Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання тестових завдань з питань теми заняття



Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу темі, є: базові технології промислового виробництва, технлогія машинобудування, технологія приладобудування, технології харчових виробництв, технології невиробничої сфери, інформаціїні технології

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах: Концепція матеріального виробництва. Відповідно до концепції матеріального виробництва економіка поділяється на дві сфери - сферу матеріального виробництва, в рамках якої створюється суспільний продукт і національний дохід, і невиробншчу сферу, що охоплює різні види діяльності з надання нематеріальних послуг у сфері житла, освіти, культури, охорони здоров'я, соціального забезпечення, науки, фінансів, державного управління, зокрема оборону. При цьому вважається, що невиробнича сфера функціонує за рахунок перерозподілу національного доходу, виробленого у сфері матеріального виробництва.

Суб'єкти різних видів діяльності (підприємства, організації, уста­нови) класифікуються за галузями економіки, сферами діяльності, формами власності. Основним є галузевий аспект аналізу процесу суспільного відтворення.

За галузевим аспектом класифікуються і види технологій: технології галузей сфери матеріального виробництва і технології галузей невиробничої сфери.

Сучасний стан та тенденції розвитку балових технологій основ­них галузей промислового виробництва. Промисловість України налічує десятки галузей, з яких основними є машинобудування, хімічна, паливно-енергетична, металургійна, будівельна, деревообробна, легка, харчова та інші, які виробляють безліч продуктів різного призначення для задоволення потреб внутрішнього ринку та експорту.

Рівень розвитку промисловості держави - одна з найважливіших ознак її технічного прогресу і цивілізованості. Потреба у високорозвиненій промисловості підсилюється при інтеграції у європейську і світову економіку.

Гірничо-металургійний комплекс – це сукупність підприємств, які послідовно здійснюють видобування, збагачення, металургійну пере­робку руд чорних, кольорових і рідкісних металів та нерудної сировини для металургії, виробництва чавуну, сталі, кольорових і рідкісних металів, сплавів, прокатне виробництво, переробку вторинної сировини. До гірничо-металургійної о комплексу належить також коксохімія, ви­робництво вогнетривів, будівельних конструкцій з металу, електродів, металургійного устаткування, порошкова металургія тощо.

Паливно-енергетичний комплекс складається з групи галузей і підгалузей промислового виробництва, що спеціалізуються на видобуванні, збагаченні, переробленні та споживанні мінерального, рідкого і газового палива, виробництві, передачі і використанні електроенергії і теплоти. Структура ПЕК України формується з ура­хуванням паливо-енергетичного балансу, що склався, і відображає територіальну специфіку видобування та споживання паливних і енер­гетичних ресурсів.

Будівельна промисловість характеризується виробництвом при­родних мінеральних матеріалів (черепашник, бутовий камінь, щебінь, гравій, галька, пісок, глина), рослинних будівельних матеріалів (дере­вина, очерет, солома), штучних (бетон, залізобетон, цегла, черепиця, різаний камінь із вапняків, граніту, туфи тощо).

Машинобудівний комплекс України – це складні, взаємопов'язані, багатопрофільні виробництва, що спеціалізуються на випуску машин і устаткування, приладів і засобів обчислювальної техніки, запчастин до них, технологічного оснащення тощо.

У галузевій структурі легкої промисловості провідне місце нале­жить текстильній, трикотажній, швейній, шкіряній, хутровій, взуттєвій

галузях.

Однією із потужних галузей промисловості в економічному секторі економіки України є хімічна промисловість, до складу якої входять сотні підприємств таких підгалузей як гірничо-хімічна, коксохімія, хімічних волокон, синтетичних волокон і пластмас, лакофарбових і синтетичних фарбників.

 

Особливості систем технологій матеріальної та нематеріальної сфери виробництва

Сфера послуг посідає значне місце в економіці. Багато принципів од­наково застосовні як для виробничого сектору економіки, так і для сфе­ри послуг, але є і цілий ряд специфічних рис, за якими вони різняться.

