Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Держава як суб'єкт цивільного права



ПЛАН

Вступ.

1. Поняття та види суб'єктів цивільних прав за законодавством України.

2. Правові форми участі держави в цивільних відносинах.

3.Органи та представники, через яких діє держава у цивільних відносинах.

4.Цивільно-правова відповідальність держави за цивільними зобов'язаннями.

Висновки.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ:

У вступній частині необхідно обґрунтувати актуальність теми у світлі Цивільного Кодексу України. Також доцільно вказати необхідність регулювання правового становища держави Україна як су­б'єкта цивільного права та ступень розробки даної проблематики в юри­дичній літературі.

При розгляді першого питання варто проаналізувати, відповідно до положень цивільного законодавства України, коло суб'єктів цивільного права, в число яких входить держава. Студентам також слід виділити озна­ки, які відрізняють державу від інших суб'єктів цивільного права, звер­таючи увагу на державу як носій влади та особу.

Викладаючи друге питання, студенту доцільно розкрити як безпосередню участь держави в цивільному обороті, так опосередковану участь держави в цивільному обороті через створені нею юридичні особи. При цьому слід зазначити, що це можуть бути як юридичні особи приватно­го права, так юридичні особи публічного права.

Для розкриття третього питання слід дати характеристику органам та представникам, через які держава діє у цивільних відносинах, проаналізувати їх компетенцію.

При розгляді четвертого питання доцільно розглянути державу як суб'єкта цивільної відповідальності, проаналізувати випадки відшкодування шкоди державою, відповідно до положень цивільного законодав­ства України.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Конституція (Основний Закон) України від 28.06.96 р. //ВВР Укра­їни. — 1996. — № 39. — Ст. 141.

2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-ІУ //Голос Украї­ни. — № 45—46 від 12.03.2003; № 47—48 від 13.03.2003.

3. Цивільне право України. Ч. 1 /За ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузнєцової. — К.: Юрінком Інтер, 1999. — 864 с.

4. Брагинский М. И. Участие советского государства в гражданских правоотношениях. — М., 1981.

5. Субъекты гражданского права /Под ред. Братуся С. Н.—М., 1984.

6. Тихомиров Ю. А. Публичное право. — М., 1995.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 354 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...