Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації до написання курсових робіт



1. Мета та завдання курсової роботи

Завдання розвитку підприємств України в умовах ринкових перетворень актуалізовані Законом України “Про підприємства в Україні”, ставлять високі вимоги до економістів, які повинні досконало знати економіку підприємств, організацію виробництва, правильно визначати заходи щодо покращення їх діяльності. Тому, орієнтуючись на задачі дисципліни “Економіка підприємства”, навчальним планом передбачено написання курсової роботи, як узагальнюючого завдання по даному курсу.

Курсова робота є завершальною ланкою в освоєнні теорії і практики економіки підприємств. Вона включає елементи наукових досліджень.

Мета курсової роботи - поглибити теоретичні знання, набуті студентами у процесі вивчення курсу, і виробити вміння застосувати їх у практичному вирішенні питань економіки та організації промислового виробництва.

У процесі написання курсової роботи студент має здійснити аналіз основних техніко – економічних показників господарювання підприємства, самостійно виконати економічні розрахунки, виявити резерви виробництва і на цій основі обґрунтувати заходи щодо підвищення ефективності діяльності первинної ланки виробництва. У роботі важливо також узагальнити кращий вітчизняний та зарубіжний досвід організації промислового виробництва.

В процесі розробки і виконання курсової роботи студент показує своє вміння використовувати знання, одержані при вивченні курсу “Економіка підприємства” і тісно пов’язаних з ним дисциплін: політична економія, макроекономіка, статистика, економічна теорія технологічних змін (система технологій), основи права, розміщення продуктивних сил.

Виконання курсової роботи спонукає ґрунтовно вивчати законодавчі акти з питань економічних відносин, спеціальні наукові видання, у яких розглядаються окремі питання цих відносин за умов ринкової економіки.

В процесі виконання курсової роботи студент повинен самостійно знайти та вивчити літературу з обраної теми, здійснити відповідний аналіз статистичних даних підприємства чи галузі, показати вміння вирішувати економічні завдання, застосовувати теоретичні положення у вирішенні конкретних питань економіки, організації та планування первинної ланки промислового виробництва з урахуванням форм власності.

2. Загальні вимоги до курсової роботи

Курсова робота – це самостійне науково - практичне дослідження, яке дає змогу оцінити якість знань студента, його вміння застосувати їх на практиці. Виконуючи роботу, студент має навчитися користуватися спеціальною літературою, самостійно її аналізувати та узагальнювати.

Матеріал курсової роботи має бути викладений відповідно до законів формальної логіки – закону тотожності, закону суперечності, закону достатнього обґрунтування, що означає:

- не можна висловлювати два суперечливих судження про один предмет;

- кожна висловлена думка, твердження мають бути достатньо обґрунтовані.

Курсову роботу студент денної чи заочної форм навчання повинен виконувати на основі матеріалів конкретного підприємства, а також ретельного вивчення й узагальнення передового досвіду господарювання, висвітленого в літературних джерелах, обов’язкового використання статистичних даних, наведених у періодичній пресі та статистичних щорічних виданнях.

Результати дослідження треба викласти у вигляді висновків і пропозицій. Обсяг курсової роботи - 30 друкованих аркушів стандартної форми, включаючи таблиці, схеми, діаграми, графіки (без списку використаних джерел та додатків).

У готовому (чистовому) тексті не дозволяється робити виправлення, закреслення, вставки, а також скорочувати слова та використовувати абревіатури (крім загальноприйнятих).

3. Структура і зміст курсової роботи

Першим етапом виконання курсової роботи є вибір теми.

Студенти стаціонару обирають тему курсової роботи за власним розсудом, але відповідно до тематики курсових робіт рекомендованих кафедрою економіки підприємства університету. Студенти заочної форми навчання вибір теми курсової роботи здійснюють з урахуванням своєї практичної діяльності, можливостей використання матеріалів промислових підприємств та організацій, де вони працюють, але згідно з тематикою, визначеною кафедрою економіки підприємств.

