Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мотузки



1.1. Робочі (основні) мотузки, які застосовуються для організації суддівських та командних поручнів, страховок, обладнання етапів змагань, повинні мати діаметр не менше 10 мм, або інший, якщо їх міцність не менша і підтверджена сертифікатом виробника.

1.2. Супроводжуючі мотузки, призначені для контролювання руху учасників при переправі через природні перешкоди, повинні мати діаметр не менше 6 мм або інший, якщо їх міцність не менша і підтверджена сертифікатом виробника.

1.3. Допоміжні мотузки, що використовуються для переправи вантажів, полегшення руху учасників по переправах, зняття командних поручнів та ін., не мають вимог щодо їх міцності. Діаметр їх довільний і обирається на розсуд команди.

1.4. На мотузці не повинно бути пошкоджень зовнішнього обплетення, жмутів волокна. Забороняється використання самостійно пофарбованих мотузок, оскільки хімічна дія фарбників та вплив температури зменшують їх міцність у 2-3 рази.

1.5. Використання замість мотузок строп та стрічок (пункт 1.1.) не дозволяється навіть за умови їх однакової міцності з мотузкою діаметром 10 мм.

1.6. Якщо під час виступу команди мотузка отримає значні пошкодження (перебита, перетерта, зірване зовнішнє обплетення), її експлуатація припиняється (в межах діючих правил).

2. Карабіни

2.1. Карабіни - це технічні пристосування, призначені для з'єднання елементів туристського спорядження і виконання різних технічних прийомів, а саме:

ü організація командних і суддівських поручнів;

ü натяг мотузок за допомогою блоків та поліспастів;

ü з'єднання робочих мотузок між собою;

ü приєднання страхувальної мотузки до учасника;

ü організація страховки та самостраховки;

ü організація опорних пунктів страховки;

ü організація проміжних пунктів страховки;

ü транспортування "потерпілого";

ü транспортування вантажів;

ü приєднання учасників до навісних переправ, підйомних (спускових) мотузок та ін.

2.2. Дозволяється використовувати в роботі тільки стандартні карабіни з маркуванням виробника.

2.3. В окремих випадках технічною комісією можуть бути допущені до використання карабіни з сертифікованими конструктивними доробками.

2.4. Всі карабіни повинні мати муфти.

2.5. Карабіни без муфт можуть використовуватись тільки для кріплення або транспортування вантажу, закріплення вільних кінців мотузок, кріплення допоміжних мотузок для зняття командних поручнів, а також як протиугони.

Вузли

3.1. Для виконання технічних завдань під час роботи на дистанції учасникам дозволяється використовувати вузли, рекомендовані Правилами змагань зі спортивного туризму.

За призначенням вузли поділяють на такі групи:

а) Вузли для зв'язування мотузок:

Ø зустрічний;

Ø прямий;

Ø ткацький;

Ø грейпвайн;

Ø брамшкотовий;

Ø академічний;

б) Вузли для кріплення мотузок до опори (дерево, гак, карабін) або іншого

об'єкту:

Ø булінь;

Ø удавка;

Ø стремено;

Ø штик;

в) Провідники:

Ø звичайний провідник;

Ø провідник "вісімка";

Ø подвійний провідник;

Ø серединний (швецький);

г) Схоплюючі вузли:

Ø "прусик";

Ø австрійський схоплюючий;

Ø вузол Бахмана (карабінний схоплюючий);

д) Контрольні вузли:

Ø простий;

Ø "вісімка";

Ø подвійний контрольний.

3.2. Правильно зав'язаний вузол не повинен мати зайвих перехрещень мотузок, його малюнок має відповідати вказаному у методичній літературі або зразкам вузлів, які доводяться до відома учасників перед початком змагань.

3.3. Всі вузли повинні до початку використання бути відповідно затягнутими.

3.4.На коротких кінцях мотузок, що виходять з вузла, повинні в'язатись контрольні вузли. Виняток:

§ зустрічний;

§ "вісімка";

§ зустрічний "вісімка";

§ серединний провідник;

§ грейпвайн.

3.5. Вузли брамшкотовий та академічний призначені для зв'язування мотузок різного діаметру. При в'язанні цих вузлів петля формується із товстішої мотузки і обв'язується тоншою, правильно формуючи малюнок вузла.

