Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пов’язування таблиць



У цьому параграфі ви вивчите:

- відношення між таблицями;

- встановлення зв’язків;

- створення макета зв’язків.

Відношення між таблицями

Розглянемо можливі відношення між таблицями бази даних. Вони бувають таких типів: «один до одного», «один до багатьох», «багато до одного» і «багато до багатьох». Найпоширенішим у таблицях реляційних баз даних є відношення «один до багатьох».

Відношення «один до багатьох» означає, що одному запису таблиці відповідають кілька записів в іншій таблиці

Розглянемо створені таблиці для бази даних «Фірма «Подорож». Туристична фірма продає путівки, причому однакові путівки вона може продати кільком клієнтам. Тому одному запису в таблиці «Путівки» можуть відповідати декілька записів у таблиці «Замовлення» (мал. 4.4 і мал. 4.7, б). Наприклад, популярні путівки з кодом 2 замовлені клієнтами 4 і 5.

Сторона «один» у відношенні «один до багатьох» називається головною таблицею. Сторона «багато» у цьому самому відношенні називається зв’язаною таблицею. У прикладі зв’язаних таблиць «Путівки» і «Замовлення» ми бачимо, що ключове поле головної таблиці зв’язується з відповідним полем зв’язаної таблиці.

Тип відношення «один до одного» трапляється в таблицях баз даних рідше, ніж «один до багатьох».

У відношенні «один до одного»одному запису в головній таблиці відповідає один запис у зв’язаній таблиці.

У наведених нами раніше таблицях немає відношення «один до одного». Щоб проілюструвати це відношення, ми могли б додатково до таблиці «Клієнти» створити таблицю «Банківські дані», у якій містилися б банківські реквізити клієнтів. Наприклад, у полі «Рахунок» було б зазначено номери розрахункових рахунків клієнтів. Оскільки рахунок кожного клієнта є унікальним, між полем «Код клієнта» таблиці «Клієнти» і полем «Рахунок» таблиці «Банківські дані» існувало б відношення «один до одного».





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 198 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...