Після вибору теми та погодження її з науковим керівником, призначеним кафедрою, студент повинен розробити й викласти в письмовій формі її план. План теми слід розробляти після ознайомлення з літературними джерелами, які висвітлюють ті чи інші питання і проблеми з теми дослідження. Добре продуманий план є запорукою успішного виконання роботи. Структура і зміст плану курсової роботи, співвідношення її розділів визначаються обраною темою. Як приклад, можна рекомендувати таку схему плану:

Вступ.

В цій частині роботи проводиться обґрунтування актуальності теми, визначається мета та завдання курсової роботи, предмет та об’єкт дослідження (підприємства, організації), методи та інформаційна база дослідження.

Обсяг вступу не повинен перевищувати 3 сторінки.

Розділ 1. Основні теоретичні положення, які розкривають суть даної проблеми.

В цьому розділі студенти показують своє вміння узагальнювати теоретичний матеріал по вибраній темі, використовуючи важливі рішення уряду, монографії, матеріали періодичної преси.

При викладенні різних точок зору по тому чи іншому питанню, студент повинен чітко визначити свою позицію. Узагальнення літератури по даному розділу повинно завершити переліком показників, які на прикладі конкретного підприємства підлягатимуть аналізу в слідуючих розділах. Також розглядаються питання методики розрахунку окремих показників, дається характеристика вихідних даних для їх визначення.

Обсяг першого розділу - 8 сторінок.

Розділ 2 Економічна характеристика даної проблеми на підприємстві.

Розділ починається з характеристики підприємства, до якої галузі належить підприємство, його розмір, місцерозташування, забезпеченість виробничими ресурсами, робочою силою, напрям господарської діяльності, основні показники рівня ефективності виробництва на підприємстві.

З’ясовується взаємозв’язок основних економічних показників теми з іншими показниками, розглядається зміна їх в динаміці, порівнюються показники аналізованого підприємства з даними передових підприємств цієї ж галузі. Робиться аналіз економічних явищ, що досліджуються.

При виконанні даного розділу студенти використовують широкий арсенал засобів, методів (способів розрахунку), засвоєних ними в період вивчення економіки підприємства і інших економічних дисциплін.

Обсяг другого розділу - 10 сторінок.

Розділ 3. Шляхи і заходи поліпшення економічного стану підприємства.

В розділі проводяться огляд шляхів та обґрунтування заходів щодо поліпшення економічного стану та шляхів вирішення питань, які досліджуються.

Обсяг третього розділу - 7 сторінок.

Висновки і пропозиції.

Логічним завершенням досліджень в роботі є висновки і пропозиції. Висновки повинні бути конкретними, аргументованими, пропозиції по покращенню стану справ на підприємстві підтверджені відповідними розрахунками необхідних матеріальних, трудових і фінансових витрат.

Обсяг висновків 2 сторінки.

Список використаних джерел.

Навчальну та спеціальну літературу з теми курсової роботи студент добирає самостійно. Під час добору літератури особливу увагу слід звернути на першоджерела, що стосуються теми, періодичні видання, наукові статті, передовий виробничий досвід.

Наступний етап – складання бібліографії (списку літературних джерел). Передусім слід звернути увагу на рік видання того чи іншого літературного джерела. Користуватися необхідно лише новими виданнями. Обов’язково слід вивчити та використати у процесі написання курсової роботи нормативні акти (закони, декрети, постанови тощо), що стосується обраної теми.

Використані літературні джерела повинні включати не менше 20 найменувань.

Додатки.

В деяких курсових роботах можуть бути додатки, в яких наводяться вихідні дані для розрахунків чи громіздкі таблиці, схеми, графіки чи інші матеріали.

Нижче наведено типовий план з однієї із тем курсових робіт.

Тема: Продуктивність праці персоналу підприємства: вимірювання, чинники і резерви підвищення.

