Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дисконтування інвестицій, доходів і витрат



При оцінюванні ефективності варіантів проектів капітальних вкладень, їх інвестування, порівняння показників різночасових витрат і результатів здійснюється приведенням їх до початкового або наперед заданого іншого фіксованого моменту часу.

Операція приведення витрат до моменту вкладення капіталу називається дисконтування (discounting).

Приведення до базисного моменту часу витрат і результатів, які мають місце на t -ому році розрахунку реалізації проекту, здійснюється їх множенням на коефіцієнт дисконтування (коефіцієнт приведення витрат), що визначається для постійної норми дисконту (Е) за формулою:

η = 1 / (1+Е)t, (5.10)

де t – відрізок часу, що відділяє затрати і результати даного року від початку розрахункового (може бути місяць, квартал, рік);

Е – норма дисконту (норматив приведення різночасових витрат).

Норма дисконту складається з трьох складових:

темп інфляції;

мінімальна норма прибутку;

коефіцієнт, що враховує ступінь ризику.

Якщо капітальні вкладення мають місце до розрахункового року, то вони приводяться до нього шляхом множення на h:

(5.11)

де Кt – капітальні вкладення у t - ому році їх освоєння, грн.;

Т – загальний термін освоєння капіталовкладень, років.

Якщо капітальні вкладення здійснюються після розрахункового року, то вони приводяться до нього шляхом ділення на h:

(5.12)

Кприв визначають за кожним із можливих варіантів розподілу капіталовкладень по роках і найкращим вважається той варіант, в якому Кприв є мінімальним.

Приклад 1. Програма заходів з автоматизації виробництва тепла на ТЕС розрахована на чотири роки і розроблена у двох варіантах. Вибрати економічний варіант програми, якщо норматив приведення капіталовкладень за фактором часу Епр = 0,1. Вихідні дані в таблиці 5.1.

Таблиця 5.1 – Вихідні дані

Показники / Варіанти Перший Другий
Капітальні вкладення, млн. грн., в тому числі по роках 2,4 2,4
1-ий 0,7 0,6
2-ий 0,7 0,5
3-ій 0,8 0,7
4-ий 0,2 0,6

Розв’язання

Щоб вибрати економічніший варіант треба обчислити по варіантах капіталовкладення, приведені до початку здійснення заходів з автоматизації за формулою:

,

Висновок. Економічно доцільнішим є другий варіант інвестування заходів з автоматизації ТЕС, оскільки сума капітальних затрат, приведених до моменту початку їх освоєння є меншою.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 784 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...