Одна з найважливіших і визначальних рис сфери послуг полягає в характері проектування цих послуг та у процесі, використовувано­му для їх створення.

Відповідно до теорії управління виробництвом сфера послуг має ряд важливих характеристик, які роблять організацію виробництва і управління нею досить важкою справою з огляду на забезпечення на­лежного рівня його ефективності.

При розробленні ефективної системи надання послуг необхідно брати до уваги ряд особливостей:

• місце розташування підприємства з надання послуг в основному
визначається місцем розташування споживача;

• потреби і бажання споживачів переважують необхідність до­
сягнення належного рівня ефективності;

• планування робіт залежить в основному від споживачів;

• якість послуг складно визначити, а тим більше виміряти; працівники мають володіти відповідними навичками спілкування зі споживачами; виробничі потужності, як правило, розрахову­ються за "піковим" попитом з боку споживачів, а не за середнім його рівнем; строк придатності створених запасів продукції;

• ефективність роботи важко піддається виміру;

• великі підприємства у сфері послуг не типові і зустрічаються вкрай рідко;

• маркетинг і виробництво дуже часто поєднані і їх важко відрізнити.

Шляхи модернізації галузевих систем технологій. Для того, щоб вийти на світовий ринок, і для інтеграції в європейську і світову економіку, в Україні слід розвивати техніку й технології.

Що ж до металургійного комплексу, то докорінні зміни мають відбутися у сталеплавильному виробництві, де запропоновано повністю. Галузеві особливої п юхмоїс и ічиши їй і ти і су Ус 11, тій замінити понівний нині мартенівський спосіб виплавляння сталі па киснево-конвсріориий та слектропічний. Слід ширше розвивати ви­робництво термічно зміцнених проказу і сталевих труб. Необхідною є також реструктуризація металургійного виробництва: хоча загальний випуск металопродукції перевищує потреби України, але залишається гострий дефіцит тонкого листа, білої жерсті, листа і труб з покриттям, нержавіючої сталі, сталі електротехнічного призначення, водопровідних труб та інших видів металопродукції.

У торф'яній промисловості планується зменшити використання торфу як палива, адже торф є цінним добривом, важливою сирови­ною для хімічної промисловості, а його запаси невеликі і обмежені че­рез зміну повітряно-водного режиму торфовищ внаслідок проведення осушувальної меліорації, а також через радіаційне забруднення торфів внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Головною тенденцією розвитку електроенергетики України є об'єднання електростанцій в енергосистеми, які здійснюють виробницт­во, транспортування і розподіл електроенергії між споживачами.

Способом вирішення низки проблем легкої промисловості є широка реконструкція діючих підприємств на базі сучасного високопродуктив­ного устаткування, підвищення рівня техніки і технологи, автоматизації і механізації виробництва, раціональної зміни структури розвитку окре­мих галузей і підгалузей цієї промисловості.


4. Зміст самостійної роботи студентів

Самостійна робота студента є однією з основних складових оволодіння навчальним матеріалом і виконується в позааудиторний час, передбачений тематичним планом навчальної дисципліни.

Під час вивчення навчальної дисципліни студенти повинні навчитися самостійно мислити, поглиблювати засвоєні теоретичні знання. Відповіді на питання повинні бути стисло законспектовані з обов‘язковими посилання на використані джерела.

Форма контролю самостійної роботи – перевірка конспекту або обговорення на семінарському занятті. Питання самостійної роботи виносяться на поточний, модульний і підсумковий семестровий контроль.

З метою самостійного визначення рівня засвоєння теоретичного матеріалу студентам пропонуються питання для самоконтролю набутих знань.

Змістовий модуль 1

Технологічні процеси та системи

1.1. Тема 1. Теоретичні засади технології

1.1. Технологія як наука і практика виробництва.

1.1.1. Зміст категорії «технологія».

1.1.2. Технологія як складова економіки і суспільства.

1.2. Виробничий та технологічний процеси.

1.2.1. суть технологічного процесу, його структура.

