Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст дисципліни



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

АКАДЕМІЯ МУНІЦИПАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ЗАТВЕРДЖЕНО

Проректор з

науково-педагогічної роботи

______________ Т.В. Іванова

"___"____________200__ р.

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

Дисципліни

"Спільне підприємництво"

для спеціальності “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

УХВАЛЕНО:

На засіданні кафедри менеджменту

зовнішньоекономічної діяльності

Завідувач кафедри ________ О.М.Невелєв

Протокол № 4 від 9 грудня 2009 р

Погоджено:

Зав. навчально –

методичним відділом _______ Л.Ю.Бородінова

Київ – 2010


Робоча навчальна програма з дисципліни «Спільне підприємництво» для спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

Укладач:

К.е.н., доц. Чернова О.В.

- К.: АМУ.- 72 с.


ВСТУП

У 90-х роках минулого століття відбулася трансформації соціально-економічної системи в сторону ринкової економіки.Об'єктивні процеси інтернаціоналізації господарського життя зумовлюють розвиток інтегрованих форм міжнародного бізнесу. Участь країн з перехідною економікою у системі міжнарод­ного поділу праці, широке використання його можливостей ста­ли одним із найважливіших чинників подолання економічної відсталості шляхом використання досягнень науково-технічного прогресу, формування сучасної матеріально-технічної бази.

Як і в інших незалежних державах, котрі виникли на місці колишнього СРСР, в Україні почав бурхливо розвиватися міжнародний бізнес. Найбільш повно його переваги виявляються у процесі створення та діяль­ності спільних підприємств. Проблема залучення іноземних інвестицій через спільні підприємства є найбільш актуальною для країн з пере­хідною економікою. У країнах, які проводять науково обґрунтовану послідовну політику заохочення спільної підприємницької діяльності, створюється середови­ще, сприятливе не тільки для іноземних, а й для національних інвесторів і підприємців. У зв’язку із цим виникла гостра потреба у відповідних знаннях, спеціалістах-управлінцях, а також у визначенні певної концепції ведення такого бізнесу.

У даному навчальному курсі зроблена спроба комплексного висвітлення питань, пов’язаних з процесами організації та управління спільними підприємствами. Спільне підприємництво визначається нами як довгострокова фор­ма співробітництва з поєднанням різнонаціональними партнера­ми зусиль у сфері інвестування, управління, розподілу доходів і ризиків. На рівні національних економік спільні підприєм­ства є, з одного боку, формою експорту державного, приватного та змішаного підприємницького капіталу, а з іншого – однією з найефективніших форм його імпорту.

Спільне підприємництво має свою специфічну мету, завдання і функції, свої закономірності, правила і норми, які треба враховувати в практичній діяльності. В даному навчальному курсі розглядаються основні положення, які є ключовими для поняття концепції організації та управління спільним підприємництвом.

Метою навчального курсу є надання студентам комплексу знань щодо теоретичних, правових та практичних аспектів спільного підприємництва, сучасних світових господарських зв'язків, особливостей створення та реєстрації спільних підприємств.

Предметом курсу «Спільне підприємництво» є вивчення сутності спільного підприємництва, специфіки еко­номічних та організаційних відносин, що виникають при створенні та функціонуванні міжнародних спільних підприємств, а також проблем сучасного стану спільного підприємництва в Україні та перспективні напрямки його розвитку.


Завдання курсу є системне викладення змістовних аспектів спільного підприємництва, надання чіткої уяви про головні етапи і сутність діяльності зі створення спільного підприємства, особливості менеджменту міжнародних підприємств, аналіз відповідної законодавчої бази.

Студенти повинні не тільки з'ясувати сутність цих питань, але й оволодіти методикою щодо їх практичного вирішення в конкретних ситуаціях під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

В процесі вивчення курсу студенти повинні користуватись (крім лекційного матеріалу) спеціальною літературою, діючим законодавством, що визначає статус спільних підприємств в Україні, інструкціями та практичними матеріалами діяльності спільних підприємств.

Програма курсу включає базові питання менеджменту спільного підприємництва, список рекомендованої літератури. По кожній темі передбачається проведення аудиторних занять: лекцій, семінарських та практичних занять, а також самостійна робота студентів та індивідуальна робота з викладачем.

Під час семінарських та практичних занять передбачається заслуховування доповідей студентів щодо визначених питань, розв’язання тестів, аналіз конкретних ситуацій з точки зору спеціалістів у галузі спільного підприємництва.

Питання, визначені для самостійного опрацювання студентами, розглядаються та оцінюються під час аудиторних занять. Контроль за цим видом робіт проводиться у формі тестування, проведення диспутів, заслуховування на семінарах доповідей тощо.

У навчальному курсі значну увагу звернено на вивчення відповідних законів України, декретів Кабінету Міністрів, які створюють необхідні правові умови для поширення спільного підприємництва.

Зв’язок з іншими дисциплінами: Успішне освоєння матеріалу даного курсу передбачає знання студентами основ мікро- та макроекономіки,міжнародної економіки, підприємницької та зовнішньоекономічної діяльності, міжнародного менеджменту, міжнародного маркетингу тощо.

Місце дисципліни в системі підготовки фахівців: навчальна дисципліна «Спільне підприємництво» вивчається студентами на ІV курсі у ІІ семестрі (лекцій –12 годин; семінарських занять – 14 годин; самостійна робота – 28 години; індивідуальна робота – 11 годин).


НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

курсу “Спільне підприємництво”

для спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

Кількість кредитів –1,5. Заг.кількість годин – 54. Ауд.–26, лекцій –12, практ.– 14, самост.-28

Тема Денна форма навчання Заочна форма навчання
Лекції Семінарські Самостійна робота Індивідуальна робота Лекції Семінарські Самостійна робота індивідуальна робота
І модуль. Теоретичні та практичні засади спільного підприємництва в умовах ринкової економіки. 1,5 кредити
Предмет за завдання курсу. Сутність спільного підприємництва           -    
Спільне підприємство як об’єкт вивчення. Мета створення спільного підприємства       - -     -
Організаційно-правові засади створення спільного підприємства         - -    
Основні форми спільного підприємництва         -      
Інвестиційне забезпечення діяльності спільних підприємств -       - -    
Роль та місце спільних підприємств у розвитку конкурентоспроможності продукції -       - -    
Менеджмент міжнародних спільних підприємств           -    
Міжнародний маркетинг у сфері спільного підприємництва -       - -    
Аналіз ділових культур та їх роль в управлінні міжнародною діяльністю         - -    
Роль страхування в забезпеченні діяльності спільних підприємств -       - -    
Місце малих фірм у сфері спільного міжнародного підприємництва -       - -    
Сучасний стан та тенденції розвитку СП в Україні                
Контрольний захід                
Всього                

Зміст дисципліни

«Спільне підприємництво»





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 186 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...