Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник 4 страница



Розширення меж використання марки – використання успішної торгової марки для випуску нового або зміненого товару у новій категорії.

Розширення ринку – стратегія зростання, яка орієнтована на виявлення і розвиток нових сегмен­тів ринку для вже існуючих товарів компанії.

Розширення родини марки – використання торгової марки, яка користується успіхом, для пропо­зиції під тією ж марочною назвою додаткових властивостей товару певної категорії, наприклад нові смакові якості, форма, колір, додаткові інгредієнти або змінені розміри упаковки.

Роялті платежі будь-якого виду, отримані у вигляді винагород, компенсацій за використання або надання дозволу на використання прав промислової та інте­лектуальної власності, а також інших аналогічних майнових прав, що визначаються об’єктом права власності.

Світова ціна – визначається в залежності від виду товару (ціна бірж, аукціонів, провідних фірм тощо).

Свот-аналіз – виявляння сильних і слабких сторін, можливостей підприємства і загроз його діяльності взагалі і маркетингової політики комунікацій зокрема. Походить від перших літер слів «strenth» — сила, «weakness» — слабкість, «oportunities» — можливос­ті, «threats» — загрози.

Сегмент ринку – група споживачів з однаковою реакцією на певний комплекс маркетингових заходів.

Сегментування за віком – розподіл ринку на різні групи в залежності від віку та етапів життєвого циклу родини споживачів.

Сегментування за географічним принципом – розподіл ринку на різні географічні об'єкти: країни, штати, регіони, округи, міста, мікрорайони.

Сегментування за демографічним принципом – розподіл ринку на групи споживачів за такими де­мографічними ознаками, як вік, стать, розмір родини, етапи життєвого циклу родини, рівень доходів, вид діяльності, освіта, віросповідання, раса та національність.

Сегментування за поведінковим принципом – розподіл ринку на групи споживачів за рівнем: знання товару, ставлення до товару, характеру його використання або за реакцією на товар.

Сегментування за психографічною ознакою – розподіл ринку на різні групи за ознакою належності до певного соціального класу, за способом життя або особистими характеристикам.

Сегментування ринку – поділ ринку на окремі групи покупців зі спільними потребами, характеристи­ками або поведінкою, для кожної з яких потрібний певний товар або маркетинговий комплекс.

Сезонні запаси - запаси матеріальних ресурсів і готової про­дукції, створювані та підтримувані за очевидних сезонних коли­вань попиту або характеру виробництва, транспортування.

Сезонні знижки – надаються споживачам, які роблять покупки у період спаду підприємницької діяльності щодо певного виду товару.

Селективний розподіл - є «золотою серединою» між метода­ми інтенсивного та ексклюзивного розподілу.

Сервіс - комплекс послуг, які надаються в процесі замовлен­ня, купівлі, постачання і подальшого обслуговування продукції.

Сила впливу — якісна величина, яка оцінює міру впливу рекламного звернення в даному конкретному носії.

Синхромаркетинг – пов’язаний з попитом, що коливається під впливом сезонних або інших факторів.

Система маркетингу комплекс найістотніших ринкових відносин та інформаційних потоків, які зв’язують фірму з ринками збуту її товарів.

Система постачання «точно у термін» - система організа­ції постачання, яка ґрунтується на синхронізації процесів доставки матеріальних ресурсів у необхідних кількостях і в той час, коли ланки логістичної системи їх потребують, з метою мінімізації ви трат, пов'язаних зі створенням запасів.

Система управління виробництвом це форма реалізації взаємодій і розвитку відносин управління, закономірностей і принципів управлін­ня, а також цілей, функцій, структури, процесів, техніки і кадрів управління.

Система управління запасами - сукупність правил і показ­ників, які визначають момент часу й обсяг закупівлі продукції для поповнення запасів.

Система управління якістю дії, що виконуються при створенні, експлуатації або споживанні продукції з метою встановлення, забезпечення і підтримання необхідного рівня її якості. Система управління якістю передбачає: 1) турбота про якість поширюється на всі підрозділи фірми; 2) управління якістю поширюється на весь життєвий цикл вибору — від проектування до утилізації.