1.2.2. Класифікація технологічних процесів та апаратів технології.

1.2.3. Оформлення технологічної документації.

1.2.4. Основні напрями інтенсифікації технологічних процесів.

1.3. Оптимізація технологічних процесів.

1.3.1. Методи оптимізації технологічних процесів.

1.4. Сировинні та енергетичні ресурси виробництва.

1.4.1. Шляхи економії матеріальних та енергетичних ресурсів

1.5. Техніко-економічні показники технологічних процесів.

1.5.1. Групи показників якості продукції.

1.5.2. Методи визначення показників якості.

1.6. Техніка безпеки й охорони праці на виробництві.

1.7. Екологічні аспекти застосування технологій.

Питання для самоконтролю

1. Які є завдання технології як науки?

2. Розкрийте питання «технології».

3. Чим визначається місце технології в економіці та суспільстві?

4. Що є основою класифікації технологічних процесів?

5. Дайте визначення сировини?

6. Розкрийте зміст поняття «ресурси».

7. В чому полягає зміст оптимізації технологічних процесів?

8. Визначіть основні техніко-економічні показники технологічних процесів.

Література:21, 22, 23, 25, 27, 30, 42, 43, 44.

Тема 2. Технологічний розвиток та прогресивні види технологій

2.1. Науково-технічний прогрес (НТП) та науково-технічна революція (НТР). Технологічний прогрес, як послідовна інновація технологій.

2.1.1. Науково-технічний прогрес

2.1.2. Науково-технічна революція

2.1.3. Системи технологій як вузлова проблема НТП.

2.1.4. Технологічна еволюція.

2.1.5. Технологічна революція.

2.1.6. Технологічний прогрес, як послідовна інновація технологій.

2.2. Технологічний спосіб виробництва (ТСВ). Технологічні уклади.

2.2.1. Технологічний спосіб виробництва (ТСВ)

2.2.2. Складові елементи ТСВ.

2.2.3. Етапи розвитку ТСВ на основі НТП.

2.2.4. Особливості та пріоритетні напрямки розвитку науки і техніки.

2.2.5. Технологічні уклади, їх еволюція в умовах НТП.

2.3. Технологічні і економічні цикли розвитку.

2.3.1. Технологічні і економічні цикли розвитку.

2.3.2. Середні цикли та їх матеріальна основа.

2.3.3. Довгі (інноваційні) цикли.

2.3.4. Структурні кризи як відображення морального старіння технологій.

2.3.5. Модернізація технологій як основа подолання структурної кризи та структурної перебудови економіки.

2.4. Наукові засади технології.

2.4.1. Фізико-хімічні та біохімічні закономірності технології.

2.4.2. Технологічні закономірності технології.

2.5. Сучасні прогресивні технології виробництва.

2.5.1. Критерії прогресивності технологій, системи високих технологій.

2.5.2. Нанотехнології.

2.5.3. Біотехнології.

2.5.4. Мікрохвильові технології.

2.5.5. Генна інженерія.

2.5.6. Інформаційні технології.

2.5.7. Лазерні технології.

2.5.8. Системи космічних технологій.

2.5.9. Технологічні системи оптоелектроніки.

2.6. Пріоритетні напрямки розвитку науки і техніки в Україні.

Питання для самоконтролю

1. Дайте визначення НТП.

2. Дайте визначення НТР.

3. Які є етапи НТР?

4. Охарактеризуйте форми НТП.

5. Розкрийте зміст технологічного способу виробництва.

6. Поясніть еволюцію технологічних укладів.

7. Як пов’язанні технологічні і економічні цикли розвитку?

8. Розкрийте наукові засади технології.

9. Розкрийте суть науково-технологічного потенціалу.

Література:23, 30, 42, 43, 44, 46, 47, 48, 50.

Тема 3. Технологічні системи

3.1. Суть категорії «система». Класифікація систем.

3.2. Технологічна система та її складові.

3.2.1. Технологічні процеси і системи у виробництві.

3.2.2. Техніко-економічні рівні виробничої системи.

