Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічні інтереси. Єдність і суперечності в системі економічних інтересів



„Економічні відносини кожного суспільства проявляються насамперед як інтереси” – ці слова належать Ф. Енгельсу. У реальній дійсності потреби набувають конкретної форми інтересів (рис. 2.5.)

 
 


Рис. 2.5. Взаємозв’язок потреб та інтересів

Економічні інтереси класифікуються за різними критеріями. Найбільш важливою є класифікація інтересів за ознакою суб’єктності. Відповідно до цього підходу виділяють такі види інтересів, як особистий, колективний, суспільний, визначається їх вага та роль у системі економічних інтересів, що склалися на тому чи іншому етапі розвитку суспільства (субординація інтересів в різних економічних системах).

У реальному житті ми маємо складну взаємодію економічних інтересів, оскільки, по-перше, кожна людина (а вона одночасно виступає у різних іпостасях – індивіда, члена того чи іншого колективу, а також члена суспільства) є носієм сукупності економічних інтересів, і, по-друге, якісна визначеність системи економічних інтересів на рівні кожного суб’єкта не є однаковою. Остання визначається різними обставинами, проте найважливішою серед них є власність. Саме відносини власності на засоби виробництва найбільш суттєво визначають відмінності в економічному становищі системи економічних інтересів. Так, безперечно, інтереси та характер їх реалізації найманого робітника і підприємця будуть суттєво різнитися. Вдосконалення механізму узгодження інтересів, підпорядкування їх досягненню кінцевої мети суспільного виробництва є важливими передумовами підвищення ефективності функціонування усієї економічної системи.

Контрольні запитання і завдання до самостійної роботи.

  1. Дайте загальну характеристику закону зростання потреб. Поясніть, чому закон зростання потреб є законом суспільного прогресу?
  2. Для чого потрібні знання про тенденції і перспективи розвитку потреб та їхні структурні зміни?
  3. На прикладі розвинених ринкових країн покажіть розвиток потреб у ХХ – на початку ХХІ ст.
  4. У чому полягає взаємозв’язок потреб та інтересів? Що таке „економічний інтерес”, як він виникає, на чому ґрунтується?
  5. Яка відмінність між економічною потребою та інтересом? Охарактеризуйте суб’єкти і об’єкти економічних інтересів.
  6. На чому ґрунтуються суперечності економічних інтересів? Чому виникає потреба узгодження економічних інтересів у суспільстві?
  7. Зробіть порівняльний аналіз процесів реалізації інтересів у адміністративно-командній та ринковій економіці.
  8. Яке місце займає особистий інтерес у системі економічних інтересів у ринковій системі?
  9. У чому полягає суть економічної суперечності і яка її роль в економіці? Поясніть, яким чином розв’язуються і відтворюються суперечності між виробництвом і споживанням?
  10. Розкрийте роль потреб і інтересів як джерела активності економічних суб’єктів.




Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2075 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...