищого навчального закладу за напрямом підготовки 6.050502 – «Інженерна механіка».

Протокол від 31. 08. 2015 року № 1

Голова __________ (Буцукин В.В.)

«___»______________ 2015 року

Ó ДВНЗ «ПДТУ», 2015 рік

Ó О.В. Радіоненко, 2015 рік

1 Опис навчальної дисципліни

Форма навчання Кредитів ECTS Годин Аудиторних годин Самост..робота Розподіл за семестрами
Всього Лекції Практичні Лабораторні Іспитів Заліків Курс. робіт Курс.проектів
Денна 3,0         -     - - -
Заочна 3,0         -     - - -

2 Мета та завдання навчальної дисципліни

2.1 Мета викладання дисципліни

В результаті вивчення дисципліни «Верстатні приладдя» студент повинен освоїти теоретичні основи, принципи і методику проектування пристосувань, що дозволить йому, працюючи в машинобудуванні, свідомо і творчо, здійснювати створення працездатною, сучасної високопродуктивної і технологічної оснастки.

2.2 Завдання вивчення дисципліни

Студент повинен оволодіти сучасними методами розрахунку та проектування технологічної оснастки відповідно до поставлених технологічними завданнями; освоїти методику обгрунтування доцільності застосування технологічної оснастки; отримати навички застосування стандартів; оволодіти навичками, необхідними для самостійного вирішення завдань в галузі проектування технологічної оснастки в процесі виконання дипломного проекту.

Студент повинен знати: класифікацію технологічної оснастки і області застосування; принципи базування і закріплення заготовок у пристосуванні; пред'являеми вимоги, конструкцію і принцип роботи основних складових частин пристосувань - настановних елементів, затискних пристроїв, силових приводів, базових та допоміжних елементів пристосувань, конструкцію і принцип роботи основних типів пристроїв (токарних, фрезерних, свердлильних і т.д.), що застосовуються в умовах одиничного, серійного і масового виробництва; методику розрахунку похибок, пов'язаних з пристосуванням; методику знаходження необхідної сили закріплення заготовки; принципи розрахунку затискних механізмів і силових приводів; методику проектування і конструювання спеціальних та спеціалізованих верстатних пристосувань.

Студент повинен вміти: на підставі теоретичної схеми базування заготовки і умов обробки вибрати нормалізовані або спеціальні настановні елементи і розробити схему установки заготовки в пристосуванні; скласти розрахункову схему і вивести розрахункове рівняння для знаходження необхідної сили закріплення заготовки в пристосуванні; використовуючи типову або оригінальну схему затискного механізму і силового приводу зобразити кінематичну схему пристосування і розрахувати її, знайшовши зусилля приводу і, потім, параметри приводу; розрахувати пристосування на точність.

Поставлена мета досягається шляхом роз'яснення основних положень і принципів на лекціях і на практичних заняттях; за рахунок самостійного вивчення літератури і при виконанні практичних робіт, а також при проектуванні і конструюванні верстатного пристосування в дипломному проекті.

Перелік дисциплін, які є базовими

«Теоретична механіка», «Теорія механізмів і машин», «Опір матеріалів», «Матеріалознавство», «Взаємозамінність, стандартизація та технічні вимірювання», «Теорія різання», «Теоретичні основи технології машинобудування», «Ріжучий інструмент», «Обладнання и транспорт механоскладальних цехів», «Галузева технологія машинобудування».

Перелік забезпечуваних дисциплін

«Галузева технологія машинобудування», «Механоскладальне виробництво, точність і продуктивність», «Механоскладальні ділянки і цехи в машинобудуванні»,«Сучасні технології обробки».


3. Програма навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1

Тема 1. Вступ. пристосування, як один із видів технологічного оснащення

Мета і завдання проектування технологічної оснастки. Поняття про технологічне оснащення механоскладального виробництва. Класифікація пристроїв за цільовим призначенням, за ступенем спеціалізації, за ступенем механізації та автоматизації і за джерелом енергії приводу. Роль і значення пристосувань в машинобудуванні.

Тема 2. Принципи базування заготовок у пристосуванні

Принципи установки заготовок в пристосуваннях. Поняття про бази і види баз. Характеристика технологічних баз по позбавляємим степеням свободи, характером прояву.

Схема базування, позначення баз на схемі базування. Правило шести точок.

Тема 3. Похибки базування і закріплення

Похибка базування - основні поняття. Шляхи зменшення похибки базування. Похибка базування при установці по плоских баз, при установці по отвору, при установці за зовнішнім циліндричним поверхнях і установці за центровим отворам. Похибка закріплення та шляхи її зменшення.

