Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сторони в договорі



Сторонами договору про надання інформаційних послуг виступають виконавець і замовник. Виконавець — це особа, яка надає послугу. В сфері інформаційних відносин це може бути, за загальним правилом, будь-яка особа, однак, якщо володілець інформаційного ресур­су визначений законодавцем (державні інформаційні ресурси, бібліотеки, архіви тощо, визначений договором чи набув прав на інформаційний ре­сурс, базу даних, архів, документи, листи) за законом, право надавати відповідні інформаційні послуги може лише ця особа або інша особа за її дозволом. Діяльність, в межах якої здійснюється надання інформаційних послуг, може належати до числа такої, що підлягає ліцензуванню.

Визначення виконавця залежить, таким чином, від режиму доступу до інформації. Перш за все, інформація може знаходитись у відкритому режимі. Доступ до такої інформації не може бути обмеженим. Це, зок­рема, будь-які офіційно опубліковані закони, будь-які нормативно-пра­вові акти, які зачіпають права, свободи і обов'язки людини і громадя­нина, опубліковані офіційно, інформація, що містить загрозу для життя і здоров'я людей, достовірна інформація про стан навколишнього при­родного середовища та інші передбачені законом види інформації. Ін­формація з обмеженим доступом поділяється на таємну і конфіденцій­ну. Так, державна таємниця, службова таємниця, комерційна таємниця, професійна таємниця, таємниця особистого життя накладають значні обмеження на можливості як отримувати, так і надавати інформаційні послуги в зазначених сферах. Спеціальними законами в інформаційній сфері також чітко визначається коло осіб і умови, за яких надається інформація з обмеженим доступом. Враховуючи, що права на комерцій­ну таємницю віднесені законодавцем до виключних прав інтелектуальної власності, регулювання їх здійснюється на підставі норм книги IV ЦК України.

Найчастіше договір про надання інформаційних послуг укладається щодо відкритої інформації, а, отже, виконавцем є володілець відповід­ного інформаційного ресурсу або особа, що має право надання доступу до інформаційного ресурсу.

Замовником виступає особа, яка отримує послугу з урахуванням по­передніх зауважень щодо режимів доступу до інформації.

Інформаційні послуги, як і будь-які інші послуги, пов'язуються, пе­реважно, з особою, яка їх надає. Саме до цієї особи ставляться підви­щені вимоги, зокрема, саме на виконавця покладається обов'язок отри­мати спеціальний дозвіл—ліцензію на здійснення своєї діяльності. Від виконавця можуть вимагатися також певна освіта, кваліфікація, стаж роботи. Останнє є важливим, якщо замовники мають на меті отримати достовірну, повну, своєчасну інформацію, передану за допомогою склад­них новітніх інформаційних технологій. В переважній більшості випад­ків вимоги замовника поширюються і на можливості захисту інформації від ознайомлення з нею інших осіб, що неможливо без використання інформаційних мереж і без застосування електронного цифрового під­пису, а також новітніх засобів захисту інформації, якими володіють до­свідчені фахівці, що може бути предметом і окремих договорів.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 259 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...