Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передмова. зі стандартизації та управління якістю продукції



КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

зі стандартизації та управління якістю продукції

МИКОЛАЇВ – 2007

Методичні вказівки розроблені доцентом кафедри організації виробництва та агробізнесу, к.е.н. Кулешовою Г.М.

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри організації виробництва та агробізнесу, д.е.н., професор Червен І.І.

Рецензенти:

Пантелєєв В.Д., д.е.н., професор, завідувач кафедри «Облік і аудит» Українського державного морського технічного університету (м.Миколаїв)

Іваненко Г.М., к.е.н., доцент кафедри економіки, МДАУ

Рекомендовано до видання методичною радою економічного факультету (протокол № ___ від _________ 2007 р.)

Надруковано у видавничому фентрі МДАУ. Зам. ____. Наклад. ____ прим.

54010, м. Миколаїв, вул. Паризької Комуни, 9

Зміст

  С.
Передмова  
Модуль 1  
Тема 1. Основи розвитку стандартизації в Україні  
Тема 2. Організація робіт з стандартизації і загальні вимоги до стандартів  
Тема 3. Міжнародна та Європейська діяльність з стандартизації та участь у ній України  
Модуль 2  
Тема 1. Вітчизняний досвід управління якістю продукції  
Тема 2. Досвід промислово розвинутих країн в управлінні якістю продукції  
Тема 3. Управління якістю сільськогосподарської продукції  
Модуль 3  
Тема 1. Розвиток і сучасний стан сертифікації  
Тема 2. Вимоги до органів з сертифікації  
Основні терміни та поняття  
Додатки  

Передмова

Становлення ефективних ринкових відносин потребує належного ставлення держави до виготовлення високоякісної продукції, надання споживчих послуг тощо. Споживач стає все більш вимогливим до сучасного виробника. Продукція та послуги повинні задовольняти потреби в усіх напрямках – екологічному, науково-технічному, економічному.

У підвищенні якості продукції особливо важливу роль відіграють її стандартизація і сертифікація. Всі вони невід’ємно пов’язані між собою і є складовою частиною інтелектуального потенціалу і суспільства. Загальна обізнаність членів суспільства в управлінні якістю є однією з важливих умов високої якості життя, а правові знання роблять споживачів активним стимулятором покращення якості продукції та послуг. Враховуючи необхідність і важливість вивчення понять і методів управління якістю продукції доцільною є професійна підготовка майбутніх фахівців в галузі метрології, стандартизації, управління якістю та сертифікації. Це обумовлює значення та необхідність викладення курсу лекцій зі «Стандартизації та управління якістю продукції» у вищому навчальному закладі.

Основною метою методичних вказівок є викладення стислого курсу лекцій, що супроводжується табличним та графічним матеріалом, з метою більш ретельного висвітлення основного змісту дисципліни. Це дасть можливість студентам самостійно та стисло ознайомитись з основними поняттями науки стандартизації та управління якістю продукції.

Курс дисципліни викладено у трьох основних модулях, які розподілені відповідно тематичного навантаження годин. В кожному модулі ретельно викладено основний його зміст, який підтверджено табличним та графічним матеріалом. Не відображене питання метрології, яке висвітлюється у методичних вказівках для самостійного вивчення.

Основним завданням конспекту лекції є ознайомлення студентів з основами стандартизації, законодавчою базою стандартизації в Україні, зв’язком національної стандартизації з міжнародними вимогами до виготовлення товарів народного споживання та надання послуг. Висвітлюється питання якості продукції на виробництві, робиться акцент на агропромисловий комплекс і на якість продукції сільського виробництва та переробки. Приділяється значна увага питанням сертифікації продукції, в тому числі продукції АПК, а також процедурі оформлення та видання сертифікату відповідності державними органами самоврядування.

Для більш детального вивчення курсу стандартизації та управління якістю продукції після кожного модуля наведено список використаних джерел, якими студент може користуватися для самостійної роботи і при підготовці до запланованого контрольного зрізу знань.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 334 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...