Тема 4. Типові схеми установки заготовок у пристосуванні і конструкції настановних елементів

Класифікація настановних елементів (опор). Основні та допоміжні опори. Призначення основних опор, конструкція та область застосування. Допоміжні опори, їх призначення, конструкція, принцип роботи та область застосування. Вимоги до опор.

Установка заготовок по плоских базах. Постійні, регульовані і самоустановлювальні основні опори.

Установка заготовок по зовнішнім циліндричним поверхнях. Опорні призми: призначення, конструкція, область застосування.

Призми, застосовувані в орієнтувальних і самоцентруючих механізмах.

Установка заготовок у втулку.

Установка заготовок по внутрішній циліндричній поверхні і центровим отворам. Різновиди оправок, їх конструкція та застосування. Точність установки на оправках. Установчі пальці. Призначення та конструкція. Постійні, змінні і висувні пальці. Циліндричні і зрізані.

Установка заготовок по двом отворам і площини. Установка на два циліндричних пальця і на один циліндричний і один зрізаний палець. Умова можливості встановлення на два пальці. Установка заготовок по центровим отворам. Призначення, конструкція і область застосування центрів.

Змістовий модуль 2

Тема 5. Затискні механізми пристосувань

Призначення затискних механізмів. Вимоги, що пред'являються до затискних механізмів. Класифікація затискних механізмів.

Методика розрахунку необхідної сили закріплення заготовки.

Прості або елементарні затискні механізми.

Призначення, конструкція, область застосування і розрахунок. Гвинтові (різьбові); клинові механізми, умова самогальмування клину. Кліноплунжерні механізми; ексцентрикові затискачі; важільні механізми; важільно-шарнірні механізми. Призначення, конструкція, область застосування і розрахунок.

Центруючії затискні механізми пристосувань.

Конструктивні особливості, точність центрування. Гвинтові, рейково-зубчасті, спірально-рейкові, клинові, важільні затискні механізми.

Центрируюче затискні механізми з пружінно-деформуючимися елементами: цанги, мембранні механізми, механізми с гидропластмассою. Розрахунок цангових механізмів.

Тема 6. Силові приводи

Призначення і класифікація силових приводів. Пневматичний привід, достоїнства і недоліки Види пневмодвигунів. Поршневі пневмодвигуни, їх конструкція і розрахунок.

Мембранні (діафрагмові) пневмодвигуни, їх особливості, конструкція і розрахунок.

Гідравлічний привід, переваги і недоліки. Особливості гідроприводу.

Пневмогідравлічний привід (ПГП). ПГП з перетворювачем тиску прямої і послідовної дії. Переваги і недоліки. Особливості конструкції, принцип роботи.

Механогідравлічний, електромеханічний, відцентрово-інерційний, електромагнітний і магнітний приводи, приводи від сил різання і від рухомих частин верстата.

Тема 7. Направляючі, настроечні, допоміжні і базові елемети пристосувань

Кондукторні втулки. Призначення, види, конструктивні особливості.

Копіри. Побудова профілю копіру.

Деталі пристосувань для настройки ріжучого інструменту на розмір: шаблони і встановить.

Допоміжні елементи та пристрої пристроїв; поворотні і ділильні пристрої, виштовхувачі, фіксатори.

Базові елементи пристосувань

Тема 8. Методика проектування та конструювання верстатніх пристосувань

Вихідні дані для конструювання пристосувань. Завдання, які вирішуються при конструюванні верстатного пристосування послідовність проектування пристосування. Розробка загального вигляду пристосування, вимоги до креслення загального вигляду пристосування.

Тема 9. Пристосування для автоматичних ліній.

Стаціонарні пристосування супутники; переваги і недоліки. Пристосування для верстатів з ЧПУ: вимоги до пристосувань та їх класифікація.

Конструкції та особливості пристосувань: УБП, УПП, УСП, УСПМ-ЧПУ, СРП-ЧПУ.

Тема10. Розрахунок верстатніх пристосуваннь на точність

Похибка обробки та її складові. Похибка пристосування; похибка виготовлення та складання опор пристосування; похибка, пов'язана з зносом опор; похибка внаслідок неточності установки пристосування на верстаті.

Підсумовування похибок. Приклад розрахунку.