Системний аналіз – сукупність методів і засобів дослідження складних економічних об’єктів і процесів, що дають змогу підготувати й обґрунтувати управлінські рішення.

Системний матеріальний потік - матеріальний потік, яким циркулює в цілому у логістичній системі, його параметри визначаються шляхом додавання дільничних матеріальних потоків.

Системний підхід метод, який розглядає зв’язки і цілісності складних систем. Системний підхід є предметом спеціальної наукової дисципліни загальної теорії систем, а уп­равління в самому загальному вигляді може бути визначене як упорядкованість системи.

Склад – магазин – це торговельне підприємство, яке відзначається широким марочним вибором великих обсягів товару, низькими цінами, можливістю негайно одержати покупку, порівняно високими витратами на підтримку товарно-матеріальних запасів, великими видатками на стимулювання збуту, аби зацікавити достатню кількість клієнтів.

Склад - це будинок, споруда, призначена для приймання розміщення і зберігання товарів, які надійшли, підготовки їх до споживання і відправки споживачу.

Склад буферних запасів - склад, який призначений для забезпечення виробничого процесу.

Склад зберігання - склад, який забезпечує збереженість і за хист складованих виробів.

Склад комісіонування - склад, призначений для формування замовлень відповідно до специфічних вимог клієнтів.

Склад перевалки вантажів (термінал) - склад, розташований у транспортних вузлах.

Складські запаси - запаси продукції, які знаходяться на скла дах різного типу і рівня певних ланок логістичної системи, як внутрішньо фірмових, так і логістичних посередників.

Соціальний маркетинг – процес створення та контролю програм, що мають на меті зміцнити сприйнятливість цільових груп до соціальних ідей, рухів та діяльності. Спеціалізований магазин. Роздрібний магазин, який пропонує вузьку групу товарів зі значною глибиною асортименту.

Соціальні класи – відносно стабільні та великі групи людей, яких об'єднують схожі інтереси, по­ведінка та система цінностей.

Соціальні чинники – характеризуються положенням окремих соціальних прошарків суспільства, розподілом його по належності до різних класів, ступенем полюсності або згладженої відмінностей в соціально-економічному положенні окремих груп населення, рівнем соціальної стабільності, характером соціальних конфліктів та соціальною боротьбою і т.д.

Спекулятивні запаси - запаси, які створюються для захисту від можливого підвищення цін на матеріальні ресурси або введені пі протекційних квот і тарифів.

Спеціалізовані магазини концентруються на продажу якоїсь однієї товарної групи.

Спеціалісти з організації товароруху незалежні компанії, які спеціалізуються на виконанні всіх чи кількох функцій товароруху.

Спеціальні заходи – заходи, які влаштовуються для донесення до цільової аудиторії конкретних повідомлень (прес-конференції, святкові презентації тощо).

Спільна підприємницька діяльність – вихід на зарубіжні ринки через об'єднання з іноземними компаніями для виробництва або збуту товарів чи послуг.

Спільне підприємство – спільна діяльність, заснована на об'єднанні з іноземним інвестором з ме­тою створення місцевого підприємства, за якої компанія виступає співвласником та здійснює контроль за спільним підприємством на партнерських засадах.

Споживча цінність – співвідношення між перевагами, які споживач отримує в результаті при­дбання та використання товару, та витратами на його придбання та використання.

Споживчий ринок – сукупність усіх індивідуальних покупців — як окремих, так і домогосподарств, які купують товари та послуги для особистого споживання.

Спонсорування – надання певних пільг (грошових, матеріальних, моральних тощо) окремим особам або організаціям і поширення інформації про це в засобах масової інформації з метою створення доброзичливого ставлення до організаторів цієї акції.

Спостереження – метод збору первинної інформації про людей чи події, які цікавлять дослідни­ка, за допомогою візуального контролю.

Сприйняття – процес, під час якого людина відбирає, організовує та інтерпретує інформацію, формуючи в своїй свідомості картину навколишнього світу.

Стадія впровадження — стадія життєвого циклу товару, коли новий товар виводиться на ринок і його починають купувати, але обсяги продажу ще невеликі.