3.2.3. Систематизація сучасних технологій.

3.3. Технологія в структурі організації.

3.3.1. Поняття зовнішнього середовища організації.

3.3.2. Поняття вхідних ресурсів.

3.3.3. Поняття виходу (результату).

3.3.4. Непрямий вплив зовнішніх чинників на технології.

3.3.5. Технологія як внутрішня змінна в організації.

3.3.6. Роль спеціалізованого поділу праці в розвитку технологій.

3.4. Система керування виробничими та технологічними процесами.

3.4.1. Виявлення і аналіз проблем і суперечностей системи.

3.4.2. Моделювання системи керування.

3.5. Економічні моделі складних систем.

Питання для самоконтролю

1. Поясніть зміст категорії «система».

2. Поясніть класифікацію систем.

3. Що собою являє технологічна система?

4. Охарактеризуйте техніко-економічні рівні виробничої системи.

5. Розкрийте місце технології в структурі організації.

6. Розкрийте зміст керування технологічними процесами.

7. Поясніть, чому технологія є внутрішньою змінною в організації?

Література:20, 21, 22, 23, 25, 27, 30.

Тема 4. Технологічний розвиток на рівні підприємства

4.1. Суть виробництва, його технічний та технологічний аспекти.

4.2. Система підприємства та її підсистеми.

4.2.1. Підприємство та його ієрархічні структури.

4.2.2. Система підприємства та її підсистеми.

4.2.3. Оцінка технологічної структури виробництва як елемент діагностики техніко-технологічної бази виробництва.

4.3. Технологічна лінія, як система та пріоритетні напрями її розвитку.

4.4. Формування і розвиток технологічних систем підприємства.

4.4.1. з дискретним виробництвом;

4.4.2. з неперервним виробництвом.

4.5. Автоматизація виробництва як вищий етап технологічного розвитку підприємства.

4.6. Науково-технічна підготовка виробництва.

4.7. Гнучкі виробничі системи.

Питання для самоконтролю

1. Розкрийте суть підприємства в техніко-технологічному аспекті.

2. Що таке «система підприємства»?

3. Охарактеризуйте технологічну лінію як систему.

4. Що є основою автоматизації виробництва?

5. Що собою являють гнучкі виробничі системи?

6. Охарактеризуйте показники якості технологічних процесів.

7. Що лежить в основі економічної оцінки технічного рівня виробництва?

Література: 21, 22, 23, 24, 25, 27, 30, 33, 40, 45.

Змістовий модуль 2

Системи технологій матеріальної і нематеріальної сфери виробництва та їх використання в економічній діяльності

Тема 5. Оцінка та вибір технологічних рішень на підприємстві

5.1. Місце технологічних рішень у процесі виробництва.

5.1.1. Етапи розроблення та прийняття технологічних рішень.

5.1.2. Загальні підходи та методи прийняття технологічних рішень.

5.2. Технічний рівень об’єктів технології.

5.2.1. Технічний рівень об’єктів технології.

5.2.2. Показники якості технологічних процесів.

5.2.3. Номенклатура показників якості.

5.2.4. Методи визначення показників якості.

5.2.5. Економічна оцінка технічного рівня

5.3. Ефективність технологічних інновацій.

5.3.1. Вартісна оцінка супутніх результатів інновацій

5.4. Особливості оцінки якості функціонування технологічних систем у часі.

5.5. Оцінка якості продукції на етапах виробництва і експлуатації.

5.6. Врахування ризиків при оцінці ефективності інноваційних процесів.

Питання для самоконтролю

1. Визначте етапи розроблення та прийняття технологічних рішень.

2. Які є показники якості технологічних процесів?

3. Дайте визначення ефективності технологічних інновацій.

4. Охарактеризуйте особливості оцінки якості функціонування технологічних систем у часі.

5. Чому слід враховувати ризики при оцінці ефективності інноваційних процесів?

6. Що лежить в основі економічної оцінки технологій в ринкових умовах?