4 Структура та технологічна карта

навчальної дисципліни «Верстатні приладдя»

на 9 семестр 2015-2016 навч.року, групи ТМ

  Види занять Всього Навчальні тижні
                                   
Аудиторні Лекції                                      
Практичні                                      
Лабораторні                                      
Семінарські                                      
Поточн.контр     +   +   +       +       +        
Контр.роботи                                      
Модул.контр                                      
Захист самост.         +   +       +       +     +  
Захист лабор                                      
Консутації                                      
Атестації                   №1                 №2
Всього                                      
Самостійні Курсов.проек                                      
Підгот.до зан                                      
Розрах.-граф                                      
Консутації                                      
Екскурсії                                      
Всього                                      
Навчальне навантаження студентів                                      
                                             

Підсумковий контроль – іспит

П.І.Б. викладачів.

Група Лекції Практичні Лабораторні роботи Курсове проектув.
ІМ Радіоненко О.В доц., к.т.н. Радіоненко О.В доц., к.т.н. - -
Номер модуля Навчальний тижд. Вид занять ТЕМА І ЗМІСТ ЗАНЯТЬ Кількість годин Контроль Материал на модуль Література, стор.
               
    Лекція 1 Поняття про технологічне оснащення механоскладального виробництва. Призначення пристосувань*. Классіфікація пристосувань за цільовим призначенням і ступеня спеціалізації*. Роль і значення пристосувань в машинобудуванні*. Принципи базування заготовок у пристроях. Поняття про бази і види баз. Характеристика технологічних баз по позбавляємо ступенями свободи, характером прояву*. Схема базування, позначення баз на схемі базування*.   К.Р.№ 1 Мульт. мед. обесп. Консп.,[1]стр.7-9, [2]стр.6-14,630-645, [3]стр.6-11, [4].
    Пр.1 Розробка технічного завдання на проектування верстатного пристосування.   Опит.   [12]
    Лекція2 Похибка базування - основні поняття. Шляхи зменшення похибки базування. Похибка базування при установці по плоских базах, при установці по отвору, при установці за зовнішнім циліндричним поверхнях і установці за центровим отворам. Похибка закріплення, її розрахунок і шляхи її зменшення. Класифікація настановних елементів (опор)*. Основні та допоміжні опори. Вимоги до настановних елементів, до їх якості і розташуванням щодо заготовки*.   К.Р.№ 2 Мульт. мед. обесп. Консп.,[1]стр.16-23, [2]стр.14-27, [3]стр.13-18
    Пр.2 Розробка теоретичної схеми базування.       [13]

* Примітка. Зірочками відмічені питання для самостійного вивчення студентами.

               
    Лекція 3 Установка заготовок по плоским базовим поверхням: опорні штирі, опорні пластини, опорні шайби; регульовані опори; самоустановлювальні опори; допоміжні опори. Установка заготовок по циліндричної поверхні: призми, втулки. Установка заготовок по внутрішній циліндричній поверхні: оправки; настановні пальці. Установка заготовок по двом отворам. Умова можливості встановлення на два циліндричних пальця. Установка заготовок по центровим отворам.   К.Р.№ 3 Мульт. мед. обесп. Консп.,[1]стр.23-60,[2]стр.28-43,[3]стр.18-31
    Пр.2 Розробка теоретичної схеми базування.   Опит.   [13]
    Лекція4 Вимоги, що пред'являються до затискним механізмам*. Методика розрахунку сил закріплення заготовки в пристосуванні. Визначення коефіцієнта запасу*. Класифікація затискних механізмів*. Гвинтові механізми (різьбові) та їх розрахунок. Клинові механізми. Умови самогальмування клину. Розрахунок клинових механізмів. Кліноплунжерні механізми та їх розрахунок.     Мульт. мед. обесп. Консп.,[1]стр 61-111,[2]стр.44-150,[3]стр.32-71
    Пр.3 Розробка схеми установки і вибір опор.       [14]
    Лекція 5 Важільні механізми та їх розрахунок. Важільно-шарнірні механізми та їх розрахунок: одноважільного і двохважільного. Центрирующії затискні механізми пристроїв; гвинтові, рейково-зубчасті, спірально-рейкові, клинові, важільні, з упругодеформіруемимі елементами. Цангові механізми. Розрахунок зусилля затиску заготовки в цанговому патроні. Мембранні механізми: різновиди і конструкція, точність центрування заготовок*. Механізми з гідропластмассой, пристрій, точність центрування*.   К.Р.№ 4 Мульт. мед. обесп. Консп.,[1]стр 61-111,[2]стр.44-150,[3]стр.32-71
    Пр.3 Розробка схеми установки і вибір опор.   Опит.   [14]
               
