Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виробничий і племінний облік у кролівництві



Ефективне проведення племінної роботи на кролефермах неможливе без систематичного чіткого виробничого й племінного обліку, який забезпечує достовірні дані про племінні якості та продуктивні властивості кожної тварини.

Основою організації точного індивідуального обліку є мічення кролів, тобто присвоєння кожній тварині індивідуального номера і нанесення його на ЇЇ тіло. Найнадійнішим способом мічення кролів є татуювання. Для цього до початку татуювання готують спеціальні щипці з набором голчатих цифр, туш, спирт, гліцерин, ватні тампони і гумові рукавички (рис. 14).

Рис. 14. Татуювання кролів:

а - набір для татуювання; б - техніка татуювання кроля; в - номер на вусі кроля.

Перед проколюванням вухо протирають ватним тампоном, змоченим спиртом. Пробивають вухо між його серединою і кінцем, ближче до зовнішнього краю, де найменше кровоносних судин.

Після втирання туші або сажі (сметаноподібна суміш сажі, спирту і гліцерину у співвідношенні 1:1) утворюється чіткий номер.

На правому вусі ставлять порядковий номер кроленяти (починаючи щороку з одиниці), а на лівому - номер, перша цифра якого означає місяць, друга - остання цифра року народження, третя - номер бригади або відділення. Як правило, мітять кроленят перед їх відсадженням або під час нього. У цьому віці вушні хрящі кроле- і нят ще не такі тверді, як у дорослих кролів, і вони легше переносять цю операцію. До того ж, коли кроленята ще біля матері, достовірно відоме їх походження.

Одначе, татуювання, суміщене з відсадженням кроленят, є для них сильним стресом, який негативно впливає на приріст живої маси, який не лише припиняється, але й знижується. Щоб цього уникнути кроленятам за 2 дні до татуювання і упродовж 5 днів після нього дають з водою антистресові препарат (5 мг аміназину; 0,4 мг вітамінів В1, В2, В6; 6 мг вітаміну РР, 20 мг вітаміну С у розрахунку на 1 кг живої маси). Або ж з метою зменшення негативного впливу стресфактора кроленят доцільно нумерувати за 5-7 днів до відсадження.

На племінних кролефермах мітять усіх кроленят, а на товарних - лише від самок племінного ядра. Обидва номери кожного кроленяти записують у "Журнал нумерації і бонітування племінного молодняку кролів" (форма № 11-крол.): спочатку правий, а потім лівий. Якщо запис проводиться в одній графі, то номер записують у вигляді дробу - правий/ лівий.

Мічення кролів на фермах забезпечує організацію точного індивідуального обліку їх продуктивних і племінних якостей, дає можливість проводити оцінку самок і самців за якістю потомства, а також уникнути безсистемного спорідненого спаровування.

Основною формою первинного виробничо-зоотехнічного обліку на кролефермах є трафаретка самця основного стада (форма № 6-крол.), кролематки основного стада (форма № 7-крол.), молодняку (форма № 8-крол). Трафаретки виготовляють з пластика (фанери, картону) розміром 18 х 20 см і прикріплюють до передньої стінки клітки. На кожний виробничий сезон трафаретку поновлюють, починаючи з першого окролу. Трафаретки - це форми призначені для накопичення інформації про виробниче використання самця або самки. Заповнюють трафаретки кролівники або бригадир відразу після здійснення тієї чи іншої операції.

Трафаретки молодняку заводять на всіх кроленят у племінних кролефермах, а у товарних фермах - лише на ремонтний молодняк, одержаний від кролематок племінного ядра. На кроленят, призначених для вирощування на м'ясо або шкурку, трафаретки не заводять.

До форм виробничого обліку відносяться акт реєстрації приплоду, акт про відсадження молодняку, акт переведення тварин у старшу або іншу групу, акт вибуття кролів, акт загибелі, акт забою, щоденник руху поголів'я дорослих кролів і молодняку по бригадах і по фермі, відомість витрати кормів. Виробничо-зоотехнічний облік ведеться на всіх кролефермах для всіх виробничих груп кролепоголів'я. На племінних кролефермах обов'язковим є племінний облік. Племінний облік здійснюється в процесі ведення затверджених Міністерством аграрної політики України форм з метою організації точного, систематичного обліку походження кожної тварини, її селекційних ознак для проведення селекційно-племінної роботи, удосконалення існуючих та розробки нових ефективних методів практичної селекції, визначення найраціональніших методів відбору і підбору кролів у конкретних умовах вирощування.

Племінний облік узгоджується з бухгалтерським обліком і складається з таких елементів: зважування, нумерація, запис інформацій про тварину у відповідні форми племінного обліку.

Форми племінного обліку заповнюються чітко і розбірливо. Не допускається зафарбовування, підтирання даних. Примітки не допускаються. Кожна з ознак, що є у формах, записується з певною кількістю знаків після коми залежно від точності зважування або вимірювання. Усі відносні показники обчислюються у відсотках.

Форми племінного обліку ведуть зоотехніки-селекціонери, зоотехніки, бригадири, а за їх своєчасне і правильне заповнення несуть відповідальність головні зоотехніки, власник, незалежно від форм власності й підпорядкованості.

Племінний облік у кролівництві ведуть за такими формами:

- Форма № 1-крол. "Картка самця основного стада";

- Форма № 2-крол. "Картка кролематки основного стада";

- Форма № 3-крол. "Відомість поголів'я основного стада кролів на 20__ рік";

- Форма № 4-крол. "Виробничий журнал на 20__ рік";

- Форма № 5-крол. "Відомість оцінки самців за якістю потомства на 20__ рік";

- Форма № 9-крол. "Журнал бонітування кролів за 20__ рік";

- Форма № 10-крол. "Журнал підбору пар кролів на 20__ рік";

- Форма № 11-крол. "Журнал нумерації і бонітування племінного молодняку кролів".

Картки самця і кролематки основного стада - це основні документи індивідуального обліку від народження до кінця використання, призначенні для накопичення усіх відомостей, що характеризують індивідуальні і племінні якості, її родовід, лінійну належність та використання. Картки заповнюються на всіх самців і самок основного стада племінних ферм і племінного ядра товарних ферм. Термін зберігання цих форм у господарстві - період використання тварини в основному стаді та період використання одного покоління потомства. Потім передається на зберігання до архіву господарства.

Останнім часом у кращих кролегосподарствах племінний, зоотехнічний і бухгалтерський облік у кролівництві проводять з допомогою комп'ютерної техніки. Комп'ютерна система забезпечує складання оперативної звітності, проведення порівняльного аналізу племінних якостей кролів, що дає можливість корегувати план їх розведення.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 3449 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...