Зміст

Вступ

Розділ1. Продуктивність праці персоналу: сутність, методи визначення та чинники зростання

1.1 Сутність продуктивності праці, методи її вимірювання

1.2 Показники рівня продуктивності праці персоналу

1.3 Класифікація чинників зростання продуктивності праці

Розділ 2. Аналіз виробничо-господарської діяльності об’єкта дослідження

2.1 Характеристика об’єкта дослідження

2.2 Динаміка продуктивності праці на підприємстві, що є об’єктом дослідження

Розділ 3. Резерви підвищення продуктивності праці та покращення фінансово-економічного стану об’єкта дослідження

3.2. Вітчизняний та зарубіжний досвід підвищення продуктивності праці на підприємствах тієї галузі, до якої відноситься об’єкт дослідження

3.2 Резерви підвищення продуктивності праці об’єкта дослідження і удосконалення його підприємницької діяльності в сучасних умовах господарювання

Висновки і пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

4. Викладення змісту курсової роботи

Зміст роботи має відповідати питанням теми і викладатися у логічній послідовності. Таблиці мають супроводжуватися висновками, які випливають з аналізу наведених у них даних. При цьому основну увагу слід звернути на пошук резервів виробництва.

У роботі не може бути повторень, надмірного цитування. Цитати мають бути короткими й органічно пов’язуватися з основним текстом. На використані у роботі цифрові дані, цитати, таблиці мають бути посилання із зазначенням джерел. Посилання на цитовані джерела оформляються у певному порядку: для книг – вказуються їх автор, повна назва, номер тому, частини, місце видання (місто), назва видавництва, рік видання, номер сторінки; для журналів – автор статті, її повна назва, назва журналу, рік і номер видання, номер сторінки; для газет – автор статті, її назва, назва газети, номер і дата випуску. Посилання на джерела дозволяються робити як в середині тексту, так і після його викладання, але на тій самій сторінці, де наведено цитату. Назву джерел вказують не на кожній сторінці, а використовують для цього список джерел, який наводиться у кінці роботи. У такому разі після цитати у фігурних дужках зазначається порядковий номер джерела відповідно до загального списку використаних джерел, а після коми - сторінка, на якій розміщено текст цитати тощо. Отже, посилання на джерело матиме такий вигляд: [5, c.17].

5.Оформлення курсової роботи та порядок захисту

Курсова робота має бути літературно та технічно грамотно виконана і відповідати певним вимогам оформлення. Вона мусить включати титульну сторінку, план роботи (зміст), виклад матеріалу згідно з планом, висновки і пропозиції, список використаних джерел, додатки.

Курсова робота має бути зброшурована у твердій обкладинці, надрукована на комп’ютері. На кожній сторінці слід залишати поля, на яких рецензент робитиме зауваження чи позначки. Всі сторінки слід пронумерувати – порядковий номер ставиться у правому верхньому куточку сторінки. Титульний лист оформляється згідно з встановленими вимогами.

Розділи курсової роботи послідовно нумеруються арабськими цифрами і після номера ставиться крапка, а потім пишеться його заголовок. В межах кожного розділу підрозділи мають номери, які складаються з двох арабських чисел, розділених крапкою. Перша цифра означає номер розділу, а друга – підрозділу і після неї також ставиться крапка. Після номера підрозділу пишеться його заголовок.

Вступ, кожний розділ, висновки та пропозиції, список використаних джерел починаються з нової сторінки. Назви розділів і підрозділів повинні бути короткими і відповідати їх змісту. В заголовках не допускається перенос слів, а крапка в кінці не ставиться. Підкреслення або розфарбування заголовків не допускається.

Основний цифровий матеріал курсової роботи повинен бути викладений у вигляді таблиць, які являють собою форму раціонального, систематизованого, дохідливого і переконливого викладу цифрового матеріалу, який характеризує процес чи явище, що вивчається. А тому не слід перенавантажувати таблиці великою кількістю показників, не рекомендується вміщувати в них другорядні та проміжні показники. Отже, таблиця повинна бути компактною і цифрові дані виступати в ній чітко і рельєфно.

Таблицю слід розміщувати після першої згадки про неї в тексті. При посиланні на таблицю вказують в дужках її повний номер, а слово “таблиця” пишеться скорочено табл. 2. Результати досліджень, вказані в таблицях, повинні супроводжуватись розгорнутими поясненнями, мати аналіз.