    Лекція6 Класифікація силових приводів*. Пневматичний привід: переваги і недоліки*. Структура приводу. Класифікація пневмодвигунів*. Поршневі двигуни (пневмоциліндри) та їх розрахунок. Мембранні (діафрагмові) пневмодвигатели: принцип роботи, переваги і недоліки, розрахунок параметрів.     Мульт. мед. обесп. Консп.,[1]стр.112-155,[2]стр.200-354,[3]стр.76-127
    Пр.4 Розробка розрахункової схеми і визначення сили затиску заготівки.       [15]
    Лекція 7 Гідравлічний привід, принцип роботи, переваги і недоліки, розрахунок параметрів*. Пневмогідравлічний привід, принцип дії. Різновиди пневмопривода: з перетворювачем тиску прямої дії і послідовної дії. Приводи: механогідравлічним, електромеханічний, відцентрово-інерційний, магнітний електромагнітний, та інші*.   К.Р. № 5 Мульт. мед. обесп. Консп.,[1]стр.112-155,[2]стр.200-354,[3]стр.76-127
    Пр.4 Розробка розрахункової схеми і визначення сили затиску заготівки.   Опит.   [15]
    Лекція 8 Кондукторні втулки: призначення та різновиди. Копіри: призначення та побудова профілю*. Шаблони і встанови*. Поворотні і ділильні пристро*ї. Базові елементи (корпуса) пристосувань: призначення та різновиди*. Початкові дані і мета конструювання верстатного пристосування*. Розробка загального виду пристосування. технічні вимоги до пристосування.     Мульт. мед. обесп. Консп.,[1]стр.156-189,[2]стр.151-198,[3]стр.72-76,171-173,231-235
    Пр.5 Розрахунок затискних механізмів, визначення сили приводу і його параметрів.       [16]
               
    Лекція 9 Пристосування для автоматичних ліній: стаціонарні пристосування супутники*. Пристосування для верстатів з чпу: вимоги до пристосувань і їх класифікація*. Конструкції і особливості пристосувань. Розрахунок верстатних пристосувань на точність. Погрішність пристосування; погрішність виготовлення і збірки опор пристосування; погрішність, пов'язана із зносом опор; погрішність унаслідок неточності установки пристосування на верстаті     мульт. мед. обесп. Консп.[1]стр.16-59,250-266,.[2]стр.17-24,.[3]стр.13-18,.[6]стр.283-285,.[8]стр.8-302
    Пр.5 Розрахунок затискних механізмів, визначення сили приводу і його параметрів.   Опит.   [16]

4.1 Теми практичних робіт

Робота 1. Розробка технічного завдання на проектування верстатного пристосування -......................................... 2 години.

Робота 2. Розробка теоретичної схеми базування заготовки в пристосуванні -................................................................. 4 години.

Робота 3. Вибір настановних елементів і розробка схеми установки заготовки в пристосуванні -.......................... 4 години.

Робота 4. Розробка розрахункової схеми і визначення сили затиску заготовки -.......................................................... 4 години.

Робота 5. Розрахунок затискних механізмів, визначення сили приводу і його параметрів -........................................... 4 години.

5 Самостійна робота

Самостійна робота полягає в самостійному вивченні студентом матеріалу описового характеру за рекомендованою літературою з роз'ясненням викладачем незрозумілих запитань на консультаціях.

Самостійно студент готується до практичних занять і контрольних робіт.

5.1 Матеріал для самостійного вивчення

• Конструкція і принцип роботи токарних пристосувань [2], с.366 - 442; [3], с.128 - 168.

• Конструкція і принцип роботи фрезерних пристосувань[2], с.529 - 580, 592 - 624; [3], с. 204 - 218.

• Конструкція і принцип роботи свердлильних пристроїв [2], с.444 - 528; [3], с.171 - 204.

• Конструкція і принцип роботи пристроїв для обробки зубів [3], с.226 - 229.

• Конструкція і принцип роботи пристроїв для багатоцільових верстатів з ЧПУ [8], с.44 - 75; [11], с.281 - 298.

• Конструкція і принцип роботи пристроїв для токарних верстатів з ЧПУ [8], с.8 – 44.

6 Індивідуальні завдання

На практичному зайнятті кожен студент отримує індивідуальне завдання по наступних темах:

1. Розробка теоретичної схеми базування заготовки в пристосуванні. 2. Вибір настановних елементів і розробка схеми установки заготовки в пристосуванні. 3. Розробка розрахункової схеми і визначення сили затиску заготовки. 4. Розрахунок затискних механізмів, визначення сили приводу і його параметрів





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 378 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.025 с)...