Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пердмова



Дисципліна «Міжнародна економіка» є складовою частиною підготовки економістів широкого профілю. Вона належить до фундаментальних економічних дисциплін, спирається на теорію ринкової економіки і розвиває її, є сполучною ланкою між такими університетськими курсами, як мікроекономіка та макроекономіка і конкретно-економічними дисциплінами: маркетинг, менеджмент, фінанси, бухгалтерський облік та аудит, гроші і кредит, банківська справа та ін.

У системі економічної теорії «Міжнародна економіка» спочатку займала периферійне місце, існувала на засадах окремих розділів мікро- та макроекономіки, які містили аналіз міжнародних економічних відносин, щодо зовнішньої торгівлі, міждержавного руху чинників виробництва, валютно-фінансової системи, що обумовлює цей рух.

Виокремлення «Міжнародної економіки» в самостійну дисципліну було історично зумовлено становленням, розвитком та функціонуванням світогосподарських зв'язків як особливої, цілісної, органічної системи. Формування цієї системи зумовлено еволюцією міжнародного поділу праці, процесами інтернаціоналізації господарського життя країн світового співтовариства, інтеграції груп країн у регіональні господарські комплекси (союзи) з міждержавним та наддержавним регулюванням соціально-економічних процесів, транснаціоналізацією виробництва, функціонуванням міжнародної валютно-фінансової сфери як самостійного явища, безпосередньо не пов'язаного із зовнішньою торгівлею та міжнародним рухом чинників виробництва.

Мета викладання курсу «Міжнародна економіка» - формування у студентів розуміння сучасної теорії міжнародної економіки, об'єктивних законів і принципів її розвитку, знання форм міжнародних економічних відносин, основного інструментарію і умов реалізації.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

- суть міжнародних економічних відносин, взаємозв'язок їх форм, суб'єктів та рівнів;

- принципи і закони розвитку МЕВ, їх основні форми;

- основні види і форми міжнародного бізнесу, включаючи питання розвитку спільних підприємств і транснаціональних корпорацій;

Студенти повинні уміти:

- аналізувати й оцінювати економічне, політико-правове, соціально-культурне середовище та інфраструктуру МЕВ;

- розуміти логіку, напрямки та форми розвитку процесів міжнародної економічної інтеграції;

Студенти повинні набути навичок:

- аналізу зовнішньоекономічної політики України у процесі інтеграції її у сучасні світогосподарські структури;

- використовувати одержані знання відносно умов зовнішньоекономічної діяльності України виходячи з цілей і завдань її інтеграції у сучасну систему світових господарських зв'язків.

Курс «Міжнародна економіка» студенти вивчають у наступному порядку:

- прослуховування лекцій;

- самостійна робота по вивченню предмету та підготовки до семінарських занять;

- семінарські заняття;

- написання рефератів з обраної теми з доповіддю в групі;

- написання модульних контрольних робіт;

- здача екзамену з курсу «Міжнародна економіка».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 202 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...