Стадія зрілості — стадія життєвого циклу товару, яка характеризується насиченістю ринку цим товаром і сповільненням темпів продажу.

Стадія зростання — стадія життєвого циклу товару, яка характеризується швидким зростанням обсягів продажу.

Стан купівельної готовності — етапи, через які проходить покупець до моменту прийняття рішення про купівлю: поінформованість, знання, позитивне сприйняття, віддавання переваги, переконаність, придбання.

Стандартизований маркетинговий комплекс – міжнародна маркетингова стратегія, при якій на всіх зарубіжних ринках компанії використовується незмінний асортимент товарів, методів просуван­ня, каналів розповсюдження тощо.

Створення нового товару – процес розробки оригінального виробу, вдосконалених варіантів чи модифікації існуючих товарів, а також нових марок, який є результатом роботи власного відділу наукових досліджень та розробок компанії.

Стиль життя – модель повсякденної поведінки людини, що проявляється в її діяльності, ін­тересах та поглядах.

Стимулювання власного торгового персоналу – короткотермінове заохочення власного персоналу, спря­моване на підвищення ефективності зусиль цього персоналу (премії, конкурси, конференції продавців тощо).

Стимулювання матеріальне економічне заохочення робітників для досягнення підвищених результатів.

Стимулювання моральне соціологічний метод управління, який використовує психологічне та моральне заохочення.

Стимулювання продажу товарів – короткотермінові заходи для заохочення учасників маркетингових комунікацій до купівлі або дальшого перепродажу цих товарів.

Стимулювання продажу товарів у місцях їхнього продажу – експозиції і демонстрації, роздавання безплатних зразків тощо, які провадяться на місці продажу товарів.

Стимулювання споживачів – заохочення споживачів до купівлі цього товару за допомогою безплатних зразків, купонів, що дають право на знижку, компенсацій, оригінальної упаковки тощо.

Стимулювання торгівлі – заохочення торгового посередника до ефективного продажу товарів виробника за допомогою заліків, безкоштовного надання певної кількості товарів, конкурсів тощо.

Стимулюючий маркетинг – пов’язаний з відсутністю попиту, тобто стану, за якого потенційний ринок не виявляє інтересу до конкретної пропозиції.

Стратегічна бізнес-одиниця напрямок діяльності компанії, що має власні місії і глобальні цілі, планування якого здійснюється незалежно від інших підрозділів компанії. В ролі СБО може висту­пати відділ компанії, товарна група всередині відділу або навіть окремий товар чи торгова марка.

Стратегічне планування – процес визначення та підтримки стратегічної відповідності між цілями і по­тенціалом компанії, з одного боку, і мінливими можливостями ринку — з іншого. Стратегічне плану­вання передбачає чітке визначення місії компанії, визначення глобальних цілей, упорядкування зба­лансованого бізнес-портфелю і розробку узгоджених між собою стратегій підрозділів компанії.

Стратегічний план маркетингових комунікацій – план, що передбачає встановлення і збереження стратегічної відповідності між цілями і можливостями підприємства в галузі маркетингової політики комунікацій, з одного боку, і змінами можливостей ринку, з другого.

Стратегічні плани плани, які визначають основні цілі організації. Наприклад, стратегія придбання й використання ресурсів для досягнення цих цілей.

Стратегія адаптації – використання стратегії лідера як основи для адаптації до умов певного ринку.

Стратегія активного впливу відмова управлінської практики від пасивного пристосування до ринкових умов, перехід до політики впливу на ринок з метою активного формування попиту на продукцію, яка реалізується, контролю за технічним прогресом тощо.

Стратегія вертикальної інтеграції стратегія маркетингу, яка спрямована на розширен­ня збутової діяльності фірми за допомогою приєд­нання до неї постачальників сировини, матеріалів і напівфабрикатів, а також збутових фірм.

Стратегія втягування – стратегія просування товару, яка використовує рекламу та стимулювання кінцевих споживачів з метою створення стійкого попиту на товар. Якщо ця стратегія виявилася ефективною, споживачі будуть запитувати товар у роздрібних чи гуртових продавців, а ті, в свою чергу, у виробника.

