Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 10. Недійсність правочину



Семінарське заняття

2 години

Мета заняття: формування у студентів необхідних теоретичних знань по темі, уміння застосовувати цивільно-правові норми про недійсність правочину, ознайомлення із судовою практикою з цивільних справ про визнання правочинів недійсними; навчання студентів методам ефективного опанування нормативним матеріалом, науковою літературою, судовою, нотаріальною та іншою правозастосовною практикою.

Ключові терміни та поняття до теми: юридичний факт, правочин, недійсність правочину, нікчемні і оспорювані правочини, реституція, конфіскація, припинення правичину на майбутнє, збиток.

ПЛАН

1. Поняття та ознаки недійсних правочинів

2. Види недійсних правочинів.

3. Порядок і правові наслідки визнання правочину недійсним. Недійсність частини правочину.

Питання для самоконтролю і самоперевірки.

4. Дотримання яких умов необхідно для дійсності правочину?

5. Які правочини є недійсними? Назвіть види недійсних правочинів.

6. В чому різниця між фіктивними та удаваними правочинами?

7. Які наслідки визнання правочинів недійсними?

8. Що означають поняття "двостороння реституція" та "одностороння реституція"?

9. Які критерії розмежування недійсних правочинів на заперечні і нікчемні? Які типові складові заперечних і нікчемних правочинів закріплені чинним цивільним законодавством?

10. Які ознаки дозволяють розмежувати недійсні правочини на вчинені з пороком волі і вчинені при неспівпаданні волі волевиявлення?

11. Які ознаки дозволяють характеризувати недійсні правочини як правочині, вчинені з метою суперечащей основам правопорядку і моральності?

12. Які загальні та спеціальні наслідки можуть мати місце унаслідок недійсності правочину?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 646 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...