Таблиці, діаграми, схеми, графіки тощо виконуються відповідно до чинних стандартів. Складні таблиці, які не вміщуються в тексті, а також інші допоміжні матеріали включаються в додатки до роботи. При цьому в тексті на них робляться відповідні посилання.

На всі таблиці, схеми, рисунки, діаграми, графіки, що мусять мати окрему наскрізну нумерацію, у тексті слід давати посилання. Назви таблиць мають відображати основний зміст ілюстративного матеріалу, період часу, за який наводяться дані, а також одиниці виміру; в графіках і діаграмах зазначається масштаб.

Розрахунки ряду показників (середніх темпів росту, індексних розрахунків тощо) виконуються з використанням формул. Після кожної формули необхідно дати розшифровку символів, а потім переходити до розрахунків і аналізу показників. Кожне значення символів розміщують з нового рядка під формулою в тій послідовності, в якій вони подані в ній. Формули нумеруються відповідно до номера розділу.

На останній сторінці, після висновків і пропозицій, студент ставить свій підпис і дату виконання роботи.

Курсова робота виконується відповідно до цих методичних вказівок, інакше її не буде допущено до захисту.

Робота має бути виконана і подана на кафедру не пізніше зазначеної у навчальному плані дати.

Курсову роботу рецензує викладач кафедри “Економіка підприємства”. Якщо рецензія позитивна, студента повідомляють про допущення його роботи до захисту. Дату і час захисту встановлює кафедра. Студентам дозволяється здавати екзамен з курсу “Економіка підприємства” тільки після захисту курсової роботи та одержання відповідної позитивної оцінки за неї.

РОЗДІЛ 3. ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЕКЗАМЕНУ З КУРСУ “ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА”

1. Поняття, цілі й напрямки діяльності підприємства

2. Правові основи функціонування підприємства

3. Класифікація та структура підприємств

4. Добровільні та інституціональні об'єднання підприємств (організацій)

5. Ринкове середовище господарювання підприємств та організацій

6. Підприємництво як сучасна форма господарювання

7. Договірні взаємовідносини та партнерські зв'язки в підприємницькій діяльності

8. Міжнародна підприємницька діяльність

9. Сутність і функції процесу управління

10. Методи управління діяльністю підприємств

11. Організаційні структури управління підприємствами

12. Вищі органи державного управління підприємствами та організаціями

13. Поняття, класифікація та структура персоналу

14. Визначення чисельності окремих категорій працівників

15. Кадрова політика й система управління персоналом

16. Оцінка персоналу як важливий елемент системи управління трудовим колективом

17. Зарубіжний досвід формування та ефективного використання трудового потенціалу фірми

18. Загальна характеристика капіталу і виробничих фондів

19. Оцінка, класифікація та структура основних фондів

20. Спрацювання, амортизація та відтворення основних фондів

21. Ефективність відтворення та використання основних фондів

22. Структура, нормування та використання оборотних фондів підприємства

23. Нематеріальні ресурси

24. Нематеріальні активи

25. Оцінка вартості та амортизація нематеріальних активів

26. Загальна характеристика та нормування

27. Ефективність використання

28. Поняття, склад і структура інвестицій

29. Визначення необхідного обсягу та джерел фінансування виробничих інвестицій

30. Формування і регулювання фінансових інвестицій (цінних паперів)

31. Залучення іноземних інвестицій для розвитку та посилення ефективності діяльності суб'єктів господарювання

32. Оцінка ефективності виробничих і фінансових інвестицій

33. Чинники підвищення ефективності використання капітальних вкладень і фінансових інвестицій

34. Інвестиційні проекти підприємств та організацій

35. Загальна характеристика інноваційних процесів

36. Науково-технічний прогрес, його загальні та пріоритетні напрями

37. Організаційний прогрес

38. Оцінка ефективності технічних та організаційних нововведень

39. Характеристика техніко-технологічної бази виробництва





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 485 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...