Стратегія глобалізації стандартизація продукції на основі визначення за­гальних характеристик ринків, які не залежать від особливостей країн.

Стратегія диверсифікації освоєння виробництва нових товарів (у тому числі не пов'язаних з основними видами діяльності).

Стратегія диференційного маркетингу розробка спеціальної програми маркетингу стосовно кожного ринкового сегмента, яка максимально враховує його специфічні риси.

Стратегія екологічної відповідальності – модель управління, що передбачає розробку стратегій, які одночасно спрямовані на збереження природи і забезпечення компанії стабільного прибутку.

Стратегія захисту позиції (стратегія оборони) має на меті захистити частку ринку фірми. При цьому можуть використовуватися різні форми інновації, технологічного лідерства, які мають на меті позиційний захист (захист ринкової частки за всією товарною номенклатурою), стратегія демаркетингу – зниження попиту в деяких сег­ментах через підвищення ціни, зменшення реклами, стимулювання збуту.

Стратегія імітації наслідування окремих елементів стратегій лідера.

Стратегія інтернаціоналізації передбачає освоєння нових ринків.

Стратегія концентрації – передбачає спеціалізацію діяльності фірми на вузькому сегменті споживачів і завоювання в цьому сегменті лідерства за витратами або диференціацією.

Стратегія кооперації взаємовигідна співпраця з іншими фірмами (створен­ня закупівельних, дослідницьких, рекламних товариств, спільних марок).

Стратегія обхідного наступу – (різновидом якої є "партизанський маркетинг") має на меті зламати позиції конкурента.

Стратегія підвищення ринкової частки за наявної місткості ринку, по суті, є стратегією наступу і може бути реалізована через підвищення якості товару, виве­дення на ринок нових товарів, розширення асортименту, активізацію рекламної діяльності і стимулювання збуту, зниження витрат.

Стратегія проштовхування – стратегія просування товару, яка використовує засоби стимулювання збуту та заохочення торгового персоналу. Виробник сприяє просуванню товару до гуртовиків, гуртовики — до роздрібних торговців, а останні — до покупців.

Стратегія розширення місткості ринку може бути реалізована через збільшення обсягів споживання товару, яке є варіантом стратегії глибокого проникнення на ри­нок та через пошук нових потреб або нових споживачів.

Стратегія сегментування виробництво широкої гами товарів для різних груп споживачів.

Стратегія стабільності стратегія фірм, задоволених своїм попереднім курсом дій, що бажають залишити наявний стан.

Стратегія фірми програма дій, яка визначає розвиток фірми і відпо­відне йому управління. С.ф. може бути надана в письмовому вигляді і у вигляді чітких завдань, які складаються з різноманітних показників та числових значень конкретних результатів роботи на кожному етапі розвитку. Основними елементами стратегії фірм є ціль, місія, пріоритети, обмеження, етапи.

Стратегія флангового наступу реалізується через атаку на слабкі позиції конку­рента.

Стратегія фронтального наступу передбачає використання проти конкурента тих самих засобів, які використовує лідер. При цьому сили челенджера мають втричі перевищувати сили конкурента.

Стратегія цінового лідерства – передбачає досягнення найменшого в галузі рівня витрат.

Страхові (гарантійні) запаси - запаси, які призначені для безперервного постачання споживача за умови непередбачених обставин.

Субкультура – група людей, які дотримуються певної системи цінностей, що ґрунтується на їх спільному життєвому досвіді та положенні у суспільстві.

Сукупні матеріальні запаси - запаси, які є об'єктом оптимізації логістичного управління з погляду загальних витрат і містять у собі запаси у постачанні, виробничі запаси і товарні запаси.

Супровід угоди останній етап процесу продажу, коли торговий агент уже після укладання угоди робить все для того, щоб покупець був задоволений угодою, і намагається налагодити тривале співробітництво.

Сфокусоване групове інтерв'ю – особисте інтерв'ю, в якому бере участь 6–10 осіб, запрошених для бесіди про товар, послугу або компанію зі спеціально підготовленим інтерв'юером (модератором), завдання якого — сконцентрувати увагу учасників на найважливіших темах.

Табу — заборона на рекламу окремих товарів.

