Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансова діяльність фізичних осіб - підприємців



Громадяни, які мають намір здійснювати підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, повинні подати у виконавчий комітет міської, районної у місті ради або в районну державну адміністрацію (за місцезнаходженням або місцем проживанням) реєстраційну картку встановленого зразка, що є водночас заявою про державну реєстрацію, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера громадянина-платника податків та інших обов’язкових платежів і документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію, і пройти державну реєстрацію як громадянина-підприємця. Інформація про державну реєстрацію фізичних осіб-підприємців є відкритою.

Власний капітал приватного підприємця формується виключно за рахунок його приватного майна, а джерелом його збільшення є внутрішнє фінансування. Джерелами грошових коштів громадян-підприємців є власні кошти, а при їх недостатності – позичені і залучені кошти. При здійсненні господарської діяльності громадянин-підприємець відповідає за своїми зобов’язаннями усім своїм майном, що належить йому на праві приватної власності, включаючи і тим, що не використовується в господарській діяльності.

Основними видами підприємницької діяльності громадян є торгівля, виробництво, видавнича справа, надання послуг тощо.

Підприємницьку діяльність громадяни ведуть на принципах комерційного розрахунку. Фінансова діяльність пов’язана з бюджетуванням доходів і витрат з таким розрахунком, щоб в результаті господарської діяльності отримати прибуток, достатній для самоокупності (як мінімум) і самофінансування.

Оподаткування може здійснюватись трьома альтернативними шляхами:

- традиційне – оподаткування сукупного чистого доходу податком на доходи фізичних осіб;

- сплата фіксованого податку із придбанням торгового патенту (20-100 грн. в місяць);

- сплата єдиного податку (20-200 грн. в місяць).

Головні переваги такої діяльності – простота утворення та реєстрації, пряме оподаткування шляхом декларування річного доходу. Основні недоліки: повна відповідальність за свої борги і неможливість участі на фінансовому ринку, а звідси - обмеженість фінансування.

Контрольні питання

1. Що являють собою фінанси суб'єктів господарювання?

2. У чому суть фінансової діяльності підприємства?

3. Форми фінансових відносин підприємств.

4. Що таке комерційний розрахунок?

5. Назвіть принципи комерційного розрахунку.

6. Охарактеризуйте джерела фінансування неприбуткових організацій.

7. У чому суть кошторисного фінансування?

8. Охарактеризуйте поняття фінансових ресурсів підприємства.

9. Поясніть зміст категорій доходи підприємства та витрати підприємства.

10. Що таке прибуток підприємства?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1263 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...