3.6. Вузол удавка повинен мати не менше п'яти повних обертів, рівномірно розташованих навколо опори.

3.7. Вузол стремено, у випадку його використання для кріплення мотузки до опори, повинен закінчуватись не менш, ніж трьома штиками, які виконують функцію контрольних вузлів, або провідником, який кріпиться до основної мотузки.

3.8. Вузол штик повинен мати не менш трьох штиків і контрольний вузол.

3.9. Вузли, вказані в пункті 3.4., повинні мати вихід коротших кінців мотузок не менше 5 см.

3.10. Дозволяється кріплення основних мотузок до опори вузлами, які легко розслаблюються та розв'язуються при припиненні або зменшенні навантаження за умови, що мотузка жорстко заблокована навколо опори або карабіна. В інших випадках такі вузли використовувати забороняється.

4. Страхувальні системи

4.1. Страхувальні системи - це засіб індивідуальної страховки учасника, що складається з таких елементів: грудна обв'язка, бесідка, пояс. Існують конструкції системи без поясів.

На дистанціях змагань зі спортивного туризму дозволяється використовувати будь-які стандартні страхувальні та саморобні системи, допущені технічною комісією.

4.2. Елементи страхувальних систем, які несуть навантаження, повинні виготовлятись з капронової стрічки шириною не менше 3,5 см і товщиною не менше 1,5 мм.

4.3. Всі елементи і матеріали страхувальної системи (стрічки, пряжки, шви), які несуть навантаження, повинні мати міцність, рівноцінну міцності основної мотузки.

4.4. Ділянки, які зшиваються, повинні мати розмір не менше подвійної-потрійної ширини стрічки з розташуванням швів у напрямку основних навантажень. Зшивати стрічки рекомендується капроновими нитками № 10.

Колір швів повинен бути контрастним до кольору стрічки, щоб можна було контролювати цілісність та ступінь пошкодження шва.

Рекомендується зшивати стрічки швом "зигзаг", який мало деформується під дією зовнішніх навантажень будь-якого напрямку.

4.5. Всі кінцеві петлі системи завершуються за принципом "ковша".

4.6. Металічні частини системи повинні мати радіус заокруглення країв 2-3 мм.

4.7. Якщо елементи системи з'єднуються за допомогою пряжок, то стрічка, яка входить в пряжку, повинна обов'язково проходити через ту саму пряжку в зворотному напрямку, щоб запобігти самовільному роз'єднанню системи під час руху по поручнях.

4.8. Частини страхувальної системи (грудна обв'язка, бесідка, пояс) обов'язково з'єднуються між собою основною мотузкою, тобто заблоковуються.

4.9. Заблокована система, яка використовується для руху по навісних переправах, повинна бути правильно збалансована, тобто при зачіпленні учасника до переправи не повинно виникати очевидного зміщення рівноваги в сторону ніг або голови.

5. Рукавиці

5.1. Рукавиці є обов'язковим предметом спорядження кожного учасника. Учасники зобов'язані виконувати в рукавицях такі роботи:

Ø спуск по схилу;

Ø спуск по вертикальних поручнях;

Ø при організації спуску "потерпілого";

Ø при спуску спорядження;

Ø під час організації командної страховки учасників;

Ø гальмування нош з "потерпілим" під час руху по крутопохилій переправі вниз.

5.2. Рукавиці виготовляються із цупкої тканини і повинні закривати кисті рук. Долоня рукавиць повинна мати 2-4 шари цупкого матеріалу (брезент, джинс, замш) для запобігання травмування під час спуску, організації страховок.

5.3. Рукавиці обов'язково кріпляться до учасника або страхувальної системи, щоб застерегти їх втрату на дистанції.

5.4. Використання текстильних або шкіряних рукавичок для виконання пункту 5.1. забороняється.

Одяг

6.1. Спортсмени виступають на змаганнях у зручному для них одязі, який не сковує рухів під час бігу чи подолання перешкод.

6.2. Одяг повинен закривати лікті та коліна з метою запобігання травматизму під час роботи на дистанції.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 296 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...