Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прямою наводкою



Батарея (взвод, гармата) може самостійно уражати надводні цілі прямою наводкою.

Для розвідки цілей і коректування вогню залучають радіолокаційну станцію типу СНАР, квантовий далекомір або спряжене спостереження.

Підготовку стрільби і управління вогнем проводиться за загальними правилами з урахуванням таких особливостей:

– КСП і позиції РЛС вибирають так, щоб забезпечувалося ведення розвідки і коректування вогню на найбільшу дальність стрільби, спостереження зрізу води і прибережної смуги;

– коли є час, на ділянках можливого руху цілей виставляють штучні орієнтири (буї, плоти) та визначають дальності до них;

– у батареї (взводі, гарматі) завчасно розраховують індивідуальні поправки з урахуванням поправок на перевищення ВП над рівнем моря.

Стрільбу на ураження нерухомих окремих надводних цілей на відстанях до 1000 – 1500 м ведуть гарматою, а на великих відстанях – взводом (батареєю). Стрільбу починають поодинокими пострілами однієї гармати. Пристрілювання ведуть за виміряними відхиленнями або за спостереженням знаків розривів. Стрільбу на ураження ведуть серіями швидкого вогню, призначаючи 2...4 снаряди на гармату.

Стрільбу прямою наводкою рухомих окремих надводних цілей гарматами ведуть за правилами ураження рухомих наземних цілей з врахуванням таких особливостей:

– точку прицілювання призначають у середині основи надводної частини цілі;

– поправку на бокове переміщення цілі визначають за допомогою прицілу (панорами), вимірюючи бокове переміщення цілі в поділках кутоміра за польотний час снаряда або з використанням раніше складених таблиць поправок на бокове переміщення цілі;

– установки прицілу не змінюють під час стрільби на дальність прямого пострілу і менше, якщо висота ВП над рівнем моря не перевищує 10 м, а також під час недольоту (перельоту), якщо ціль рухається на гармату (від гармати);

– установку прицілу змінюють на 100 м у бік руху цілі під час перельоту (недольоту), якщо ціль рухається на гармату (від гармати).

4.10 Залишення вогневої позиції

Вогневу позицію залишають по команді командира батареї (СОБ, КВ). Для приведення гармат у похідне положення командир батареї (СОБ, КВ) подає команду: “ Відбій ”, а для залишення вогневої позиції - ” Залишити вогневу позицію ” і вказує район шикування колони (не ближче 200м від вогневої позиції), наприклад: ” Батарея, відбій. Залишити вогневу позицію. Район шикування - кут лісу, 300м ліворуч ”.

В батареї причіпної артилерії командир батареї (СОБ, КВ), крім того, подає команду (сигнал) на вихід тягачів із укриття на вогневу позицію: “ Тягачі (машини) до гармат ”. По цій команді командир відділення тяги (старший водій) виводить тягачі (машини) до гармат.

Після приведення гармати у похідне положення і прибуття тягача командир гармати подає команду: “ Завантажити боєприпаси та майно ”.

По цій команді обслуга гармати складає в тягач залишок боєприпасів, укупорку зі стріляними гільзами і пучками пороху, приладдя і шанцевий інструмент.

По команді “ Зчіпляй ”, гарматні номери підіймають лафет гармати, а командир гармати стає так, щоб було зручно спостерігати за обслугою гармати і водієм, після цього подає команду (сигнал) водію: “ Тягач назад ”. Механік-водій (водій) подає тягач назад, гарматні номери зчіплюють гармату з тягачем, потім водій вставляє шплінт у крюк буксирного пристосування, приєднує до розніму тягача гальмівну систему гармати, освітлення габаритних ліхтарів і стоп-сигналів, підіймає руку і доповідає: “ Готов ”.

За правильність зчеплення гармати з тягачем відповідає командир гармати і механік-водій (водій).

У тому разі, коли немає можливості підвести тягач безпосередньо до гармати, командир гармати подає команду: “ Гармату до тягача ”. По цій команді обслуга підкочує гармату до тягача і по команді: “ Зчіпляй ” проводить зчеплення.

Після зчеплення гармати з тягачем командир гармати подає команду: “ На місця ”. Після зайняття обслугою своїх місць подає команду: “ Тягач уперед ”. Водій просуває гармату на 3-5м уперед. Командир гармати перевіряє готовність до маршу і доповідає старшому офіцеру батареї (командиру вогневого взводу) ” Готов ”.

З дозволу командира батареї (СОБ, КВ) гармати залишають вогневу позицію і на вказаному місці шикуються у колону.

Машини з боєприпасами висуваються у новий район вогневої позиції, як правило, під керівництвом командира вогневого взводу.

Якщо вогневу позицію залишають в умовах вогневого впливу противника чи застосування ним зброї масового ураження (ЗМУ), командир батареї (СОБ,КВ) подає команду: “ Відбій. Зосередитись в такому-то районі ”.

По цій команді командири гармат самостійно виводять гармати в указаний командиром батареї (СОБ, КВ) район.

Розділ п’ятий





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 368 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...