Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аліментарно обумовлені порушення організму людини



Вживання їжі може бути зв’язане з виникненням хвороб та порушень у стані здоров’я людини.

В залежності від рівня вмісту харчових речовин у раціонах виділяють хвороби недостатнього та надмірного вживання. Вони можуть бути первинними або вторинними.

Первинні – обумовлені недостатнім або надмірним вмістом у раціонах тих чи інших речовин.

Вторинн і – хвороби, викликані порушенням перетравлення харчових речовин або змінами всмоктування продуктів їх гідролізу, що спричиняє моно- або полінутрієнтний дисбаланс.

Крім того, існують хвороби, що є наслідками харчової несприятливісті різних компонентів їжі, та такі, що викликані аліментарними переносниками збудників хвороб. Класифікацію хвороб аліментарного походження (ґенезу) наведено у табл. 10.1.

Аліментарні – первинні – хвороби виникають внаслідок харчування, що є неадекватним фізіологічним потребам організму, а також порушення основних принципів раціонального харчування. Найчастіше вони виникають після тривалого порушення харчування, а гострі випадки зустрічаються значно рідше.

В залежності від ступеня порушення харчування відокремлюють скритий дефіцит нутрієнтів та яскраво виражені прояви синдрому недостатнього та надмірного споживання.

Таблиця 10.1Класифікація хвороб аліментарного ґенезу

Група хвороб Підгрупа хвороб Причинний фактор
     
Аліментарні (монофакторні) Екзогенні (первинні) Нестача або надлишок нутрієнтів в їжі
Ендогенні (вторинні) Порушення засвоєння їжі, посилення розщеплення та витрати нутрієнтів
    Аліментарно обумовлені (багатофакторні) Хвороби системи кровообі-гу. Хвороби органів шлун-ково-кишкового тракту. Хвороби ендокринної сис-теми. Пухлини. Хвороби імунної системи. Хвороби інших систем організму Особливості харчування, але не єдина або головна причина
Інфекційні та паразітарні Зоонози Антропонози Участь їжі (харчових продуктів) у ре-алізації механізму передачі збудника хвороби
  Харчові отруєння   Бактеріальні Потенційно (умовно) патогенні бактерії
Бактеріальні токсини
  Небактеріальні Отруйні речовини продуктів, що ток-сичні за своєю природою та при певних умовах, домішки хімічних речовин
Грибкові Мікотоксини

До хвороб та синдромів недостатнього харчування відносять:

– білково-енергетичну недостатність (БЕН);

– білкову недостатність;

– вітамінну недостатність (вітамінів А, Д, С, В1, В2, РР, В12, В6, Е, К, пантотенової кислоти);

– мінеральну недостатність:заліза, йоду, фтору, цинку, селену, кальцію, фосфору, магнію, натрію, хлору, міді, хрому, марганцю;

– недостатність ессенціальних поліненасищенних жирних кислот (ПНЖК);

– недостатність у харчуванні харчових волокон, окремих амінокислот тощо.

До хвороб та синдромів надмірного харчування відносять:

– енергетичну надмірність харчування;

– синдром білкового надмірного харчування;

– синдром надмірності ПНЖК;

– вітамінну надмірність – гіпервітамінози А і Д, гіперкаротинодермія;

– мінеральну надмірність фтору, селену, молібдену, кобальту, заліза, кальцію, фосфору, натрію.

Залежно від ступеня і тривалості відхилень від адекватного харчування виділяють дві основні стадії розладів харчування організму: суміжну (доклінічну, латентну) і маніфестну – яскраво виражені клінічні прояви хвороби і синдромів недостатнього чи надлишкового харчування.

Аліментарні захворювання посідають провідне місце серед поширених у світі хронічних захворювань. Найбільш поширені білково-енергетична і білкова недостатність, залізодефіцитні анемії, ендемічний зоб, авітамінози, особливо рахіт, ксерофталмія, ожиріння.

За данними Всесвітньої організації охорони здоров’я на земній кулі більш ніж 800 млн чоловік хронічно недоїдають і мають білково-енергетичну або білкову недостатність, 1500 млн осіб страждають на залізодефіцитну анемію, у 250 млн осіб виявлено ендемічний зоб, 13 млн дітей страждають від нестачі вітаміну А і щорічно 0,5 млн з них частково або повністю втрачають зір.

За данними експертів ВООЗ недостатнє харчування і голод являються найважливішими проблемами у багатьох країнах світу, особливо у тих, що розвиваються.

У промислово розвинених країнах захворювання, що спричинені недостатнім харчуванням, спостерігаються і серед достатньозабезпечених людей, що мають матеріальні можливості для вільного вибору харчових продуктів, але допускають відхилення від раціонального харчування через недостатнє гігієнічне виховання та низьку культуру харчування.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 3197 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...