Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технологічні можливості суспільства. Альтернативна вартість. Крива трансформації



Для того щоб побачити, чому вибір передбачає існування вартості, наведемо два приклади:

Розглянемо вибір маленького хлопчика, який має 1,6 грн. І хоче повністю витратити їх на солодощі. Для нього загалом існують тільки два види солодощів: вафельки за 20 коп. І шоколадки – 40 коп. Він хотів би купити 8 вафельок і 8 шоколадок, але така комбінація двох благ для нього недосяжна. Проте окремі комбінації він може придбати: 6 вафельок і 1 шоколадку; 4 вафельки і 2 шоколадки; 2 вафельки і 2 шоколадки І т.д. Деякі з вказаних комбінацій залишають його з невитраченими грошима, і він не цікавиться ними. Кожна додаткова шоколадка коштуватиме хлопчику –2 вафельки.ці 2 вафельки економісти називають альтернативною вартістю.

Альтернативна вартість ресурсів, що використовуються для певної мети,- це та вигода, яку вони могли б забезпечити їхнім власниким, якби їх використовували в альтернативний спосіб. Якщо наприклад, ресурси,які могли б забезпечити прокладання 20 км. дороги будуть застосовані для спорудження двох невеликих лікарень, то альтернативна вартість 1 лікарні становитиме 10км. дороги. 1км. дороги – 1/10 лікарні.

Розглянемо, для прикладу, важливий вибір між військовими і цивільними продуктами. Якщо ресурси національної економіки повністю зайняті, тобто використовуються всі наявні фактори виробництва, і якщо до того ж у кожному виробництві застосовується найкраща технологія, але вона в короткостроковому періоді не удосконалюється, то в такому випадку можна говорити про повний обсяг виробництва. Коли обсяг виробництва повний,тоді не можна водночас збільшувати виробництво обох продуктів.Проте, якщо уряд здатний зменшувати виробництво зброї, це вивільнить ресурси, потрібні для виробництва додаткового обсягу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 389 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...