Тарифна ставка - встановлена автотранспортним підприємс­твом ціна виконаної послуги.

Тарифна схема - встановлений для певної ситуації порядок розрахунку за перевезення вантажів.

Тверда ціна – встановлюється в угоді купівлі-продажу і не підлягає перегляду.

Телевізійний маркетинг прямого відгуку — маркетинг товарів та послуг за допомогою рекламних телевізійних відеокліпів та програм з використанням елементів зворотного зв'язку.

Тематичні довідники – з'явилися порівняно недавно. Вони надають інформацію по окремих аспектах підприємницької діяльності, наприклад по зарубіжних інвестиціях, по дочірніх і асоційованих компаніях, по фірмах, зацікавлених в торгівлі з Україною.

Тендер ціна, запропонована підприємством, при визначенні якої виходять перш за все із цін, які можуть визначити конкуренти, а не з рівня власних затрат або величини попиту на товар.

Територіальна структура служби збуту – така організація служби збуту, за якої кожен торговий агент відповідає за певний географічний регіон, де він здійснює повномасштабний продаж про­дукції своєї компанії.

Технологічна карта - форма документації, яка відображає детальну поопераційну розробку складського технологічного про­цесу із зазначенням технічних засобів, витрат часу на його вико­нання.

Технологічне середовище – сукупність сил, що створюють нові технології, завдяки яким виника­ють нові товари і маркетингові можливості.

Технологічний графік - розклад, який передбачає виконання складських операцій у часі (протягом зміни, доби).

Товар – все, що може задовольнити потребу та пропонується на ринку для привернення уваги, придбання, використання або споживання. Це можуть бути фізичні об'єкти, послуги, особи, мі­сця, організації та ідеї.

Товари виробничого призначення товари, які купуються приватними особами або організаціями для подальшої переробки або використання у господарській діяльності.

Товари особливого попиту – товари широкого вжитку з унікальними характеристиками або певної мар­ки, заради придбання яких значна частина споживачів готова витратити особливі додаткові зусилля.

Товари пасивного попиту – товари широкого вжитку, про які покупець не знає (або знає, але за­звичай не замислюється про їхню купівлю).

Товари повсякденного попиту – товари, які споживач зазвичай купує часто, без роздумів, з міні­мальними зусиллями на їх порівняння та саму покупку.

Товари попереднього вибору – товари, які споживач в процесі вибору і покупки, як правило, порівнює за показниками придатності, якості, ціни та зовнішнього оформлення.

Товари широкого вжитку – товари, що купуються кінцевими споживачами для особистого використання.

Товарна номенклатура – сукупність усіх асортиментних груп товарів та товарних одиниць, які пропонує покупцям конкретний продавець.

Товарний асортимент група товарів, тісно пов'язаних між собою схожістю принципів функціонування, продажем однім й тим самим групам покупців, реалізацією через однотипні канали збуту або належністю одному й тому ж діапазону цін.

Товарні (збутові) запаси - запаси готової продукції, транспо­ртні запаси, які знаходяться на складах готової продукції фірми ви­робника і в дистрибутивній мережі, призначені для задоволення попиту споживачів (продажу).

Товар-новинка – товар, послуга або ідея, що сприймається потенційним покупцем як дещо нове.

Товарно-орієнтована структура служби збуту – організація служби збуту, за якої кожен торговий агент спеціалізується на продажу кількох видів продукції або асортиментних груп, що випускаються його компанією.

Товарорух (маркетингова логістика) – діяльність з планування, виконання та контролю фізичного переміщення матеріалів, готових виробів та інформації, яка їх стосується, з місця їх нього виробництва до місця споживання з метою задоволення потреб споживачів та отримання прибутку

Товаро-фірмові довідники – дають інформацію по фірмах, що випускають або продають той або інший товар.

Торги – своєрідний метод укладання договорів купівлі – продажу чи підряду, за якими покупець оголошує конкурс на виробництво товару із заздалегідь визначеними техніко-економічними показниками.

Торгівельні комплекси – включають універсам, магазин знижених цін, роздрібний склад - магазин.

Торгова реклама – розповідає про товари призначені для перепродажу.

