Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні теоретично-розрахункові положення теми. Науково-технічний прогрес (НТП) – це неперервний процес одержання і нагромадження наукових знань, їх матеріалізація в елементитехніки



Науково-технічний прогрес (НТП) – це неперервний процес одержання і нагромадження наукових знань, їх матеріалізація в елементитехніки, впровадженняостанньої у виробництво і всі сфери життя.Тому НТП слід розглядати як систему,що охоплює три взаємозв’язані стадії: науку, техніку, виробниц­тво.НТП є також важливішим засобом вирішення соціально-економічних знань, а саме: охорони навколишнього середовища, покращення умов праці, підвищення добробуту населення.

НТП притаманні як еволюційні так і революційні форми удосконалення засобів виробництва, технологічних процесів, кінцевої продукції.

Еволюційна форма НТП характеризується поступовим неперервним вдосконаленням традиційних технічних засобів і технологій, нагромадженням цих вдосконалень. Революційна форма НТП пов’язана з виникненням принципово нових науково-технічних ідей і на основі цього зміною поколінь використовуваної техніки і кінцевої продукції.

Особливості НТП:

- перетворення науки у безпосередньо продуктивну силу;

- скорочення проміжку часу від нового наукового дослідження до його практичного використання;

- новий стан суспільного поділу праці, який відбувається завдяки перетворенню науки у пріоритетну сферу діяльності;

- інтеграція науки з виробництвом, а також різних галузей самої науки;

- якісне перевищення усіх елементів виробництва, засобів і предметів праці, самої праці.

Основні напрямки НТР на сучасному етапі:

- електрифікація народного господарства – забезпечення усіх сфер виробництва і суспільного життя високоефективними засобами обчислювальної техніки аж до використання принципу штучного інтелекту, нового покоління супутникових систем зв’язку тощо;

- комплексна автоматизація всіх галузей народного господарства, впровадження гнучких виробничих систем, промислових робіт, багатоопераційних верстатів з ЧПУ, систем автоматичного проектування, автоматизованих систем управління технологічними процесами;

- створення і використання нових матеріалів, що мають нові властивості: надпровідність, радіаційну стійкість, стійкість до зношування, надчистих матеріалів із заданими властивостями;

- освоєння принципово нових технологій: мембранної, лазерної, плазмової, вакуумної, детонаційної та інших;

- прискорений розвиток біотехнології, яка сприяє створенню безвідходних технологічних процесів, нарощування обсягів виробництва сировини, продовольчих ресурсів.

Рівень науково-технічного прогресу можна оцінити цілим рядом показників. Серед показниківНТП особливе місце належить показникам технічного рівня виробництва, які відображають обсяг фактичного впровадження у виробництво досягнень науки, техніки, технології, організації праці і управління, як в цілому в господарстві країни, так і в окремих її галузях і на підприємствах.

До показників технічного рівня виробництва належать:

1. фондоозброєність праці (відношення вартості основних виробничих фондів до чисельності ПВП);

2. технічна озброєність праці (відношення вартості активної частини основних фондів до чисельності ПВП);

3. електрифікація праці (відношення кількості спожитої електроенергії до чисельності ПВП);

4. коефіцієнти оновлення/вибуття основних виробничих фондів, а також їх активної частини;

5. вікові характеристики виробничого устаткування.

Крім того, рівень науково-технічного прогресу може бути охарактеризований рядом допоміжних показників: коефіцієнт електрифікації виробництва, коефіцієнти механізації виробництва (механізації праці), коефіцієнт автоматизації виробництва, частка електроенергії використаної на технологічні цілі та інше.

Заходи по провадженню досягнень НТП вимагають інвестування значних коштів, тому важливим є питання оцінки економічної ефективності HTП.

Ефективність – це відносна величина, що характеризує результативність будь-яких затрат. ЕфективністьНТП є відношенням ефекту від здійснених заходів до затрат на них.

