Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретичні відомості. Вимірювання опору технічним способом ( за допомогою вольтметра та амперметра) можна здійснювати згідно двох різних схем (малюнок 1 )



Вимірювання опору технічним способом (за допомогою вольтметра та амперметра) можна здійснювати згідно двох різних схем (малюнок 1).

Мал.1 Дві різні схеми (А та Б) вимірювання опору технічним способом.

Технічний спосіб використовує закон Ома для ділянки кола. Проте, якщо визначати опір за формулою, що випливає із закону:

, (2.1)

де та - показання амперметру та вольтметру, ми отримаємо лише наближене значення опору. Справа у тому, що у схемі А, вимірюється фактично сума струмів, що протікають через шуканий опір та вольтметр (, де – струми через шуканий опір та вольтметр. У той же час в цій схемі , тобто вольтметр показує напругу саме на шуканому опорі.

З урахуванням цього розрахункова формула для шуканого опору у схемі А повинна мати такий вигляд:

(2.2)

Де =500 Ом – опір вольтметра.

У схемі Б, навпаки, струм через шуканий опір та струм амперметра співпадають: . Проте, вольтметр вимірює сумарну напругу на шуканому опорі та амперметрі: . З урахуванням цього факту розрахункова формула для опору для схеми Б:

(2.3)

де =0.15 Ом – опір амперметра.

Відносна похибка для цих випадків дорівнює:

(схема А) (2.4а)
(схема Б) (2.4б)

Бачимо, що схема А доцільна тоді, коли , а схема Б, коли .

Зв'язок поміж шуканим опором та питомим опором проводу наступний:

(2.5)

Де площа поперечного перерізу проводу;

- його довжина.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 394 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...