Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Імпульс фотона. Тиск світла



Іноді, за аналогією з імпульсом тіла: р = mv, записують для фотона рФ = mс, стверджуючи, що у фотона немає маси спокою, але є маса руху. Але ж у механіці Ньютона з двох тіл різної маси, що рухаються з однаковою швидкістю, однакова сила гальмування за менший час за­гальмовує тіло меншої маси.

Щодо фотонів: і фотон червоного світла, і фотон фіолетового світла при зустрічі з "гальмуючою" перешкодою зникають відразу, без по­етапного зменшення швидкості. Таким чином, у термінах класичної фізики ("маса — міра інертності") неінертний фотон не має маси. ("Фо­тон — безмасова частинка", Л. Б. Окунь.)

Фотон, маючи енергію, має й імпульс ("кількість руху"):

Поглинаючись перешкодою або відбиваючись від неї, фотони передають їй імпульс, створюючи тиск на перешкоду (як молекули газу).

Уперше тиск світла виміряв П. М. Лебєдєв за допомогою тонкої "крильчатки", підвішеної у вакуумі на тонкій кварцевій нитці. Одне крильце було відбиваючим (дзеркало), дру­ге — поглинаючим. Тиск світла на дзер­кальне крильце був удвічі більшим, ніж на зачорнене (у першому випадку при падінні-відбиванні перешкода одержує імпульс , а в другому — тількирф). Лебєдєв виміряв кут повороту "крильчатки" і по ньому розрахував тиск світла.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 391 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...