7. Розкрийте суть вартісної оцінки вдосконалення технологічного розвитку в часі.

Література:21, 22, 23, 25, 27, 30, 31, 33, 45, 49, 52.

Тема 6. Економічна оцінка технологій

6.1. Поняття економічної оцінки технологічних процесів. Загальні показники ефективності технологій.

6.2. Показники собівартості виробництва.

6.2.1. Класифікація і облік витрат на виробництво.

6.2.2. Показники собівартості виробництва.

6.2.3. Мета процесу керування собівартістю продукції.

6.2.4. Планування собівартості продукції.

6.2.5. Підвищення ефективності витрат підприємства.

6.3. Економічне та соціальне значення поліпшення якості продукції.

6.3.1. Поняття якості продукції.

6.3.2. Зв'язок собівартості та якості продукції.

6.3.3. Економічне та соціальне значення поліпшення якості продукції.

6.3.4. Методи оцінки рівня якості продукції.

6.3.5. Економічна ефективність підвищення якості продукції.

6.3.6. Організація контролю якості на підприємстві

6.4. Стандартизація та метрологія. Стандартизація продукції.

6.5. Нормативні документи із стандартизації.

6.5.1. Державні та галузеві стандарти України.

6.5.2. Технічні умови України.

6.5.3. Стандарти підприємств.

6.5.4. Види стандартів.

6.5.5. Економічна ефективність робіт із стандартизації

6.6. Поняття про структуру і діяльність ІСО в галузі стандартів.

6.7. Економічна оцінка технології в ринкових умовах.

6.8. Вартісна оцінка вдосконалення технологічного процесу в часі.

Питання для самоконтролю

1. Як ви розумієте економічну оцінку технологічних процесів?

2. Назвіть загальні показники ефективності технологій.

3. Як пов’язані технологія та собівартість продукції?

4. Як пов’язані технологія та якість продукції?

5. Як пов’язані собівартість та якість продукції?

6. Розкрийте зміст організації контролю якості на підприємстві.

7. Що являє собою стандартизація?

8. Які ви знаєте нормативні документи із стандартизації?

9. Які є види стандартів?

10. Що таке технічні умови?

Література: 22, 23, 25, 27, 28, 30, 32, 33.

Тема 7. Галузеві особливості технологічного розвитку України

7.1. Сучасний стан та тенденції розвитку базових технологій промислового виробництва.

7.2. Технологія машинобудування, її особливості.

7.2.1. Основи проектування технологічних процесів виготовлення машин.

7.2.2. Концентрація і диференціація операцій.

7.2.3. Програмне завдання.

7.2.4. Такт випуску.

7.2.5. Ритм випуску.

7.2.6. Цикл технологічної операції.

7.2.7. Технологічність конструкції.

7.3. Побудова технологічних процесів з використанням верстатів з програмним управлінням.

7.3.1. Особливості побудови технологічних процесів обробки заготовок на верстатах із ЧПУ.

7.3.2. Технологічні можливості верстатів з цикловим програмним управлінням (ЦПУ) та числовим програмним управлінням (ЧПУ).

7.3.3. Нормування технологічного процесу.

7.4. Технологія приладобудування.

7.5. Сучасний стан основних галузей машинобудування в Україні.

7.6. Сучасний стан і тенденції розвитку технології харчових виробництв.

7.6.1. Шляхи вдосконалення систем технологій харчових виробництв.

7.6.2. Екологічні аспекти виробництва харчових продуктів.

7.6.3. Енергозбереження в харчовій промисловості.

7.7. Особливості систем технологій невиробничої сфери.

7.7.1. Сучасні освітні технології.

7.7.2. Системи соціальних технологій.

7.7.3. Технологічні системи в рекламній діяльності.

7.8. Інформаційні технології.

7.8.1. Інформаційний ресурс у системі суспільного розвитку.

7.8.2. Тенденції розвитку інформаційних потреб суспільства.

7.8.3. Інформаційний продукт.

7.8.4. Інформаційний маркетинг.

7.8.5. Класи інформаційних продуктів і послуг.

