Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контроль якості відливок



Дефекти відливок, які зустрічаються найчастіше, можна розділити на 4 групи:

1) зовнішні дефекти, які виявляються безпосередньо на поверхні відливки (невідповідність розмірів і маси, спай, заливи, перекіс, недолив і т.п.);

2) об’ємні дефекти, розташовані всередині відливки, які порушують її суцільність (тріщини, газові і усадочні раковини і т.д.);

3) невідповідність хімічного складу і структури відливки;

4) незадовільні механічні властивості.

Методи контролю:

Зовнішній огляд виконується для кожної відливки до і після очистки, він виявляє зовнішні дефекти.

Контроль хімічного складу виконується методами хімічного або спектрального аналізу. Проба для контролю – прилитий до відливки зразок або зразок для механічних випробувань.

Контроль геометричних розмірів відливок виконують з допомогою шаблонів, спеціальних пристосувань і по розмітці на плиті.

Контроль механічних властивостей відливок – визначення межі міцності на розтяг і твердості по Бринеллю. Для випробувань відливають спеціальні зразки.

Контроль структури металу відливок виконують на зламах або макрошліфах неозброєним оком або на мікрошліфах з допомогою мікроскопів.

Контроль з допомогою технологічних проб – на рідкотекучість, на відбіл і т.п.

Контроль дефектів у відливках (дефектоскопія):

- магнітний спосіб;

- контроль рентгенівськими або гамма – променями;

- ультразвуковий контроль

- та інші.

Контроль на герметичність – гідравлічні або повітряні випробування.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 439 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...