Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації до практичного заняття. При вивченні першого питання слід звернути увагу на методику оцінювання ефективності сучасних моделей управління конкурентоспроможністю підприємства



При вивченні першого питання слід звернути увагу на методику оцінювання ефективності сучасних моделей управління конкурентоспроможністю підприємства, оскільки найуразливішим місцем української економіки є структурна розбалансованість промислового комплексу, його реформованість, високий рівень енерго- та капіталоємності виробництва. Соціально-економічне значення підвищення якості і конкурентоспроможності продукції полягає в тому, що заходи тонкого спрямування сприяють формуванню ефективнішої системи господарювання за умови ринкових відносин. Соціально-економічна ефективність підвищення якості та конкурентоспроможності продукції, що виробляється підприємством, полягає, передовсім, у такому: високоякісна і конкурентоспроможна продукція завжди повніше і ліпше задовольняє суспільно-соціальні потреби в ній; підвищення якості продукції є специфічною формою виявлення закону економії робочого часу: загальна сума витрат спільної праці на виготовлення і використання продукції більш високої якості, навіть якщо досягнення такої пов’язано з додатковими витратами, істотно зменшуються; конкурентоспроможна продукція забезпечує постійну фінансову стійкість фірми, а також одержання нею максимально можливого прибутку; багатоаспектний вплив підвищення якості та, як наслідок, конкурентоспроможності продукції позначається не тільки на виробництві, ефективності господарювання, а й на іміджі і конкурентоспроможності в цілому.

Опрацювання другого питання бажано починати з вивчення сутності системного підходу до управління конкурентоспроможністю підприємства. Слід запам’ятати, що під системним підходом розуміють, в першу чергу, систематизований спосіб мислення, відповідно до якого процес обґрунтування рішень базується на певній загальній меті системи і послідовному підпорядкуванні цій меті ряду підсистем. При цьому слід мати на увазі, що системний підхід не є будь-яким набором правил і методів вирішення задач. Він розглядається як інструмент наукового дослідження, що дозволяє, спираючись на розуміння системи у вигляді комплексу взаємопов’язаних елементів, знайти сукупність законів, що пояснюють поведінку, функціонування і розвиток систем. Під системним підходом мається на увазі науковий підхід до організації виробничої системи, що дозволяє виявити і упорядкувати істотні системні чинники підприємства. Системний аналіз відіграє важливу роль в процесі управління конкурентоспроможністю підприємства при виробленні і ухваленні управлінських рішень.

Рекомендована література

[3,8,19]






Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...