Торговий агент — особа, що працює на підприємстві і виконує одну або кілька таких функцій: пошук споживачів, поширення інформації про підприємство і його товари, обслуговування (продаж і післяпродажне обслуговування, збирання інформації).

Торговий центр – група роздрібних торгових закладів, спланованих, побудованих та керованих як єдине ціле спільним власником.

Торгові квоти — стандарти, які встановлюються для торгових агентів і визначають загальний обсяг продажу та його розподіл за певними групами товарів підприємства.

Точка замовлення - мінімальний (контрольний) рівень запа­сів продукції, за умови настання якого необхідно їх поповнення.

Точність інформації – ступінь відповідності реальним значенням досліджуваних показників.

Традиційні канали розподілу – канали, які складаються з одного чи кількох незалежних виробників, гуртових та роздрібних торгових фірм. Кожний з учасників є окремим господарюючим суб'єктом, який прагне отримати максимальний прибуток, навіть якщо це зменшує прибуток системи в цілому.

Транспорт загального користування (магістральний) - га­лузь народного господарства, яка задовольняє потреби всіх галузей народного господарства і населення в перевезеннях вантажів і па­сажирів.

Транспорт незагального користування - внутрішньовироб­ничий транспорт, а також транспортні засоби всіх видів, які нале­жать нетранспортним підприємствам, є, як правило, складовою час­тиною яких-небудь виробничих систем і повинні бути органічно в них вписані.

Транспортна логістика - логістика, яка вирішує комплекс задач, пов'язаних з організацією переміщення вантажів транспор­том загального користування.

Транспортна реклама – реклама за допомогою засобів транспорту, так звана рухома реклама.

Транспортні запаси (запаси у дорозі, транзитні запаси) - з апаси матеріальних ресурсів, незавершеного виробництва або го­тової продукції, які знаходяться в процесі транспортування від однієї ланки логістичної системи до іншої або в межах однієї ланки логістичної системи.

Транспортування - ключова комплексна активність, пов'яза­на з переміщенням матеріальних ресурсів, незавершеного виробни­цтва або готової продукції певним транспортним засобом логістичним ланцюгом, і яка, в свою чергу, складається з комплексних та елементарних активностей, включаючи експедирування, вантажопереробку, пакування, передачу прав власності на вантаж, страху­вання і т.п.

Тривалість життєвого циклу товару – період розвитку продажу товару і отримання прибутку, який складається з чотирьох етапів: виведення товару на ринок, зростання, зрілість та занепад.

Угода – вид обміну, що здійснюють дві сторони, обов'язковою умовою якого є наявність не менше ніж двох товарів, що мають споживчу цінність, а також визначеного часу та місця обміну.

Універсальний агент - робить будь-які юридичні дії від імені принципала.

Універсами – це порівняно велике підприємство самообслуговування з низьким рівнем витрат, невисокою мірою питомої прибутковості, великим обсягом продажу.

Унікальна торговельна про позиція – особливо переконливий аргумент щодо якості або іншої вигоди товару, що рекламується.

Унімодальне транспортування - доставка вантажу одним видом транспорту.

Упаковка – «німий» продавець товару, засіб відображення його у свідомості покупця, носій іміджу товару та його виробника. Використовується в маркетингу також як носій інформації про товар, спосіб його використання, склад, час виготовлення, фірму-виробника тощо, а також як засіб для транспортування товарів.

Упаковки зі зниженими цінами – знижені ціни зазначаються виробником безпосередньо на товарі чи на упаковці.

Управління маркетинговим середовищем – стиль управління, за якого компанія вдається до активних дій з метою впливу на контактні аудиторії і чинники, що визначають маркетингове середовище, а не просто спостерігає за змінами, пасивно адаптуючись до них.

Управління маркетингом процес аналізу, планування та проведення заходів у сфері виробництва та збуту певних видів продукції.

Управління ризиками особливий вид діяльності, спрямований на пом’як­шення впливу ризику на результати діяльності під­приємства, фірми, компанії. Найбільш важливі рі­шення, з прийняттям яких приходиться мати справу підприємцю, визначаються тим, який рівень ризику припустимий для підприємства.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 393 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.021 с)...