Ефект – це результат від будь-якого заходу, який найчастіше виражається певною грошовою сумою (чиста продукція або прибуток підприємства, галузі, національний дохід). Ефект від впровадженняНТП може бути позитивним (економія затрат) і негативним (збитки). Існує поняття відвернених збитків, тобто таких, яких вдалось уникнути в результаті використання досягненьНТП (забруднення навколишнього середовища). В залежності від рівня оцінка обсягу врахованих ефекту і затрат і призначення оцінки розрізняють декілька видів ефективностіНТП.

Народногосподарська ефективність – характеризує відношення ефекту до затрат в масштабах народного господарства. Ефектом є ріст національного доходу, а затратами – сукупність спожитих ресурсів;

Госпрозрахункова ефективність – оцінює результативність затрат в масштабах галузі, підприємства і розраховується, найчастіше, як відношення прибутку до вартості виробничих фондів або їх собівартості (рентабельність виробництва і продукції).

Порівняльна ефективність – обчислюється у випадку вибору кращого із можливих варіантів заходів НТП; в якості ефекту може бути і прийнятий ріст прибутку за рахунок зниження собівартості при реалізації одного варіанту в порівнянні з іншими, а в якості затрат – додаткові капіталовкладення, що забезпечили це зниження по кращому варіанту.

Абсолютна ефективність - характеризує відношення кінцевого народногосподарського або госпрозрахункового ефекту до затрат на реалізацію вибраного варіанту. Цей варіант вибирається по критерію порівняльної ефективності – мінімуму приведених витрат.

Економічній ефект від заходівНТП розраховується на всіх етапах реалізації і за весь період здійснення цих заходів і визначаєтьсяяк різниця між вартісною оцінкою результатів і вартісною оцінкою сукупних витрат ресурсів за цей період.

Залежно підзавдань, які вирішуються, економічний ефект може обчислюватись в одній із двох форм:

а) народногосподарський (загальний ефект за умовами ви­користання нововведень);

б) госпрозрахунковий (комерційний ефект, який одержується окремо розробником, виробником іспоживачем нововведень).

Народногосподарський економічний ефект обчислюється шляхом порівняння результатів за місцем використання нової техніки, інших нововведень і усіх витрат на їх розробку, виробництво і споживання.

Комерційний економічний ефект обчислюється на окремих стадіях життєвого циклу нововведення (стадії розробки, виробництва, експлуатації) і дає можливість оцінитиефек­тивність технічних новин з врахуванням економічних інтересів, окремих проектно-конструкторських організацій, під­приємств-виробників іпідприємств-споживачів.

Сумарний економічний ефект від реалізації заходів НТП за певний розрахунковийперіод Т (Ет), обчислюється за формулою:

Ет = Рт – Вт, грн.,

де Рт– вартісна оцінка результатів від здійснення заходів НТП за розрахунковий період, грн.;

Вт – вартісна оцінка витрат на здійснення заходівНТП за цей же період, грн.

Такий спосіб визначення економічного ефекту є однаковим якприобчисленні народногосподарськоготак ікомерційного ефекту від впровадження заходів науково-технічного прогресу.

При обчисленні економічного ефекту слід приводити різночасові витрати і результатидо єдиного для всіх варіантів моменту часу - розрахункового року за допомагаю коефіцієнта приведення (див. тему 8). З врахуванням фактору часу економічний ефект може бути представлений у вигляді:

.,

де Pt, Bt, вартісна оцінка відповідних результатів і витрат уt-му році розрахункового періоду, грн.

Умовне вивільнення працюючих у зв'язку із впровадженням нової техніки (ΔЧ) визначаєтьсяіз залежності:

ΔЧ =

де В1, В2 – продуктивність праці до і після впровадження нової техніки, грн/чол.;

Ц2 – ціна одиниці продукції виробленої з використанням нових умов праці, грн.;

N 2 – обсяг використання нових засобів праці, натур. один.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 579 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...