Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація морської криги



1. За походженням лід океанів і морів поділяється на морський, який безпосередньо утворюється з морської води; річковий, який виноситься в море річковими водами і материковий чи глетчерний, який з’являється в результаті сповзання льодовиків із суші (айсберги) або при відколюванні великих масивів від шельфового льоду узбережжя полярних країн (льодові острови).

2. В залежності від різної стадії розвитку льоду (за віком): початкові форми (льодові голки, сало, сніжура тощо); ніласовий (молодий) лід, сірий, білий, однорідний, дворічний, багаторічний (арктичний пак).

3. За характером рухомості лід поділяється на нерухомий (прикріплений до берега, острова – припай) і плавучий або дрейфуючий – не зв’язаний з берегами лід, який рухається під дією вітру й течії і поділяється на битий лід і льодові поля. До битого льоду належить крупнобитий (у поперечнику –20 - 100 м) і дрібнобитий (2 - 20 м). Льодові поля за площею бувають гігантські (у поперечнику більше 10 км), великі (2 - 10 км) і дрібні (0,5 - 2 км). Часто на рівній льодовій поверхні внаслідок поштовхів або стискування льоду утворюються нагромадження з уламків крижин, які називаються торосами.

Кількість льоду на поверхні моря оцінюється в балах: 10 балів – поверхня, яка повністю покрита льодом; 0 балів – чиста вода; 1 бал – 10 % акваторії зайнято льодом; 5 балів – 50 %.

1. За класифікацією Назарова В. С., Істошина Ю. І. за характером льоду

моря поділяються на:

- моря з епізодичним льодом – лід у морях буває не щороку, може з’явитись і зникати кілька разів узимку (Північне і Чорне моря);

- моря із сезонним льодом (Охотське, Японське, Біле, Балтійське);

- моря, в яких завжди є лід. Цю групу можна розділити на дві підгрупи: а) моря, в яких більша частина льоду тане влітку, а частина залишається (Карське, Баренцове); б) моря, в яких лід існує цілий рік (Східносибірське, Чукотське, Центральна частина Північного Льодовитого океану, більшість морів Антарктики).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 425 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...