Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Об'єктивні передумови економічної безпеки людини



Лекція

План

1. Об'єктивні передумови економічної безпеки людини

2. Об’єкти економічної безпеки особи та загрози

3. Засоби забезпечення економічної безпеки особи

Об'єктивні передумови економічної безпеки людини

Економічну безпеку людини неможливо розглядати за межами суспільних відносин, тому що вона є не самоціллю, а передумовою людського життя і розвитку суспільства. Не випадково А. Маслоу потребу безпеки людини поставив на друге місце після задоволення фізіологічних потреб і відніс їх до первинних. Відсутність економічної безпеки означає небезпеку існування не тільки людини, але й усього суспільства. Розвиток суспільства супроводжується збагаченням різноманітних форм безпеки людини.

Проблеми формування безпечних економічних умов життєдіяльності людини в Україні сьогодні набувають особливої гостроти у зв'язку з трансформаційними процесами, що відбуваються в суспільстві. Перехід від командно-адміністративної економіки до ринкової обумовлений поразкою першої в суспільному змаганні з ринковою системою внаслідок неефективного господарювання, коли екстенсивне розширення виробництва було не в змозі компенсувати втрати від падіння ефективності.

Ринкова система господарювання сформувала безумовно переважні механізми розподілу доходів, які в умовах конкуренції створюють міцні стимули активізації людського фактору.

З іншого боку, людський капітал в сучасних умовах стає провідним фактором розвитку всіх сторін суспільного життя, у тому числі і економічного. Інвестування в людину в країнах з соціально-орієнтованою економікою розглядаються як інвестування в майбутнє, як найбільш ефективне і прибуткове використання капіталу.

В цілому, на межі ХХ і ХХІ століття визначальною тенденцією суспільного розвитку стає соціалізація, яка відбиває намагання людства підпорядкувати усі суспільні процеси вирішенню завдання розвитку людини, її здібностей, самореалізації особистості, врешті - реалізації мрії людства про добробут і соціальну справедливість.

В умовах ринкової економіки економічна безпека людини визначається насамперед обсягами її реальних доходів, рівнем і якістю життя. У свою чергу, забезпечити це можна, з одного боку – власним фізичним і інтелектуальним станом і здатністю особи реалізовувати і захищати своє природне право на достатній рівень та якість життя, а з іншого – діяльністю регіональної влади і органів управління щодо створення для цього відповідних суспільних умов. При цьому обов’язковою умовою має бути оптимальне збалансування діяльності регіональної влади та органів управління і особистих зусиль конкретної людини.

Отже, економічна безпека людини – стан і здатність особи у відповідних суспільних умовах реалізовувати і захищати природне право на достатній рівень та якість життя.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 286 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...