Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 102. Накладення грошового стягнення як захід забезпечення кримінального провадження



Накладення грошового стягнення (статті 144−147 КПК України) – це один із заходів забезпечення кримінального провадження, який полягає у грошовому стягненні, що накладається на учасників кримінального провадження за невиконання процесуальних обов’язків у випадках та розмірах, передбачених КПК України. Наприклад, ч. 5 ст. 180 КПК України визначає, що у разі невиконання поручителем взятих на себе зобов’язань на нього накладається грошове стягнення.

Юридичною підставою накладення грошового стягнення є:

– під час досудового розслідування – ухвала слідчого судді за клопотанням слідчого, прокурора чи за власною ініціативою;

– під час судового провадження – ухвала суду за клопотанням прокурора чи за власною ініціативою.

Клопотання слідчого, прокурора про накладення грошового стягнення розглядається слідчим суддею не пізніше 3 днів із дня його надходження до суду.

Про час та місце розгляду клопотання повідомляється службова особа, яка його внесла, та особа, на яку може бути накладено грошове стягнення, проте їх неприбуття не перешкоджає розгляду питання.

Слідчий суддя, суд накладає на особу грошове стягнення, якщо встановить, що:

− особа не виконала покладений на неї процесуальний обов’язок;

− відсутність поважних причин його невиконання.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 369 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...