7.8.6. Інноваційна природа споживної вартості інформаційних продуктів і послуг.

7.8.7. Принципи обробки інформації в інформаційно-обчислювальних мережах

7.9. Шляхи модернізації галузевих систем технологій промисловості та агропромислового комплексу (АПК).

Питання для самоконтролю

1. Як пов’язані технологія та економіка?

2. Чому технологія виступає як чинник формування витрат виробництва?

3. Як технологія впливає на ціну?

4. Чому технологія є чинником внутрішньогалузевої конкуренції?

5. Як технологія впливає на прибутковість?

6. Як впливають технології на цінові війни?

7. Як технології впливають на ефективність бізнесу?

8. Як пов’язані технологія та формування стратегії конкуренції?

9. Розкрийте зміст інноваційної моделі конкуренції.

10. Чому в основі диверсифікації виробництва лежать технології?

11. Поясніть роль технології у забезпечені конкурентних переваг.

12. Розкрийте взаємозв’язок між виробничою та управлінською технологіями.

13. Які є складові частини управлінської технології?

14. Яким має бути потенціал управління для проведення технологічно інтенсивних стратегій?

15. Розкрийте роль технологічного чинника в досягненні економічної безпеки країни.

Література: 19, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 30, 31, 40, 51, 52.

Тема 8. Використання технологічного чинника в прийнятті управлінських рішень

8.1. Зв'язок технології з економікою.

8.2. Технологія як чинник формування собівартості, індивідуальної та ринкової вартості, ціни продукції

8.2.1. Вплив технології на індивідуальну та ринкову вартість, ціну продукції.

8.2.2. Технологія як інструмент внутрішньогалузевої конкуренції та ціноутворення на внутрішніх і зовнішніх ринках.

8.2.3. Цінові і торгівельні війни і технологія

8.3. Технологічний чинник як основа рентабельності виробництва.

8.3.1. Вплив технологій на ефективність виробництва та її основні показники (продуктивність праці, матеріало- та фондомісткість виробництва).

8.3.2. Показники ресурсо- та енергомісткості виробництва.

8.3.3. Врахування технологічного чинника при оцінці морального старіння технічних засобів виробництва.

8.4. Технологія і міжгалузева конкуренція. Технологічна монополія.

8.4.1. Технологічна монополія як основа диференціації продукції в системі монополістичної конкуренції.

8.4.2. Технологічна база диверсифікації виробництва.

8.4.3. Інноваційна модель конкуренції.

8.4.4. Роль технології у забезпеченні конкурентних переваг.

8.5. Взаємозвязок між виробничою та управлінською технологією.

8.5.1. Категорії управлінської технології.

8.5.2. Складові управлінської технології.

8.5.3. Функціонування управлінської технології.

8.6. Потенціал управління для проведення технологічно інтенсивних стратегій.

8.6.1. Вплив на життєвий цикл продукту та підвищення рівня розвитку.

8.7. Технологічний чинник в досягненні економічної безпеки України.

8.8. Державне регулювання науково-технічного і технологічного розвитку та особливості його здійснення в Україні.

Питання для самоконтролю

1. Дайте оцінку тенденції розвитку базових технологій промислового виробництва.

2. Дайте оцінку стану сучасних технологій в світі та в Україні.

3. В чому полягають особливості систем технологій нематеріальної сфери виробництва?

4. Дайте характеристику сучасних освітніх технологій.

5. Дайте характеристику системи соціальних технологій.

6. Дайте характеристику системи рекламної кампанії.

7. Дайте характеристику сучасних інформаційних технологій.

8. Визначте шляхи модернізації галузевих систем технологій.

9. Розкрийте особливості технології в галузях машинобудування.

10. Розкрийте особливості технології в галузях приладобудування.

11. Розкрийте особливості технології в галузях харчової промисловості.

12. Розкрийте особливості нових інформаційних технологій.

Література: 25, 29, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 40, 42, 43, 44, 46, 47, 50.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 291 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.035 с)...