Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 6. Підприємство та підприємництво в ринковій економіці



Питання для усного опитування та дискусії

6.1. Сутність підприємництва та умови його існування. Види, суб’єкти та форми підприємництва.

6.2. Підприємство як суб’єкт економічної системи. Функції підприємств.

6.3. Ризик в діяльності підприємства та управління ним. Проблеми банкрутства.

6.4. Перспективи розвитку підприємництва в Україні.

6.5. Система державної підтримки малого і середнього бізнесу.

Методичні вказівки:

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу темі, є: підприємство, підприємництво, банкрутство.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Підприємство як суб’єкт економічної системи. Організаційно-правові форми підприємств. Соціально-економічна характеристика підприємств. Функції підприємства. Організація процесу виробництва. Обмеженість ресурсів та шляхи її подолання.

Продукція підприємств та її економічні форми. Суть підприємництва та умови його існування. Види та суб’єкти підприємницької діяльності. Форми підприємництва. Підприємництво і бізнес. Перспективи розвитку підприємництва в Україні. Проблема банкрутства підприємств. Законодавство про банкрутство.

Підприємство: суть, форми і види Народне господарство країни – складна економічна система, яка організаційно виступає як сукупність багатьох галузей. Кількість галузей визначається, насамперед, розвитком суспільного поділу праці. Уданий час налічується понад 400 галузей, серед яких найголовнішими є: промисловість, сільське господарство, будівництво, транспорт, торгівля, освіта, охорона здоров'я та ін. Кожна галузь складається з окремих підприємств, які виробляють характерну для даної галузі продукцію чи послуги. Під підприємствами розуміють фабрики, заводи, фірми, кооперативи, господарські товариства, майстерні, їдальні тощо, де щось виробляється або надаються певні послуги. Підприємство – це первинна ланка суспільного поділу праці і водночас основна структурна ланка народногосподарського комплексу та основний суб'єкт ринкової економіки. Це самостійний суб'єкт господарювання, що реалізує власні інтереси шляхом виготовлення і реалізації товарів і послуг через планомірне комбінування факторів виробництва і організацію господарської діяльності. Підприємство має економічну та юридичну самостійність, здійснює незалежну діяльність, є юридичною особою, веде самостійний баланс власних доходів і витрат, має власний рахунок у банку і печатку. Економічна самостійність підприємства полягає втому, що воно самостійно вирішує основні питання економіки:" Що, як і для кого виробляти і за якою ціною продавати?" Юридична самостійність визначається тим, що підприємство є юридичною особою з правом укладання господарських угод, може бути відповідачем і позивачем у суді, має власну назву, занесену до державного реєстру, власний рахунок у банку, печатку і право засвідчувати угоди виробничого чи комерційного характеру. Залежно від форм власності виділяють приватне підприємство, колективне підприємство, корпоративне підприємство, державне підприємство. Організаційно-правовими формами приватних підприємств є: одноосібні володіння, партнерства та корпорації. Найпоширенішою формою підприємств є партнерства, або господарські товариства. Відповідно до обсягів господарського обігу й кількості працівників підприємства поділяються на великі і малі. Згідно з Законом України "Про підприємства" до малих підприємств належать такі: у промисловості – з кількістю працівників до 200 осіб; в інших галузях виробничої сфери – до 50 осіб; у невиробничій сфері – до 25 осіб, у роздрібній торгівлі – до 15 осіб, в науці – до 100 осіб. (За американською класифікацією, до малого бізнесу відносяться фірми з кількістю зайнятих до 500 осіб). Про соціально-економічні види підприємств в Україні свідчить схема: На підприємстві здійснюється процес безпосереднього по’єднання основних факторів виробництва – капіталу та праці (засобів виробництва з робочою силою). Завдяки такому по'єднанню і відбувається процес виробництва товарів чи послуг. Підприємство має закінчений цикл відтворення (випуск і реалізація продукції), само покриває свої витрати власми доходами, тобто діє на основі комерційного розрахунку.

Підприємництво: суть, види та функції Підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик діяльність із виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг та заняття торгівлею з метою отримання прибутку. Це особливий вид господарської діяльності, яка ґрунтується на організаційно-господарському новаторстві, заснованому на використанні нових можливостей. Невід'ємним компонентом підприємництва є персональна економічна, а не колективна адміністративна, відповідальність за результати роботи. Підприємництво несумісне з втратами, некомпетентністю, розгільдяйством, крадіжками на робочому місці, які притаманні колективному господарюванню. Підприємництво в усіх формах власності – це за сучасних умов найефективніший шлях відходу від моновласності держави, її роздержавлення, подолання відчуження людини від власності. Країна досягає значних успіхів в економіці тоді, коли в ній достатнього розвитку набуває підприємництво. Суб'єктами підприємницької діяльності (підприємцями) є громадяни України та інших держав, необмежені законом у правоздатності та дієздатності; юридичні особи всіх форм

власності, передбачених законом. Головний суб'єкт – підприємець. Це той, хто займається підприємницькою діяльністю з метою отримання прибутку. Справжній підприємець у своїй діяльності має за мету не лише прибуток, а й засіб самоутвердження, самовизнання, задоволення своїх амбіцій тим, що сам веде власну справу. Більшу частину прибутку він вкладає в розвиток найперспективіших напрямів своєї господарської діяльності. Підприємець – завжди самостійний товаровиробник, або той, хто надає послуги. Він нікому не підлеглий, поняття "вищий орган" зникає із законодавчого звороту. Підприємець сам відповідає за кінцевий результат своєї роботи. Підприємництво передбачає широкий простір для вияву ініціативи, спритності, вміння і водночас забезпечує певну особисту свободу, незалежність підприємця від будь-яких вертикальних чи горизонтальних економічних і політичних структур. Підприємництво здійснюється у виробництві, торгівлі, фінансовій сфері та комерції. Як зазначалось вище, існує три форми організації підприємництва: одноосібне володіння, партнерство та корпорація. Основними умовами підприємницької діяльності є: – стабільність державної економічної та соціальної політики, спрямованої на підтримку підприємництва; – позитивна суспільна думка щодо підприємців і підприємництва; – пільговий податковий режим, який забезпечує дійовий стимул для підприємництва; – наявність розвинутої інфраструктури підтримки підприємництва (інноваційні центри, спеціалізовані фірми, бізнесцентри, бізнес-інкубатори, консалтингові служби з питань управління, маркетингу, реклами тощо); – існування ефективної системи захисту інтелектуальної власності; – дебюрократизація процедур регулювання господарської діяльності з боку державних органів; – підприємницька етика; – достатнє інформаційне забезпечення про становище на різних ринках тощо. Основними принципами підприємницької діяльності є: 1. Вільний вибір видів діяльності. 2. Залучення на добровільних засадах майна та коштів юридичних осіб і громадян. 3. Самостійне формування програми діяльності та вибір постачальників і споживачів. 4. Вільний найм працівників. 5. Вільне розпорядження прибутком після внесення платежів, встановлених законодавством. 6. Самостійне здійснення зовнішньоекономічної діяльності, використання належної підприємцю валютної виручки на власний розсуд. Основні функції підприємництва:

мобілізація капіталу та інших виробничих ресурсів для досягнення найкращих результатів; 2) організація виробництва, збуту, реклами продукції, маркетингу, управління ними; 3) новаторство, обгрунтування і впровадження нових ідей і творчої ініціативи. Окремо можна виділити те, що саме приватна власність найповніше реалізує себе у підприємницькій діяльності, а прошарок підприємців становить середній клас суспільства.

Аудиторна письмова робота

Виконання студентами тестових завдань з питань теми заняття





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1483 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...