Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства



Лекція 2. Конституція України як Основний закон держави. Характеристика загальних засад констит. ладу

Характеристика загальних засад конституційного ладу в України.

Сутність конституційних прав, свобод та обов'язків людини та громадянина.

Громадянство України, як один із інститутів Конституційного права України. Громадянство України як постійний зв'язок особи і держави.

Соціально-економічні, політичні та особисті права і свободи(самостійне вивчення).

Конституційні гарантії захисту прав і свобод. Конституційні обов'язки (самостійне вивчення).

Закон України "Про свободу совісті та релігійні організації".

Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства.

1. Базовою галуззю права в усіх сучасних правових системах є конституційне (у деяких країнах - державне) право. Предметом правового регулювання конституційного права України у найширшому розумінні є суспільні відносини, які виникають у процесі здійснення влади народом, устрій держави та суспільства, становище людини в державі та суспільстві.

У конституційному праві переважає метод імперативного регулювання, при якому відносини між суб'єктами права ґрунтуються на засадах субординації, тобто підпорядкування одного суб'єкта іншому. З огляду на це поведінка суб'єктів конституційного права строго регламентується, а їх права і обов'язки чітко визначені. Диспо­зитивний метод застосовується у конституційному праві значно рідше.

Система конституційного права відповідає змісту та структурі Конституції України - основного джерела конституційного права - і включає такі конституційно-правові інститути: права, свободи, обов'язки людини і громадянина;форми безпосереднього народовладдя: вибори, референдуми тощо;законодавча влада; Президент України;виконавча влада;судова влада;територіальний устрій;місцеве самоврядування.

2. Суб'єктивні права людини - це передбачена нормами права міра її можливої поведінки. Права, без яких неможливе існування та розвиток людської особи, називають основними. Як правило, вони закріплені в конституції як нормативно-правовому акті, що має найвищу юридичну силу, тому їх ще називають конституційними. Конституцією України 1996 року закріплено широкий спектр прав і свобод людини і громадянина, в тому числі ті, що передбачені Загальною Декларацією прав людини і громадянина, прийнятою 10 грудня 1948 р. Генеральною Асамблеєю ООН.

3. Для позначення юридичних зв'язків особи з державою застосовується термін "громадянство".





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...