Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Забезпечення обслуговування



Заходи щодо забезпечення обслуговування спрямовані на зниження строків діагностування й усунення відмов та їхніх наслідків.

Для забезпечення обслуговування рекомендується дотримуватися наступних архітектурних принципів:

* орієнтація на побудову інформаційної системи з уніфікованих компонентів з метою спрощення заміни частин, що відмовили;

* орієнтація на рішення модульної структури з можливістю автоматичного виявлення відмов, динамічного переконфігурування апаратних і програмних засобів і заміни компонентів, що відмовили, в "гарячому" режимі.

Динамічне переконфігурування переслідує дві основні цілі:

* ізоляція компонентів, що відмовили;

* збереження працездатності сервісів.

Ізольовані компоненти утворять зону поразки реалізованої загрози. Чим менше відповідна зона ризику, тим вищим є обслуговування сервісів. Так. при відмовах блоків живлення, вентиляторів й/або дисків у сучасних серверах зона ризику обмежується компонентом, що відмовив; при відмовах процесорних модулів весь сервер може зажадати перезавантаження (що здатне викликати подальше розширення зони ризику). Очевидно, в ідеальному випадку зони поразки й ризику збігаються, і сучасні сервери й активне мережеве устаткування, а також програмне забезпечення провідних виробників досить близькі до цього ідеалу.

Можливість програмування реакції на відмову також підвищує обслуговування систем. Кожна організація може вибрати свою стратегію реагування на відмови тих або інших апаратних і програмних компонентів й автоматизувати цю реакцію. Так, у найпростішому випадку можливе відправлення повідомлення системному адміністратору, щоб прискорити початок ремонтних робіт; у більш складному випадку може бути реалізована процедура "м'якого" вимикання (перемикання) сервісу, щоб спростити обслуговування.

Можливість вилученого виконання адміністративних дій - важливий напрямок підвищення обслуговування, оскільки при цьому прискорюється початок відбудовних заходів, а в ідеалі всі роботи (зазвичай пов'язані з обслуговуванням програмних компонентів) виконуються у вилученому режимі, без переміщення кваліфікованого персоналу, тобто з високою якістю та в найкоротший термін. Для сучасних систем можливість вилученого адміністрування - стандартна властивість, але важливо подбати про його практичну реалізацію в умовах різнорідності конфігурацій (у першу чергу клієнтських). Централізоване поширення й конфігурування програмного забезпечення, керування компонентами інформаційної системи й діагностування - надійний фундамент технічних заходів підвищення обслуговування.

Істотний аспект підвищення обслуговування - організація консультаційної служби для користувачів (обслуговування користувачів), впровадження програмних систем для роботи цієї служби, забезпечення достатньої пропускної здатності каналів зв'язку з користувачами, у тому числі в режимі пікових навантажень.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 225 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...