Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опалення, провітрювання і освітлення приміщень



Опалення приміщень

Опалювальний сезон розпочинається після зниження середньої добової температури повітря протягом трьох діб підряд нижче +8 градусів, а закінчується – після підвищення середньої добової температури повітря протягом трьох діб підряд вище +8 градусів (середня добова температура визначається як середнє арифметичне показів температури зовнішнього повітря узятих о 7-ій, 13-ій та 21-ій годині). Початок та кінець опалювального сезону оголошуються наказами начальника гарнізону, що є підставою початку та закінчення витрачання твердого та рідкого котельного палива, газу на власних котельних та теплової енергії, отриманої від сторонніх постачальників. У разі припинення централізованого опалення (стихійне лихо, кризові обмеження постачання енергоносіїв) в приміщеннях з постійним перебуванням особового складу організується пічне опалення згідно з Інструкцією по влаштуванню автономного теплозабезпечення загальновійськових будівель та приміщень, видання 2000 року.

При пічному опаленні порядок і час опалення приміщень, приймання й видачі палива встановлюється командиром військової частини. Опалення закінчується не пізніше ніж за дві години до відбою. У навчальних і службових приміщеннях опалення проводиться вранці і закінчується за годину до початку занять.

На опалювальний сезон наказом командира військової частини призначаються опалювачі, які попередньо вивчають правила опалення та пожежної безпеки. Нагляд за пічним опаленням у підрозділах покладається на старшину й чергового роти, а у штабі частини – на чергового штабу військової частини.

В осінньо-зимовий період у приміщеннях підтримується температура повітря не нижче:

Спальне приміщення казарми +18° С,
Кімната для зберігання зброї, комори, туалети +16° С,
Кімната для вмивання +20° С,
Службові кабінети штабу +18° С,
в медичних установах: палата для дорослих +20° С,
палата для дітей +22° С,
Навчальні класи +16° С,
Спортивний зал +15° С,
Зал для глядачів +14° С,
Роздягальня лазні +25° С,
Загальні душові лазні +30° С,
Обідній зал їдальні +16° С.

Термометри вивішуються у приміщеннях на внутрішніх стінах, подалі від печей та нагрівальних пристроїв на висоті 1,5 м від підлоги.

Користуватися несправними печами, застосовувати для розпалювання печей запалювальні рідини, залишати без нагляду печі, що топляться, зберігати паливо в житлових приміщеннях, коридорах забороняється.

Після закінчення опалювального сезону всі печі й димарі чистяться, оглядаються старшиною роти разом з начальником квартирно-експлуатаційної служби військової частини, опломбовуються або опечатуються дверцята печей.

Провітрювання приміщень

Приміщення в казармах провітрюються днювальними під наглядом чергового роти: у спальних приміщеннях – перед сном і після сну, у класах – перед заняттями і в перервах між ними.

Кватирки вікон (фрамуги) в холодний час, а вікна в літній час відчиняються тоді, коли люди перебувають поза приміщенням. Якщо люди з приміщень не виходять, кватирки чи вікна відчиняються з одного боку приміщення. Відчинені кватирки чи вікна закріплюються вітровими гачками. У літній час вікна їдалень, медичних пунктів, туалетів обладнуються дрібновічковими сітками для захисту від комах.

Вентиляційні пристрої мають бути в справному стані. Припливно–витяжна вентиляція вмикається на час, визначений командиром військової частини.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1748 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...