Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інтерференція світла



Спочатку це явище було виявлено стосовно механічних хвиль, зокрема — хвиль на поверхні води. Спостереження Гюйгенсом і Юнгом інтерференції світла сприяло переходу від ньютонівських уявлень про світло як сукупність якихось механічних частинок до уявлення про світло як сукупність хвиль. На жаль, у багатьох посібниках вводять поняття інтерференції, почина­ючи словами "це — накладання хвиль... ", і говорять далі, що хвилі в одних ділянках простору підсилюють одна одну, а в інших — послаб­люють. Треба мати на увазі, що накладання — це процес, а інтерферен­ція — результуюче явище, а також, що звичайні світлові хвилі при накладанні не взаємодіють (принцип суперпозиції).

Взаємодія має місце лише у випадку хвиль дуже великої амплітуди і вивчається так званою "Нелінійною оптикою".

Інтерференція хвиль — це явище, що є результатом процесу накла­дання кількох когерентних хвиль і полягає у підсиленні коливань в одних ділянках простору і ослабленні — в інших. Таке чергування мак­симумів і мінімумів амплітуди коливань, яке утворюється шляхом пе­рерозподілу в просторі енергії хвиль, що накладаються, для випадку світлових хвиль має вигляд світлих і темних ділянок.

Умовний приклад: щоб збільшити число "посадочних місць" в ауди­торії, накладені одне на одне пальто (а) перерозподілили на столі (б) так, що на одних ділянках їх стало більше (максимум), а на інших — зовсім не залишилось (мінімум).

Інтерференційні максимуми утворюються в ділянках простору, до яких хвилі, що накладаються, прийшли з різницею ходу , яка виз­начається умовою

,

де к — ціле число, ( дорівнює парному числу половинок довжин хвиль або цілому числу довжин хвиль.)

Умова інтерференційного мінімуму:

( дорівнює непарному числу половинок довжин хвиль).

Застосування інтерференції: просвітлення "оптики" (об'єктивів фотока­мер, біноклів, мікроскопів); контроль якості обробки поверхонь (за до­помогою інтерферометрів).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 295 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...